Aktualno

Razgovor DOMAGOJ BEBIĆ “Vrijeme korona krize prilika je za najkreativnije”

This post is also available in: English


Turizam korona vremena i uloga kreativnosti u stvaranju novih promocijskih aktivnosti

U ovim zbilja teškim i neizvjesnim vremenima, kada je koronavirus praktično redefinirao stvarnost u svim njenim aspektima, nikada nisu jače zabljesnuli stručnost i znanje. U doba kada je gotovo sve postalo neizvjesno, okrenuli smo se, kao svjetionicima, ljudima od znanja, čija riječ ima težinu i ulijeva sigurnost i povjerenje. Upravo bismo tako mogli predstaviti našeg sugovornika, izvanrednog profesora Domagoja Bebića, nositelja smjera Novi mediji i predstojnika Odsjeka za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te koordinatora i predstavnika svih istraživačkih odbora IPSA – najvećeg međunarodnog udruženja politologa. S njim smo popričali na temu međuodnosa koronavirusa i turizma, jedne od najsloženijih društveno-ekonomskih pojava na koju je pandemija ostavila odista značajan trag.

1. U posljednje vrijeme svjedočimo dramatičnu utjecaju pandemije na svjetska putovanja – na koji je točno način koronavirus izmijenio njihovu dinamiku?

Trenutno bi napomenuo da je svima na svijetu najvažnija stvar čuvati sebe i svoje najmilije. S druge strane neki, istina, jesu pesimistični. No ako pogledate kataklizmičke najave da neće biti hrabre nas određene brojke koje su apsolutno ispod razine, ali ako shvatimo da je avionski promet gotovo nepostojeći, da među svjetskim putnicima vlada strah, mislim da smo blizu toga da definiramo nultu točku kada će započeti novi procesi, a kada ćemo ujedno znati i više o samom virusu. Svjetska epidemija COVID-19 definitivno je odgodila početak turističke sezone. Svjedočili smo brojnim otkazivanjima rezervacija nekoliko dana prije početka turističke sezone na kakvu smo navikli. Vjerujem da je neizvjesnost jedan od segmenata koji je najviše utjecao na odgodu početka turističke sezone. Cjelokupna situacija i neizvjesnost kada su u pitanju epidemiološke mjere dovele su do sporog punjenja smještajnih kapaciteta i smanjenog broja gostiju. 

2. Da li je, prema Vašem mišljenju, izgledno da će ova situacija ostaviti i neke dugoročne posljedice i trajno izmijeniti tržište putovanja? Možete li nam izdvojiti konkretne segmente u kojima očekujete dugoročne promjene?

Mislim da će ga najviše vratiti unazad, ali da kad jednom opasnost nestane da će se stvari polako vraćati na svoje i da će brojke u razumnom roku doći do onih prije globalne pandemije. 

Vjerujem da će doći do promjena u ponašanju svih nas općenito. Najvjerojatnije ćemo s vremenom steći nove navike, ali svakako trebat će određeni period da se prilagodimo i naviknemo na novo normalno. Za očekivati je da će se nakon ove oluje na turističkom tržištu situacija početi ponovno stabilizirati i postići novu ravnotežu. Smatram da nije vrijeme za pesimizam, već da iz ovoga trebamo izvući pouku i pokušati se prilagoditi novim okolnostima.

3. Što je s masovnim turizmom? Da li je, u svjetlu novonastalih okolnosti, to jedna završena priča?

Već su u svijetu, a i u Hrvatskoj posebno kad je turizam u pitanju počeli ohrabrivati i drugi modeli turizma poput održivog turizma, zelenog turizma, organske hrane. Situacija s koronom samo ih je dovela na površinu i danas mislim da je pravo vrijeme da turistički radnici ulažu u to jer čim završi era virusa održivo turizam i zelena ekonomija bit će dio novog normalnog. Gledajući u svjetlu novonastale situacije, sigurno je došlo do pada trenda masovnog turizma. Kao što sam i ranije isticao, vjerujem da ćemo svi zajedno prihvatiti neke nove navike i prilagoditi se novim trendovima. Situacija u kojoj smo se našli svi svakako će dovesti do stvaranja novih trendova i novih navika, ali vjerujem da će ih turistički sektor vrlo brzo prepoznati i prilagoditi se potrebama gostiju. Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije u više navrata pokazala se izrazito uspješna upravo u tom, doista važnom segmentu za postizanje uspješnog poslovanja u turističkom sektoru. 

4. Koje je Vaše viđenje novog tipa turista, ili da tako kažemo, turista budućnosti?

Oni su potpuno umreženi, primarni način komunikacije su im društvene mreže i novi mediji. 

Vjerujem da će ova situacija potaknuti goste da budu više otvoreni prema različitim ponudama, potaknut će ih na istraživanje novih mogućnosti. Vjerujem da će novi tip turista biti više otvoren prema nešto drugačijim, specifičnim ponudama i oblicima odmora. 

5. Kako vidite Hrvatsku na svjetskoj turističkoj mapi? Postoji li segment u kojem naša država kao destinacija može tražiti svoju priliku, ili ima neku naročitu prednost?

Hrvatska je jedan od globalnih lidera u ekskluzivnom i skupom turizmu. U tom segmentu smo jako kreativni, razvijeni i skupi – moram naglasiti da to nije loše. Po meni, taj sektor najviše privlači globalna emitivna tržišta, iako postoje kritike u javnosti prema ekskluzivnom dijelu turizma, ali to je niša u kojoj možemo najviše dati i ponuditi gostima. 

Već sam ranije istaknuo TZ Splitsko dalmatinske županije kao predvodnika kada je u pitanju prilagodba novim situacijama, novim trendovima, novim potrebama gostiju. Ono što također ne smijemo zaboraviti je i činjenica da prednost Hrvatske leži upravo u tom odnosu prema gostima, ali prednost je svakako i prirodno bogatstvo koje omogućuje da gostima ponudimo mnogobrojne mogućnosti u svega nekoliko minuta vožnje. Od osamljenih plaža, programa u središtu grada, pa sve do uživanja u osamljenim i neistraženim prirodnim ljepotama. 

6. Što biste Vi sugerirali vodećim ljudima u hrvatskom turizmu – na čemu bazirati svoju marketinšku strategiju?

Kreativa. To je ključ uspjeha. Definitivno smo premalo kreativni, a imamo svako pravo i slobodu to biti.

Publike danas nemaju pažnju kao nekada, užurbani način života promijenio je navike publika, stoga je važno naglasak staviti na kreativnost sadržaja kako bi privukli pažnju ciljane publike. Također, u svim diskusijama na globalnoj turističkoj razini napominjala se važnost davanja informacija, posebno o sigurnosti, turistima tijekom sezone, na to također treba staviti naglasak u ovom periodu.

Domagoj Bebića autor je knjige Cyberturist, temeljene na dugogodišnjem praćenju teorijskih spoznaja i konkretnih komunikacijskih iskustava, koja daje upućeni pregled ključnih elemenata kojima je potrebno ovladati prilikom upravljanja turističkom destinacijom u novom komunikacijsko-informacijskom okruženju.

This post is also available in: English