Aktivni odmor

Jutarnji trening za sve generacije!

Svatko od nas ima svakodnevne jutarnje rituale, ispijanje kave, doručak u krevetu ili žurno traženje odjeće jer kasnimo na posao. Poznata je ona stara uzrečica da se po jutru dan poznaje i ona je zaista istinita jer nam je ono temelj cijelog dana. Definitivno je da sve rituale koje radimo svako jutro ponekad možemo zamijeniti i nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Pitate se zašto? Odgovor je vrlo jednostavan, zato jer time stvaramo preduvjete zdravlja našeg tijela odnosno svih onih sustava koji su zaduženi za dobro i optimalno funkcioniranje tijekom cijeloga dana.

Opće je poznato da tjelesnim vježbanjem pozitivno utječemo na zdravstveni status i direktno vođeni time logično je da svaki dan barem kroz nekoliko minuta, ako već ne i nekoliko sati budemo tjelesno aktivni. Idealno doba dana za to je jutro u kojem ćemo se treningom potpuno razbuditi (tjelesno i mentalno), pozitivno djelovati na mišićno-tetivni sustav, hormonalni sustav i lokomotorni status odnosno jednostavnim rječnikom uploviti u dan zadovoljniji i sretniji.

Trener Aktivne Hrvatske Patrik Kramarić i glumica Nada Abrus predstavljaju vam nekoliko vrlo jednostavnih vježbi za jutarnji trening koji mogu izvoditi sve generacije.

”Zadnjih dvadeset godina vježbam redovito. Nekada sam odlazila u teretanu po pet puta tjedno. Danas također odlazim po pet puta tjedno na treninge koje kombiniram s yogom, cyclingom ili plesom. Nekada sam znala kroz šalu odgovarati na pitanje o svojoj fit figuri da je za nju zadužan recept naziva 4S: spiza, smijeh, sport i seks. No, danas govorim da je to: spiza, sport, smijeh i spavanje!” – objašnjava Nada i dodaje: ”Vježbanje je za mene stil života i bez toga više ne mogu. Bilo koji oblik vježbanja, makar to bila šetnja oko zgrade, pješačenje ili penjanje na Sljeme smatram vidom uspješnog treninga, a najdraži trening mi je yoga!”

Ove vježbe, ukoliko ih radimo svakodnevno, pa ponekad i više puta dnevno, mogu pozitivno utjecati na već spomenute sustave u našem tijelu. Zato umjesto da 15-ak minuta dulje ležite u krevetu pružamo vam mogućnost da pružite svome tijelu 15-ak minuta nečega što ono treba, a to je zdravlje kroz tjelesno vježbanje.

Više informacija možete potražit na stranici www.aktivnahrvatska.hr

  1. MAČKA

U poziciji kleka na sve četiri kralježak po kralježak lagano podižite prema gore, nakon toga potiskujte trbuh odnosno kralježnicu prema dolje. Vježbu izvodite u umjerenom tempu, duboko dišite i povite je kroz 8 ponavljanja gore-dolje. Vježba utječe na mobilizaciju kralježnice.

  • LEPEZA

Legnite na bok ispružite ruke ispred tijela, te gornjom rukom se polukružno u stranu otvarajte iz gornjeg dijela kralježnice. Važno je da tijekom izvedbe vježbe donji dio kralježnice ne rotirate. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka strana.

  • BIRD DOG 1

U poziciji kleka na sve četiri jednu nogu pružite prema natrag, tijekom pružanja noge važno je da kralježnica ostane u neutralnom i prirodnom položaju te da su mišići trbuha aktivni.

Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka noga.

  • BIRD DOG 2

Vježba je se izvodi isto kao i prethodna samo tijekom pružanja noge prema natrag pružite i suprotnu ruku prema naprijed.

Zadržite kralježnicu u prirodnom položaju uz aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite 5 ponavljanja svaku stranu.

  • DEAD BUG 1

U poziciji ležanja na leđima sa rukama gore obje noge pružite prema naprijed.

Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite kroz 8 ponavljanja

  • DEAD BUG 2

Vježba se izvodi isto kao i prethodna  samo tijekom pružanja nogu pružite obje ruke prema natrag. Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha.

Vježbu ponovite kroz 5 ponavljanja

  • MALI MOST

U poziciji ležanja na leđima noge savijte u zglobu koljena pod 90 stupnjeva te ruke pružite ispred tijela i stisnite obje šake.

Iz navedene pozicije potisnite kukove prema gore te aktivirajte mišiće stražnjice. Vježbu ponavljajte u umjerenom tempu kroz 10 ponavljanja.