Aktualno

HOT SPOT Saznajte zašto je šarmantna Jelsa jedna od najpopularnijih destinacija ljeta

This post is also available in: English

BISER OTOKA SUNCA

Ovdje ćete probati nabolje hvarsko vino, guštati u nagrađenom maslinovom ulju, kupati se u najljepšim uvala s kristalno čistim morem, posjetiti domaće vinarije, i pritom čuti priču o vinskoj otočkoj tradiciji, upoznati otočku gastronomiju i najbolje obiteljske konobe u kojem će vam razmaziti nepca, prošetati pitoresknim kamenim selima u unutrašnjosti i upoznati otočke gradiće savršene arhitekture, napraviti najljepši selfi na svijetu.

Prekrasne uvale s sjeverne i južne strane otoka, savršena kamena otočka arhitektura, kuće s velikim terasama koje se pružaju ispod suncobrana od vinove loze, pitoreksne ulice, po dalmatinski kale, trgovi na kojima se odvija otočki život, kulturna baština, mirisi domaće kuhinje, odlično maslinovo ulje, vrhunska vinska kapljica, možemo mi nabrajati do sutra, što sve Općina Jelsa i njeni biseri nude u svom sastavu.

I zato dvojbe nema, ovo je kraj s otoka Hvara kojem u goste trebate doći, obići ga, namirisati, kušati i kući se vratiti s dojmovima koji će vam ostati do kraja života.

Jedno znamo sigurno, poželjet ćete se vratiti. Opet i nanovo. Isto kao i brojni gosti koji u Općinu Jelsa, gradiće kakva je Vrboska, ribarska seoceta Zavala i Ivan Dolac, te u gdinjske uvale dolaze već i po nekoliko desetljeća.

Krije Jelsa u svojim njedrima puno aduta, kao razloga koji svake godine, pa i u ovom uzvitoperenom korona svijetu, opet i nanovo na put u Srednju Dalmaciju  dovlače stare goste, jelšanske prijatelje.

I evo nam rezultata, čak 80 postotni booking koji ukazuje jednu bitnu stvar, to da ovoj maloj hvarskoj Općini uistinu ništa ne može oduzeti primat vrhunske turističke destinacije.

Trenutno u Općini Jelsa boravi 70 posto gostiju s obzirom na prošlu godinu, a odličan rezultat imaju i kampovi koji bilježe rezultat od čak 80 posto. A još kada se tome pripoje i odlične najave za kraj srpnja i kolovoz, onda se može kazati kako Jelšani imaju razloga za veliki osmijeh.

Ima i razloga zašto se gosti tako vjerno njoj vraćaju. Otkrit ćemo vam ga, to je zato što svaki prijatelj koji ovdje dođe kako bi uživao u raju na srednjedalmatinskoj obali, dobiva tretman ravan kraljevskom. On nije samo gost, on je dragi i vjerni prijatelj kojeg domaćini, a u Jelsi i njenim mjestašcima je to pravilo, obasipaju pažnju kao nigdje drugdje.

I to nije tek gola turistička promidžba, to je način života. To je dugogodišnji sistem pružanja usluge pansionskog turizma koji putnika namjernika, a s vremenom i  prijatelja Jelse, uvuče u njegov uobičajeni život. Stoga kada vas ovdje udomaće, ponudit će vam izlete u prirodu, na drevnu težačku zemlju, poći ćete u obilazak maslina i vinove loze.

U berbu lavande. Brat ćete sočne plodove pune uljnih kapljica i naučiti kako se od njih pravi tekuće uljno zlato. U vinogradima svojih domaćina kušat ćete bobe grožđa ravno s trsa. A onda ćete u konobi otkrivati vino koje je iz njih nastalo.

U Jelsi, Zavali, Ivan Dolcu, u malim gdinjskim uvalama vaši će vas hvarski domaćini odvesti na ribe. Bacit ćete tunju, neki i po prvi puta, lovit ćete s parangala, otkrit ćete kojeg raka treba ubaciti u lonac da bi od njega dobili najbolji brudet na svijetu.

