Aktualno

Tvrđava Klis ponovno se otvara: Posjetitelji će se vikendom moći okušati u mačevanju i streličarstvu

Nakon dvomjesečne stanke, Tvrđava Klis, jedna od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, u subotu, 16. svibnja, ponovno se otvara za individualne posjetitelje, a velika novost je da će, uz postojeće sadržaje, vikendom nuditi i besplatne škole mačevanja i streličarstva koje organiziraju članovi povijesne postrojbe „Kliški uskoci“

Ulaznice za Tvrđavu do 1. srpnja prodaju se po cijeni od 40 kn te po 20 kn za djecu od 7 do 15 godina, dok je za najmlađe (do 7 godina) ulaz besplatan. Kupljena ulaznica, osim za obilazak tvrđave, vrijedi i za posjet Interpretacijskom centru koji se nalazi u podnožju, a u kojem se mogu doznati razne specifičnosti kliškog kraja, kao i njegova moderno ispričana stoljetna povijest te vrijedne informacije o turističkoj, eno-gastronomskoj i smještajnoj ponudi Klisa.

Na Tvrđavi Klis posjetitelji će odsad vikendom uživati u oživljenoj povijesti srednjeg vijeka iz razdoblja vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića. Iz Udruge “Kliški uskoci” sve zainteresirane tijekom subote i nedjelje podučavat će vještinama povijesnih postrojbi kroz škole mačevanja i streličarstva.

Vrijeme bez posjetitelja smo iskoristili kako bismo unaprijedili postojeću usluge i sadržaje koje nudimo posjetiteljima, ali i kako bismo sanirali određene dijelove Tvrđave poput stepenica, zidova i ulaza. Tvrđava Klis najljepši je simbol Klisa te smo sretni što možemo njezino bogato kulturno nasljeđe  turistički valorizirati. Sadržajima poput škole mačevanja i streličarstva omogućujemo i zabavni sadržaj za posjetitelje, posebice za obitelji s djecom koje i inače biraju Klišku tvrđavu kada žele uživati u  mirnom obiteljskom izletu”, izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Uz edukativne i zabavne sadržaje, u obilasku Tvrđave Klis posjetitelji mogu vidjeti i Oprah kulu, najvažnije srednjovjekovno uporište tvrđave te Uskočku oružarnicu, nekadašnje spremište oružja u kojoj se posjetitelji mogu upoznati s izložbenom postavom oružja i odora koje su nekoć koristili kliški uskoci. Kao jedna od glavnih atrakcija ističe se Providurov stan ili Kneževa kuća, koji je građen sredinom 17. stoljeća. Podignut je na temeljima najstarijih zgrada iz razdoblja hrvatskih vladara i kasnijih kliških knezova, a tijekom kasnijih razdoblja u njemu je bilo smješteno zapovjedništvo tvrđave i inženjerija.

Posjet Tvrđavi Klis ne bi bio potpun bez obilaska Crkve sv. Vida, jedne od najljepših građevina u sklopu Tvrđave koja je posebna po tome što je jedan od rijetkih primjera islamske arhitekture na području Dalmacije.

Tvrđava Klis svjetsku je slavu stekla “ulogom” u  HBO-ovom serijalu “Igra prijestolja” koji se jednim dijelom snimao upravo u Klisu. Proteklih godina kliška tvrđava je postala iznimno popularna među stranim i domaćim turistima pa je tako u prošloj godini premašen broj od čak 100 000 tisuća posjetitelja.

Radno vrijeme Tvrđave Klis od 16. svibnja je svaki dan od 9 do 19 sati, a više detalja može se pronaći na službenoj stranici Tvrđave: https://www.tvrdavaklis.com/