Aktivni odmor

Tako se živi u Supetru na Braču! 5 razloga da posjetite šarmantni Supetar ovog proljeća!

Supetar je pun života i atrakcija na svakom koraku

Prvi Brač, drugi Brač, treći Brač…, po njemu su se nazivali svi otoci splitskog arhipelaga, najbliži je Splitu, najveći je u Dalmaciji, a prvi susret s njim mnogima je živopisni Supetar. Morate ga upoznati…

Kako najbolje i najbrže upoznati Supetar zimi kad se nađete na Braču ili pak ljeti između jutarnjeg kupanja, popodnevne fjake (na koju nisu imuni ni strani gosti) i noćnog izlaska? Jednostavno! Odaberite jednu – ili još bolje – svih pet tematskih  staza i otkrit ćete zbog čega su Bračani sretni ljudi i kako je malo potrebno za sreću.

Slatki život – Pješačka & gourmet staza Dolče Vita

Kaplja ulja, čaša vina i zrno soli – Dalmatincima formula dugovječnosti, fureštima pravo gurmansko otkriće. Na tim temeljima neodoljive mediteranske kuhinje počiva i ponuda supetarskih konoba i restorana.

Fino i friško, lagano i ukusno, pravi raj za hedoniste, tako bi se mogla opisati pješačka & gourmet staza Dolče Vita koja kreće u blizini agroturizma „Ranjak“ i s nešto više od šest kilometara spaja pet restorana, konoba i agro-domaćinstava, dvije umjetničke galerije i vrhunsku vinariju, a osim Supetrom, prolazi ambijentalnim selima Donjim Humcem i Dračevicom.

Ulje, sir, rakije, likeri, janjetina, slastice, kameni suveniri – sve je autohtono i sto posto lokalno.

09

Bonkulovići je ne propuštaju, a u potrazi za atraktivnim mirisima i okusima ostanu zatečeni ljepotama Supetra i okolice, koji iznova oduševljavaju bez obzira koliko puta ih posjetili… I niti jedno ime joj tako dobro ne pristaje kao Dolčevita, slatki život… Tako se živi u Supetru na Braču!

Najveće bogatstvo – pješačka staza Maslinovi puti

Dalmatinci se još uvijek sjećaju svojih baka i prabaka kako bi polizale onu jednu kapljicu maslinovog ulja koja bi se sporo slijevala niz vanjsko grlo boce nakon što bi začinile friško ubranu salatu ili škrto poprskale ribu. Ta nijema gesta, danas teško objašnjiva, značila je samo jedno – šteta je da propadne.

Svaka litra ulja bila je pravo malo bogatstvo i brižno se čuvala u konobama u strahu od svake sljedeće godine koja bi mogla biti – ne daj Bože – nerodna. Brački maslinici danas su živi su spomenici  dalmatinskim težacima i nonama, a posebno su lijepi oni u Mircima, neslužbenom središtu maslinarstva na otoku.

U ovom pitoresknom mjestu kreće i završava šest kilometra duga pješačka staza Maslinovi puti. Odvest će vas do Prihoda – starog sustava za navodnjavanje, doznat ćete sve o sortama maslina koje uspijevaju na Braču, upoznat ćete tradicionalan način proizvodnje maslinovog ulja… I što je najvažnije – uživat ćete u tišini maslinika!

Čista snagaHerkulesova staza

Volite tišine?

U kombinaciji s pješačenjem to je vaša najbolja antistresna terapija? Otkrili smo još jednu tematsku stazu u blizini Supetra koja je kao stvorena za vas. Herkulesova staza vodi vas s rive u Splitskoj u smjeru Škripa, do napuštenog kamenoloma Rasohe, jednog od tri carska kamenoloma starog Rima na tom potezu, iz kojeg se u Split dopremao kamen za izgradnju Dioklecijanove palače.

U apsolutnoj tišini, u jednoj od stijena, otkrit ćete reljef Herkulesa, po kojem je staza dobila ime. Oni upućeniji kažu kako se kult ovog peloponeskog heroja, sina Zeusa i obične smrtnice Alkmene, proširio daleko izvan grčkog svijeta.

Njegova snaga bila je uzor običnim ljudima, a posebno su ga cijenili berači kamena i klesari, koji su i sami morali biti snažni, čvrsti i spretni. Još dva bračka reljefa Herkulesa ili Herakla čuvaju se u muzeju u Škripu.

Osim ovog grčkog poluboga, kojeg je prema legendi sam Zeus nakon zemaljskog života uzdigao među božanstva, u ovom monumentalnom kamenolomu , inače najdaljoj točki pješačke staze otkrit ćete kamenicu i dva pašarina – velike kanale za vađenje kamenih blokova. Brač je i danas poznat po kvaliteti i ljepoti kamena, snažnim kamenarima i vještim kamenoklesarima, vrhunskim umjetnicima.

Prava ljepotatematska staza – kulturni đir „Dan s Rendićem“

Jedan od najboljih majstora koji je itekako znao s kamenom, poznati hrvatski kipar Ivan Rendić – rođeni Supetranin – na svom je otoku ostavio dubok pečat, vrijednu umjetničku baštinu. Danas joj se dive ljubitelji kulturnog turizma, ali i laici koji prepoznaju pravu ljepotu.

Odlučite li se za tematsku stazu Kulturni đir „Dan s Rendićem“, ambijentalnu povijesnu jezgru Supetra gledat ćete potpuno drugim očima.

Od spomenika ovom velikom majstoru na supetarskoj rivi, ulice u kojoj je živio, župne crkve, crkvenog muzeja, kule-sata Leroja, ranokršćanskog mozaika, Rendićeve obiteljske kuće, parka Vrdolca, predjela Gustirne, ulice Ignjata Joba, galerije Ivana Rendića, alegorijskog spomenika Um, gradske plaže Banj, do supetarskog groblja – otkrit ćete umjetnost na svakom koraku i uživati u ležernom stilu života na otoku. Supetar je baš po vašoj mjeri!

Turističko planinarska staza Via Brattia – novi doživljaj otoka

Supetar je i sjajna polazišna točka za upoznavanje otoka. Pješke, biciklom, automobilom… uživat ćete! A od ovog proljeća na Braču vas očekuje nova turističko planinarska staza koja će u duljini 135 kilometara povezati 12 najatraktivnijih lokacija otoka i većinu njegovih pitoresknih mjesta.

Via Brattia izazov je za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem.

Kreće od središta Supetra i prolazi kroz Mirca, vodi putem prema Sutivanu na kojem je crkvica sv. Spiridona, potom prema jugozapadnom dijelu otoka – Bobovišćima sa crkvicom sv. Martina, Ložišćima i Milni.

Slijedi južna strana s uvalom Smrka i jedinstvenom Pustinjom Blaca, pa Farska i Murvica pored koje je Zmajeva špilja, potom Bol sa Zlatnim ratom.

Staza vodi prema istoku kroz Polsmrčevik, dalje do Sumartina na istočnoj punti otoka na kojoj je Franjevački samostan, potom do uvale Rasotica i ponovo na sjevernu stranu do Povlja s bazilikom sv. Ivana i Pučišća s poznatom Klesarskom školom, pa do Lovrečine s ostacima bazilike sv. Lovre, kroz Postira i dalje do rimskog lokaliteta Mirje te ambijentalnog Škripa u kojem je Muzej otoka Brača.

Iz Škripa se ponovo spušta prema Supetru iznad kojeg je crkvica sv. Luke… Neprocjenjivo iskustvo!

Više informacija: www.supetar.hr

Foto: Tz Supetar, Sanja Grgić Čurić