Aktivni odmor

Otvorenje spektakularnog vidikovca Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo!

Skywalk Biokovo velika je turistička atrakcija, ne samo Biokova, cijele Srednje Dalmacije, već Hrvatske i cijele Europe

Radovi na vidikovcu su službeno završeni i dugo iščekivano otvorenje planirano je za srijedu 01. srpnja, za svečane uzvanike, a vidikovac će biti otvoren za sve posjetitelje od četvrtka 02. srpnja.

Uređenje vidikovca Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo dio je projekta ‘Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020., a financijski je najveći i najzahtjevniji projekt u povijesti Javne ustanove „Park prirode Biokovo“.

VRIJEDNOST PROJEKTA 31 MILIJUN KUNA

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi približno 31 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose oko 27 milijuna kuna. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera – Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

VRIJEDNOST VIDIKOVCA 8 MILIJUNA

Najupečatljiviji i najsloženiji dio ovog EU projekta je izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo. U izgradnju ove građevine i rekonstrukciju postojećeg vidikovca uloženo je približno osam milijuna kuna.

DOŽIVLJAJ KOJI OČARAVA

Ispred vas je pogled od milijun dolara, koji se pruža na srednje dalmatinske otoke i Makarsku rivijeru a ispod vaših nogu stotine metara provalije

Doživljaj lokacije i atraktivni pogled naglašen je prilaskom samom vidikovcu koji je uzdignut u odnosu na prilaznu cestu te sadrži element iznenađenja.

Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

UZ KUPNJU ULAZNICE ZA PARK PRIRODE UKLJUČEN POSJET VIDIKOVCU

Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj. U cijenu ulaznice za park prirode Biokovo biti će uključen i posjet Sky Walku. U jednom trenutku ovdje će moći biti najviše trideset osoba i svi oni trebat će obrisati svoje cipele kako bi se zadržala prozirnost staklene površine.

Foto: Za Park prirode Biokovo Plamenko Cvitić, Ivan Židić

shares