Aktualno

PONOSNI I SJEDINJENI U MOLITVI 500 godina stara hvarska tradicija procesija “Za Križen”, održat će se i ove godine

This post is also available in: English

Hvarska procesija “Za Križen” jedinstveno je duhovno putovanje u povijest, koje se neprekidno održava od 1658. godine.

Nema monumentalnije otočke sakralne manifestacije, u isto vrijeme i mističnije, dirljivije i tradicionalnije od hvarske, diljem svijeta poznate pod nazivom procesija “Za Križen”.

Image result for za križen

Nije to tek puki obred u kojem se iskazuje vjera i pobožnost puka, u hvarskom slučaju to je događanje naroda koje se u svom kontinuitetu odražava punih pet stoljeća. Događa se u noći s  Velikog četvrtka na Veliki petak, a odvija se kao vjernički slijed sastavljen od šest procesija koje istovremeno kreću u šest hvarskih mjesta. I na svom noćnom obredu nikada se ne sretnu.

Image result for za križem

Procesija je jedinstveni vjerski obred koji se održava neprekidno od 1658. godine. Djelomični prekid doživjela je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Godine 1943. talijanske fašističke vlasti na otoku su zabranile sudjelovanje puka na procesiji. Uz križonošu je sudjelovala samo najuža pratnja. Godinu kasnije, 1944., nacističke vlasti na otoku zabranile su održavanje procesije.

Tada se u Egiptu, u El Shattu, u zbijegu  nalazio velik broj Hvarana koji su, potaknuti tradicijom s rodnog otoka, uz suglasnost britanskog zapovjedništva izbjegličkog logora, organizirali procesiju u Egiptu. Blagovaonice su predstavljale crkve, postavljeni su improvizirani oltari. U procesiji sudjelovalo je oko 8000 ljudi, među kojima su bili i saveznički vojnici. Uspomenu na tu procesiju, osim nekoliko sačuvanih fotografija, čuvaju i križevi iz El Shatta koji se čuvaju u župnim crkvama. Procesija Za križen upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

I ove godine usprkos krizi s koronavirusom, ovaj jedinstveni vjerski događaj održati će se s Velikog četvrtka na Veliki petak 9. travnja 2020., Uz križonošu sudjelovati će samo najuža pratnja, poštujući preporučene mjere socijalnog distanciranja.

Križonoše se za procesiju zapisuju godinama unaprijed, neki i po 10-20 godina

 Najveću čast u ovoj priči nosi križonoša, ključna osoba koja nosi 18 kilograma teški križ. Ta je uloga za svakog Hvaranina veliki ponos koji za života, ponekad i s čekanjem i po 20 godina,  ponesu samo rijetki. Najčešće kao ispunjenje zavjeta danog samog sebi, ili na obiteljskoj razini. U dubokoj tišini, ispunjenoj molitvom, i dubokim vjerskim štovanjem, križonoša i vjernici u dugoj neprekidnoj koloni prolaze procesiju, na najljepši način prezentirajući spomen na vjersku ljubav uvijek uvezanu u patnju.

U normalnim okolnostima u procesiji sudjeljuje više od 1000 osoba, a istovremeno kreće iz župa Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Kreće se po stoljećima zadanoj putanji, u smjeru kazaljke na satu, bez susretanja i sa završetkom u početnoj župi. Ukoliko bi se procesije na tom svom dugom noćnom putu susrela s drugom, narod je tako nešto označavao kao veliku nesreću.  Procesija ima i svoju sakralnu glazbu, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća, Gospin plač, kojeg izvode  kantaduri. Procesija “Za Križen”. je jedna od hvarskih tradicija koja svake godine bilježi sve veći broj vjernika iz zemlje  i svijeta. Oni svoje sudjelovanje u ovoj manifestaciji ponajčešće opisuju riječju – veličanstveno.

Foto: arhiv turističkih zajednica otoka Hvara

Više: TZ Jelsa

This post is also available in: English