Aktualno

ASPIRA – mjesto gdje se studira srcem i stvara lidere svjetskog kova!

Ulaganje u sebe je najsigurniji ulog, često znamo čuti, a u neizvjesnim vremenima globalne pandemije, reklo bi se da ova rečenica nikada nije bila više istinita! Želite li možda usavršiti svoja znanja i vještine, ili se pak odlučiti na odvažan korak promjene vlastitog zanimanja – mi znamo pravu adresu za to.

Riječ je o visokoj stručnoj školi Aspira, koja je iznjedrila vrhunske IT stručnjake, kulinarske virtuoze, ali i sportske managere te prave znalce na području hotelijerstva i turizma.

Da ovo nipošto nije tek prazna floskula, pokazuje nam primjer Ante Jeličića Belece, izbornika muške i ženske seniorske reprezentacije Australije, koji se nakon cijelog desetljeća i vrhunskih sportskih postignuća, odlučio vratiti ondje gdje je i započeo – upravo u Aspiru!

Korona kriza svih nas je zatekla, kako na sportskim borilištima, tako i u ekonomskim prilikama, bilo da je riječ o turizmu ili nekoj drugoj branši.” – kaže nam Ante. “Nikada prije nije bilo potrebnije uložiti u najvrjedniju imovinu, u ono što jedino uvijek nosite sa sobom – sebe. Bio sam dijelom prve generacije Aspire, pionira, i evo sada, nakon punih 10 godina, diplome prestižnog američkog sveučilišta, iskustva vođenja dvije reprezentacije, vratio sam se da nastavim gdje sam stao. Aspira je od vizionarskih početaka strastvenih entuzijasta, postala mjesto koje na svakom koraku odiše kvalitetom i renomeom. Bilo da se radi o inovaciji, fleksibilnosti, prilagodljivosti izazovnim vremenima ili pak profesionalnosti, uvijek su korak ispred i s osmijehom na licu – od dekana i profesora, pa sve do tete koja vam kuha kavu. Mogu reći da sam ponosan što sam dijelom Aspirine priče, priče svog uspjeha, jer ondje se zaista studira srcem. Svakome tko se pita gdje započeti prvi korak ka uspjehu, te započeti ili nadograditi postojeće znanje, iz dubine duše savjetujem Aspiru.”

Iako bi ove divne, tople riječi mnogima poslužile kao dovoljan poticaj da upravo ondje započnu svoju uspješnu poslovnu priču, mi smo poželjeli saznati više, i iz prve ruke otkriti u čemu je Aspirina tajna. Popričali smo stoga s dekanom Alenom Jerkunicom, ne bismo li saznali zbog čega su polaznici ovog visokog učilišta kao predodređeni – za uspjeh.

  • Aspira je iznjedrila odista zavidan broj stručnjaka u sportu i turizmu, koji su se prometnuli u vrhunske eksperte u svom poslu. U čemu je “Aspirina” tajna, da tako kažemo? Postoji li nekakav faktor X ili – nazovimo to tako – liderski, pobjednički gen, koji kao da je ucijepljen Vašim studentima, pa po završetku studijskih programa ostvaruju vrhunske rezultate u svom pozivu?

Mislim da je faktor x, ako ga možemo tako nazvati, taj što student na Aspiri nije samo broj, odnosno student i institucija nisu na suprotnim stranama, kao sto je to slučaj na mnogim drugim fakultetima. Na Aspiri smo svi ravnopravni, studenti i profesori te se jedni prema drugima odnosimo s poštovanjem, sto smatram iznimno bitnim. Ja osobno, iako sam dekan, rado ću popričati s bilo kojim studentom, što je u vrijeme kad sam ja studirao bilo nezamislivo, a mislim da na većini fakulteta nije ni sada puno drugačije.

Također, Aspira je prvi i koliko znam jedini fakultet u Hrvatskoj koji je uveo praksu od prve godine studija. Iako je to onomad bilo prilično apstraktno i neobično za hrvatske prilike, gdje je praksa uglavnom plasirana kao izborni predmet na petoj godini studija, mi smo se odlučili za ovaj pristup kreiranja studija koji je potpuno prožet praksom. Organizirati praksu na takav način, za toliko veliki broj studenata je prilično ozbiljan posao, ali kad vidite na koji način to utječe na njihov daljnji poslovni razvoj te da se značajan broj njih zapošljava i prije završetka studija, onda znate da se taj trud isplatio.

  • Već iz samog pregleda Vaših programa, evidentno je da iznimnu pozornost posvećujete odabiru renomiranih predavača za Vaše studente. Koje su to ključne stvari koje biste voljeli da ljudi od znanja i struke prenesu Vašim studentima?

Iako je titula koju nastavnik ima važna, još je važnije da nastavnik ima praktična znanja odnosno iskustvo iz realnog sektora i da je proživio ili da živi ono sto podučava. To mu daje  određenu vjerodostojnost i kredibilitet da studenta može bolje pripremiti za ono što ga očekuje u budućnosti. Veoma vodimo računa o točnosti, dress codu te komunikacijskim vještinama odnosno o soft skills. Nastojimo poticati nastavnike da nastava bude orijentirana prema studentu sa što više praktičnih primjera, inovativnih metoda i tehnologija te studija slučajeva, a što manje ex chatedra.

Naša misija je kreirati transformativno edukacijsko iskustvo kroz primjenu najbolje svjetske prakse i suradnju s vodećim stručnjacima što znači da želimo da naš student kroz nastavu i interakciju sa kolegama te sve ono što mu Aspira nudi postane ne samo što bolji stručnjak nego i što bolja osoba.

shares