Aktivni odmor

305. SINJSKA ALKA Ne propustite priliku biti dio jedinstvenih događanja i uživo sudjelovati u traileru za Alku!

Ove godine u drugačijoj atmosferi nego što je bilo uobičajeno, poštujući preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ, iščekujemo najsjajniji megdan, 305. Sinjsku alku!

Viteškom nadmetanju prethode duge i temeljite pripreme. Nakon opsežnog treninga na sinjskom hipodromu i beskrajnim ravnicama Sinjskoga polja, alkari se od sredine srpnja pripremaju i na alkarskom trkalištu.

Svaki dan od ponedjeljka do petka, od 18 do 20 sati imate priliku biti dio jedinstvenih priprema, i vidjeti kako alkari oštre oko sokolovo i namještaju čvrstu desnicu, a konji alkarske ergele navikavaju se na živahnu okolinu i pijesak alkarske staze. Usprkos ljetnim žegama, prove su uvijek rado posjećene – i stari i mladi u hladu starih kestenova s jednakim žarom prate događanja na trkalištu i oko njega. 

Kako se bliži kolovoz i alkarske svečanosti, cijeli Sinj kuca u ritmu topota konja, pulsiraju ulice grada koji živi za Alku, perjanicu UNESCO-a i hrvatske i svjetske nematerijalne baštine. Sve započinje u petak 7. kolovoza u 17:30 natjecanjem za 305. Baru.

U subotu slijedi 305. Čoja, 8. kolovoza također u 17:30, a u nedjelju, 9. kolovoza u 16:30 alkari kopljanici bore se za slavodobitnički plamenac i svoje mjesto u dugoj i bogatoj alkarskoj povijesti. 

Ulaz na prove, kao i na Baru i Čoju je besplatan, uz preporuku održavanja fizičke udaljenosti od 1,5m (publike, izvođaća i osoblja). Ne propustite priliku biti dio ovih u svijetu jedinstvenih događanja i uživo sudjelovati u traileru za Alku!“

Fotografije: Željko Zrnčić i Ivan Alebić.

Više: www.visitsinj.com

shares