Gastro

ZLATNI HVARSKI MASLINARI Na prestižnom natjecanju NYIOOC u New Yorku pokupili najviše medalja!

This post is also available in: English

Unatoč besprijekornoj prirodnoj ljepoti i bogatoj povijesti, otok Hvar je često posjećen od turista i priznat kao jedno od top destinacija za ljetni odmor. No, ipak na otoku Hvaru se odvija prava mala gastro scena, a najčešće upotrebljavan sastojak na otoku Hvaru zasigurno je maslinovo ulje.

Rajski vrt Radojković | Dobrodošli u komadić Raja

Od davnina se na ovim prostorima formiraju tamnoljubičasti nasadi maslina i do sada ih nikada nije bilo više, proizvodeći renomirana ulja s najvišim priznanjima. Na otoku Hvaru postoji 220 000 stabala maslina, što samo za sebe govori da je otok Hvar izrastao u pravu malu maslinarsku otočnu regiju.

Najčešća sorta masline je oblica, sa zastupljenošću od 85%, slijedi lastovka, levatinka i nešto novije sorte lećino i pandolino. Više od 900 malih i velikih proizvođača govori o tradiciji njegovanja masline njezinih produkata. Stoga ne čudi da je svako jelo na otoku Hvaru poškropljeno ovim tekućim zlatom. 

NEW YORK OLIVE OIL COMPETITION 2018: Istarska ulja opet briljirala ...

Na ovogodišnjem natjecanju u New Yorku – NYIOOC, Hrvatski proizvođači maslinovog ulja pokupili su više zlatnih i srebrnih medalja nego igdje u svijetu.

Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska. Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske,  njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57%, što ga čini najvišim u svijetu.

Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC najveće je i najprestižnije svjetsko natjecanje u maslinovom ulju. Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini.

Od 34 pobjednika u Hrvatskoj, njih 10% dolazi s otoka Hvara, i to: Božić uje, Eva Marija uje i Radojković uje.

1.         ULJARA BOŽIĆ – SVIRČE D.O.O

Božić ulje prožeto je tradicijom, marljivošću, ljubavlju i stručnošću njihove obitelji. Visoki standardi i strast prema hrani nadahnjuju nas za proizvodnju maslinovog ulja izvrsnog ukusa, napravljenog od samo najboljih sastojaka. Na ovogodišnjem natjecanju nagradu je odnijelo ulje Oblica kojeg odlikuje izrazita aroma i okus ploda masline. Ulje ima blago začinjen i gorak okus, s izrazitom intenzivnom slatkoćom.

2.         OPG ČURIN EVA MARIJA

Pobjedničko ulje Eva Marija, sorte levatinka ima srednji intenzitet i plodnost, s osjećajem zelene trave, jabuke i zelenog badema. Ulje se može pohvaliti i tragovima artičoka i cikorija, uz note crne paprike i aromatičnih biljaka poput ružmarina, kadulje, metvice. Gorčina je dobro definirana i oštrina je izrazita, a obje su vrlo uravnotežene. OPG Eva Marija Čurin nalazi se na istočnom dijelu otoka Hvara, u blizini mjesta Gdinj.

Rajski vrt Radojković | Proizvodi

3.         RAJSKI VRT – RADOJKOVIĆ 

 Rajski vrt stvoren je iz ljubavi, a ljubav je ono što želimo prožimati svaku kap maslinovog ulja koje potječe s našeg imanja. Proizvodnja se  nalazi  u Bogomolju, malom selu na istočnom dijelu otoka Hvara, daleko od gužve gomile ljetnih turista. Nagrađeno maslinovo ulje Levatinka dobiveno je isključivo od plodova sorte levantinka. Ova sorta daje vrhunsko ulje umjerene pikantnosti i mirisa svježe trave.

Prošla godina na otoku Hvaru je bila izrazito plodna, ne samo količinom proizvedenog ulja već I kvalitetom. Bravo za uljaru Božić, OPG Eva Marija i uljaru Radojković.

This post is also available in: English