Aktualno

8. SUSRET KLAPA OTOKA HVARA Uživajte u večeri tradicionalne klapske pjesme u Vrboskoj na otoku Hvaru!

Ako ste željni kvalitetne dalmatinske klapske pjesme u savršenom dalmatinskom ambijentu, dobrodošli ste u malo bajkovito otočko mjesto Vrbosku.

Intrigantna Vrboska, često se naziva Malom Venecijom zbog svog slikovita izgleda, te brojnih malih mostova. Najmanji je gradić na otoku ušuškan poput uskog i vijugavog fjorda.

U njoj su tipična mediteranska pučka arhitektura, dostojanstvene stare gradske kuće s obilježjima gotike, renesanse i baroka sljubljene sa sakralnim duhom drevnih crkvenih zdanja, te joj nadimak Mala Venecija – pristaje kao saliven!
U ovom malom mjestu i na otoku Hvaru savršeno se njeguje i čuva klapska pjesma.

KLAPSKO PJEVANJE MEĐU 5 UNESCO BLAGA OTOKA
U ovom malom mjestu se savršeno njeguje i čuva klapska pjesma. Klapsko pjevanje upisano je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2012. godine, i nalazi se među 5 UNESCO blaga otoka Hvara, zajedno sa Starograjskim poljem, Procesijom za križen, Čipkom od agave, i Mediteranskom prehranom.

U VRBOSKOJ SE ODRŽAVA TRADICIONALNI OTOČKI SUSRET KLAPA – SMOTRA OTOČNIH KLAPA NA 2. MOSTU

U utorak, 04. kolovoza u 21h, održati će se u Vrboskoj 8. po redu susret klapa otoka Hvara. Koncert će se održati na 2. mostu gdje su se prije održavali humanitarni ponoćni koncerti klape Kaštilac iz Vrboske , a upravo iz tih koncerata razvio se ovaj susret klapa. Smotra klapa otoka Hvara događaj je koji okupi sve otočne klape, a na repertoaru izvođača se nalaze kako stare tradicionalne klapske pjesme tako i neke moderne skladbe te se sve izvodi a capella, a svaka klapa izvodi po 2 pjesme. Dobrodošli su svi željni kvalitetne dalmatinske klapske pjesme u savršenom dalmatinskom ambijentu.

Osim domaćina , muške klape Kaštilac , na smotri će nastupiti : ženske klape Frecija iz Jelse i Bodulke iz Hvara, muške klape Priženca iz Svirača, Pharia iz Velog Grablja, Galešnik iz Hvara, Faroski kantaduri iz Starog grada te mješovita klapa SV. Duha iz Vrbanja.

Klapsko pjevanje je tradicijsko a capella višeglasno pjevanje, podrijetlom iz Dalmacije. Tradicija klapa i klapske pjesme kakvu je danas poznajemo formira se sredinom 19. stoljeća, u vrijeme kada su se profilirali kulturni i glazbeni identiteti dalmatinskih gradova i gradića na obali i otocima.

Gledalište će za ulazak biti otvoreno u 20:30 pa organizatori mole posjetitelje da dođu na vrijeme kako bi se izbjegle gužve i ispoštovale propisane epidemiološke mjere.

Turistička zajednica
mjesta Vrboske

Foto: Tz Vrboska

www.vrboska.info