Aktualno

Posjetite Bašku Vodu – Istražite podneblje koje puni energijom

MOŽDA STE SE VEĆ ZALJUBILI u njene sjajno održavane plaže s kristalno čistim morem, nepregledne vinograde u okupane Suncem, u kojima dozrijeva grožđe nekih od najboljih domaćih vina, ili pak najslikovitiji dio gordoga Biokova, čiju ste raskošnu floru i faunu oduvijek željeli bolje istražiti? No, što god najviše voljeli u vezi Baške Vode, predlažemo da odmor u njenom idiličnom podneblju provedete – aktivno!

ODLUČITE LI SE ZA PJEŠAČENJE, imamo sjajne vijesti za Vas – odabir rute, a i upoznavanje s atrakcijama, značajno će Vam olakšati dvostrana karta s navigacijom, koja pokriva područje od mora do Zagvozda, odnosno od Vruje do Makarske.

Putem QR kodova besplatno preuzmite kartu označenih pješačkih staza u podnožju i na Biokovu, te aplikaciju koja sadrži i glasovni vodič koji će Vas provesti kroz čak 43 značajne točke na ovom području! A nađete li se u Baškoj Vodi u vrijeme Uskrsa, prava šteta bila bi ne priključiti se tradicionalnoj, preko 18 kilometara dugačkoj procesiji Za Križem na Veliki petak, koja prolazi kroz sva mjesta u Općini!

IZAZOVI ZA ODVAŽNE. Ukoliko ste raspoloženi za adrenalinski izazov, otiđite do bijele šljunčane plaže Bratuša, gdje Vas čeka stijena za penjanje tik do mora,  ali I nesvakidašnje umjetničko dijelo Lignja u kamenu, isklesano u živoj stijeni od strane bratuškoga zeta, umjetnika iz Mađarske. Ili otiđite do atraktivne stijene za penjanje sa čak 29 smjerova na lokaciji Smokvena jugo-istočno od podbiokovskoga sela Basta.

Najodvažnijim ljubiteljima aktivnog odmora, preporučamo hvatanje u koštac sa zahtjevnim usponima i strmim padinama biokovskih planinarskih staza, no isključivo uz pratnju stručnog vodiča, pošto ovaj, ponajljepši dio Biokova, nije bez razloga smatran zadivljujućom, ali i potencijalno opasnom planinom.

LJEPOTICA iz hollywoodske bajke. Jeste li znali da je savršen sklad mora, neba i planine, u drugoj polovici prošloga stoljeća prrivukao u Bašku Vodu eminentna glumačka i redateljska imena?

Tako su plaža u Promajni, centar Baške Vode, plaža kod Borika, makadamski putovi između Topića i Basta, stare kuće u Krvavici i brojne druge lokacije, poslužile kao atraktivna kulisa sjajnim filmskim ostvarenjima – poput Prve ljubavi (1970), Koraka kroz maglu (1966), Dvije noći u jednom danu (1963,) Hoja Lero (1952) te zapažene francusko-talijansko-jugoslavenske koprodukcije, Gobbiah, Mon Amour (1956), s poznatim talijanskim I francuskim glumcima I jednom od najdojmljivijih scena snimljenih na ovim prostorima, kada glavna glumica skače na konja s balkona kuće u središtu Baške Vode!

No, ništa manje dojmljive nisu ni scene iz planetarno popularnog serijala Game of Thrones (2014), u kojima su greben između Baške Vode i Topića te Dvori iznad Promajne poslužili kao poprište žestoke borbe zmajeva kraljice Daenerys, odnosno napetih zapleta u epizodi Two Swords. Ljubitelj ste serije ili nekog od spomenutih filmskih ostvarenja? Tada će pješačenje do znakovitih lokacija i njihov razgled, biti uistinu sjajan I nezaboravan doživljaj!

Više: www.baskavoda.hr