Aktivni odmor

“Jedan otok i jedna zajednička vizija” UDRUŽIVANJE I BRENDIRANJE OTOKA PAGA KAO DESTINACIJE OUTDOOR TURIZMA


Potpisan sporazum o udruživanju turističkih zajednica otoka Paga!

Zajednička vizija je otok Pag u cjelini, gosta ne zanimaju administrativne granice već iskustva i doživljaji koje mu destinacija nudi!

I najzahtjevnija ideja ima prvi mali korak, inicijal koji ga vodi u zamišljenoj strategiji.

Na Otoku Pagu on je napravljen zajedničkim snagama, udruživanjem gradova, Općina, TZ, agencija, ljudi u odličan projekt zajedničkog predstavljanja Paga na globalnom turističkom tržištu.

Rezultat je to višegodišnjeg planiranja ideje Paga kao  ‘Jednog otoka i jedne zajedničke vizije’, a starta promotivnim turističkim filmom i nekolicinom manjih, koji se snimaju na otočkim lokacijama.

Snaga sinergije za pozicioniranje na globalnom tržištu

Prvi su kadrovi snimljeni u Pagu, a u njemu su sudjelovali svi članovi Kulturno –umjetničkog društva Družina, časne sestre benediktinke iz samostana sv. Margarite, čipkarica Tonći Maržić, Martina Pernar iz Paške sirane, te biciklisti i nordijski hodači.

Iza njega stoje turističke zajednica Grada Paga, Novalje, Kolana, Stare Novalje i Općine Povljana. I što je najvažnije, pokazao je snagu sinergije, jedinog načina za prezentaciju destinacije na konkurentnom  turističkom tržištu.

Nakon zajedničkog nastupa na nekoliko inozemnih sajmova, pokrenuli smo zajedničke manifestacije poput veslačke regate “Osmerci na Pagu” i “Pag na meniju” te pristupili potpisivanju zajedničkog sporazuma svih TZ otoka Paga i brendiranju destinacije kroz outdoor turizam ( trails, kajaking, biciklizam i penjanje) u periodu od tri godine. U izradi je i nova zajednička image brošura. Koordinator projekta je TZ grada Novalje a posljednji potpis koji čekamo Ministarstvo turizma kako bi se navedeni projekt mogao i sufinancirati sredstvima resornog ministarstva! Dug je put pred nama no ne sumnjamo da je to jedini održiv, ispravan i odgovor na našu pred i posezonu – kazala nam je Marina Šćiran Rizner, direktorica Tz grada Novalje.

Grad Pag će se u filmu predstaviti  gradom čipke jer je ona nematerijalna kulturna baština zaštićena pri UNESCO-u, jedinstvenom vizurom stare gradske jezgre koja podsjeća na Dubrovnik, predivnom paškom narodnom nošnjom, paškim tancem, baškotinima Benediktinskog samostana sv.Margarite.

Predstavit ćemo i naše gastronomske delikatese, paški sir, svjetski poznatu deliciju, vizure paške solane, biciklističku stazu ‘Zagrljaj kamena i vjetra’ koju je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Te stazama za nordijsko hodanje.

Nakon Paga kamere su se prebacile na područje Novalje, Kolana, potom u Staru Novalju, s tim da je finiš ostavljen za Općinu Povljana. Bit će gotov za 20 dana, a javnosti će podastrijeti najbitniju stavku, tu da turista ne zanimaju naše granice, međe, podjele. On želi samo okuse i mirise destinacije, savršeni odmor i nezaboravno iskustvo. 

Prije od brojnih drugih ideju dugoročne strategije  na Pagu su isplanirali kroz konkretne akcije. Primjerice, već su zajednički predstavili ideju Otok u cjelini na sajmovima i prezentacijama. Potom su zajednički krenuli na inozemne sajmove, pokrenuli manifestacije poput veslačke regate Osmerci na Pagu i Pag na meniju.

Te potpisali zajednički sporazum svih TZ otoka Paga za razvoj outdoor turizma,  trails, kajaking, biciklizam i penjanje, u  razdoblju od naredne tri godine. Svjesni su kako ih čeka dug put, no jedini ispravan, održiv i konkretan u borbi za svakog gosta Mjesečevog otoka. 

Snimanje zajedničkog promo filma je logički nastavak naše  kontinuirane suradnje, koja je tek sada u vremenu korona virusa izašla u javnost.

Namijenjen je domaćem i inozemnom tržištu, njime ćemo pokazati ono najatraktivnije i najljepše što otok Pag kojeg zovemo i Mjesečev otok,  nudi. A nudi prekrasne plaže, fantastičnu, netaknutu prirodu idealnu za bicikliranje, trčanje, trail, nordijsko hodanje, šetanje, veslanje,  surfing. Tu je i nagrađeni Adriatic camp Šimuni, izvanredna svjetski poznata gastro ponuda  – paški sir, janjetina, skuta, med, baškotini, vina, aromatična bilja…. Tu su i naša kulturna baština, ornitološki rezervati, podvodno nalazište amfora kod Šimuna, zaštićeno područje šume Hanzina, Lunjski maslinici… navele su Marina Šćiran Rizner i Vesna Karavanić, iz turističkih zajednica Novalje i Paga, naglašavajući potpisivanje Sporazuma o udruživanju  paških TZ u provedbi projekta Razvoj OUTDOOR turizma na otoku Pagu. 

Taj sporazum znači razvoj i oblikovanje otoka Paga u jedinstvenu, usklađenu i na tržištu afirmiranu destinaciju za outdoor (pustolovni, aktivni) turizam, poglavito cikloturizam i trails (trkačko-pješački) turizam po razvojnim fazama do 2023. godine.

Potrebnu suglasnost za ovaj projekt je dalo i Ministarstvo turizma RH.  To je prva stepenica za apliciranje na sredstva Fonda za udružene turističke zajednice, koja iznosi oko 50 milijuna kuna.