Ne znate što je brudet? Nema problema, naučit će vas. I kako se pravi, i kako treba mirisati i s čime ga treba spariti. A da bi ga upotpunili, s domaćima ćete otići u vrtal, pa sami nabrati povrće za salatu, i voće za desert.

Jelsa skriva brojne prirodne ljepote, ona je sraz kopna i mora. Predivnih uvala s borovima u kojima ćete tražiti zaklon od zvizdana. I brda u kojima ćete upoznati  seosku specifičnu arhitekturu. Domaćini će vam reći gdje da krenete, vinskim putima, otočkim stazama, posudit će vam bicikle ako ih nemate, na karti vam ucrtati vidikovce s kojih se pruža pogled na najljepše jelšanske zalaske sunca.

Pansionski turizam koji se u ovom kraju njeguje od samih turističkih početaka, krasi poseban odnos između domaćina i gosta. Gosta koji s povratkom u svoj dom, ispunjen  savršenim iskustvima, samo čeka naredne ljeto da bi se na naš otok vratio.

Sjećat će se njega još dugo, dok bude jeo ušećerene bademe i mazao domaće marmelade, ispijao predivno hvarsko vino ili liker, te uživao u mirisu lavande skrivene u malim vrećicama čiste jelšanske prirode. Ponijet će sve to s Otoka Sunca kao dar domaćina, koji će svoje drage goste čekati i naredno ljeto.

Eto zašto Jelsa i ove godine bilježi enormnu popunjenost, u pansionskom smještaju, u hotelima, u kampu. To je zapravo odnos u kojem se gradi desetljetno povjerenje, bazirano na prijateljskom odnosu ljudi, koje su Jelsa i njeni turistički biseri povezali u čvrstu kariku.

  Zašto doći u Općinu Jelsa? Zato što ćete tu probati nabolje hvarsko vino. Guštati u nagrađenom maslinovom ulju. Kupati se u najljepšim uvala s kristalno čistim morem. Posjetiti domaće vinarije, i pritom čuti priču o vinskoj otočkoj tradiciji.

Upoznati otočku gastronomiju. I najbolje obiteljske konobe u kojem će vam razmaziti nepca, toliko da ćete se kući sa sjetom sjećati divota koje samo ovdje možete kušati. Prošetati predivnom Vrboskom i napraviti najljepši selfi na svijetu. Dirati njen fini uglađeni kamen, koji gradi gradić savršene arhitekture. A onda krenuti u južne jelšanske krajeve, pa sjesti na brod nekog od ribara i poći na mitski otočić Šćedro.

I na kraju se kući vratiti opijeni mirisima laguna u kojima ste se kupali cijeli dan. Proživljavajući najljepši odmor na svijetu. Ne kažu nam u Jelsi tek tako da njihovi dragi gosti iz cijelog svijeta dođu, stave ključeve od auta sa strane. I onda se samo opuste. Kada su tu, ne treba im više ništa. Sve što im na ovom svijetu treba, tu je u tim trenucima kraj njih.

Ali zaboravili smo i druge aktivnosti kojih i ovdje ima napretek. Od klapa, folklora, tradicionalnih tanci i pjevanja. Kava na trgovima na kojima se skupljaju domaći. Uživanja u ćakulanjima na jelšanskim klupama i šetnjama uz rive malih naselja iz njene Općine.

Degustaciji meda od hvarskih trava i cvijeća, guštanja u najfinijem prošeku i rakijama, te isprobavanju slatkih limunovih i narančinih korica koje su domaći samo za njih zimi radili.

Isprobavanju  hvarskih vina, plavac mali i plavac veliki, te bijele sorte bogdanuša, maraština i prč. I isfeštati se na nekoj tradicionalnoj vinskoj fešti, ili pučkoj manifestaciji kakvih je na otoku Hvaru, ma i kada je korona u pitanju, još uvijek puno.

Jeste li dakle spremni za Jelsu, za iskustvo života? Spremite se, i uskočite na val koji će vam u život donijeti obilje novih iskustava.

Više i foto: TZ Jelsa

This post is also available in: English