Aktualno

JAČANJE IMUNITETA Hrana s nutritivno bogatim namirnicama Kako pripremiti kraljicu dalmatinskih delicija “Višku pogaču”?

Trenutak je da se okušate u spremanju njezinog veličanstva VIŠKE POGAČE

Pred nama su dani koje ćemo provesti u kući. Ukoliko volite kuhati i ljubitelj ste dobre hrane ovo može biti vrlo izazovno. Možda ste planirali posjet otoku Visu baš kako bi kušali tradicionalan recept tog otoka – Višku pogaču. Ukoliko ste ljubitelj ove popularne dalmatinske delicije, ne trebate čekati ljeto, važno je da u kući imate najvažniji sastojak slane srdele ili inćune.

Ova vrijedna namirnica zauzima cijenjeno mjesto u ljudskoj prehrani ne toliko zbog kulinarskih mogućnosti koliko zbog impresivnog nutritivnog sastava, idealna je za jačanje imuniteta u vrijeme prehlada i virusa.

Recept ove prave delicije ustupila nam je Tanja Kezić,  gourmet blogerica & food designerica, autorica bloga Plates’n’planes ( “pjati i avioni”), www.platesnplanes.com. Koja nas kroz članke i objave autorica vodi na putovanje mirisima, bojama i okusima “Dalmatinske spize’“.VIŠKA POGAČA – KRALJICA DALMATINSKIH DELICIJA

Još u davnom 4.stoljeću prije Krista na Visu je utemeljena kolonija Issa pod vladavinom grčkog tirana Dionysious od Syracuse. Kroz dugu povijest mijenjali su se vladari od Grka, Ilira, Rimljana, Venecije, Austro Ugarske…

Daleko od kopna Vis je uvijek bio “sam”, posebno tijekom zime. Geografska izdvojenost od kopna i turbulentna povijest uvijetovali su dugu i snažnu gastronomsku tradiciju, tako je i nastala specifična Viška kuhinja.

More oko Visa obiluje ribom, posebno srdelama, inčunima i skušama, pa je jedno od glavnih zanimanja Višana bio (i jos uvijek je) ribolov. Bačve koje su se koristile za skladištenje slane ribe u davnih vremena smatrale su se najboljim na Mediteranu.

Dugih zima  vrijedne žene s Visa pripremale su sve te slane srdele na mnogo različitih načina i tako osmislile Višku pogaču. Ona je godinama hranila siromašno stanovništvo otoka, a danas je neizostavno jelo u mnogim restoranima.

Priprema se u dvije neznatno različite verzije.

U gradu Visu žene ju pripremaju samo sa slanom ribom (srdele ili inčuni) i kapulom. Pečenu pogaču režu na trokute.

U gradu Komiži uz ribe i kapulu dodaju se i pome. Pogača se reže na kocke.

U oba slučaja biti ćete oduševljeni “eksplozijom” okusa i mirisa.

Možete ju poslužiti kao predjelo, ili sa salatom od rikule i časom crnog vina – i tako se Viška pogača lako pretvara u glavni obrok.

RECEPT  (KOMIŠKA POGAČA , dodala sam pome)

SASTOJCI:

TIJESTO:

 • 700g glatkog brašna
 • 30g kvasca
 • 1 čajna žličica soli
 • 1 čajna žličica šećera
 • 400 ml vode
 • 50 ml maslinovog ulja
 • plitki pleh za pečenje dimenzije 30cmx32cm

NADJEV:

 • 17-20 slanih srdela ili inčuna, očiščenih od kosti
 • 5 kapula (luk)
 • 6 poma (rajčica, blanširanih, očiščenih i narezanih na komadiće, može i iz konzerve)
 • 1 svežanj peršina, sitno narezan
 • 1 čajna žličiva papra
 • 1 jušna žlica maslinovoh ulja

PRIPREMA

1.Od navedenih sastojaka napravite tijesto i ostavite da se diže 1sat. Nakon toga ga podijelite na dva dijela. Jedan je neznatno veći od drugoga, jer če on biti podloga, tj donji dio Viške pogače. Tijesto možete napraviti i u aparatu za kruh.

2. U međuvremenu zagrijte na štednjaku maslinovo ulje, dodajte narezanu kapulu(luk), miješajte dok ne omekša, tada dodajte pome(rajčicu) i dalje lagano miješajte dok se umak ne zgusne. Na samom kraju dodajte narezani peršin.

3. Obložite pleh papirom za pečenje, biti će vam praktičnije kasnije rezati pogaču.

 Tada veću kuglu tijesta razvucite po plehu, rubovi bi trebali visiti sa strane pleha bar 1-2cm.

4. Na tijesto jednolično rasprostrite umak i po njemu ribu. Malo popapri i pokapaj sa maslinovim uljem.

5. Prekri ga s drugim tijestom,i pokapaj s maslinovim uljem.Tijesto koje visi preko rubova preklopi preko gornjeg tijesta.

6. Na kraju tijesto na par mijesta probodi s vilicom.

7. Peci u prethodno zagrijanoj pečnici oko 30 min na180.

Komišku/Višku pogaču možete posužiti vruču ili hladnu.

Uz njen intenzivan, raskošan, usudila bi se reči pikantan okus okus odlično će pasati crno vino, po meni Plavac Mali.

Piše i foto: Tanja Kezić

shares