Aktivni odmor

Hot Spots destinacija! OTOK PAG – Osjeti čaroliju mjesečevog otoka!

This post is also available in: English

OTKRIJTE NAJBOLJE ŠTO OTOK PAG NUDI

Otok Pag je nezaobilazna globalna outdoor destinacija, te filmska i marketinška svjetska atrakcija

Ni jedan otok nema tako originalnu  narodnu nošnju kao što je paška. Nijedan otok nema toliko bogatu kulturnu baštinu, bogastvo prirodnih fenomena kao otok Pag.

Niti jedna žena na svojoj glavi ne nosi uškrobljeno platno u obliku trokuta koje uokviruje lijepa lica žena i djevojaka s Paga kojeg u Pagu nazivaju pokrivaca, a u Novalji pokrivača na otoku  znanog kao i Mjesečev otok.

Ukrašeno je ono jednim od zaštićenih simbola hrvatske baštine, tradicionalnom, prekrasnom paškom čipkom prepoznatljivom i u svjetskim  okvirima kao jedna od najljepših rukotvorina ženskih ruku.  

Pag i  ovoga ljeta figurira kao destinacija broj 1, ne samo u hrvatskom već i u svjetskom okružju. Priča pametno godinama razvijana dovela je do rođenja IN lokacije, koja se pod obvezno mora staviti u svaki putni planer.

OTOK PAG JE NEZAOBILAZNA GLOBALNA OUTDOOR DESTINACIJA

Pag već odavno nije samo jedna od top destinacija za nadnaravnu zabavu. Postupnim građenjem priče ovaj se otok pretvorio u nezaobilaznu globalnu outdoor destinaciju, te filmsku i marketinšku svjetsku atrakciju.

A to više od svega prezentira i najnovija kampanja koja je okupila mudre otočke glave, pojačana vrhunskim profesionalcem,  etabliranim fotografom Jakovom Baričićem.

Takav sraz nije mogao donijeti ništa osim najboljeg, pašku priču koja je na površinu iznijela ono zbog čega ovom otoku morate što prije doći u posjet. I kao i ostali domaći i strani globalni putnici upisati ga za obvezatnu destinaciju sa svojih ruta.

Jer samo ovdje možete napraviti fascinantne street style i nature selfije i fotografije, kao trendsetteri koji su to već odradili u kadar uvezati ono najbolje što otok Pag nudi.

E sada, što odabrati u tom obilju? Mjesečeve pejzaže, predivne uvale, nevjerojatne prizore kao s nekog drugog planeta? Čudesni i samozatajni samostan časnih sestara Benediktinki, uličice gradova, plaže s kristalno čistim morem okružene mjesečevim pejzažem i golim stijenjem?

Možda paške delikatese? Ili nevjerojatnu ljepotu paških žena i djevojaka u originalnim nošnjama, koje se u obiteljima čuvaju kao zjenica oka i prenose s generacije na generaciju? Upravo je to u svojim  uratcima pokazao i Jakov  Baričić, u priču isplevši modu, tradiciju i vrhunsku fotografiju.

Pag je definitivno već duže vrijeme najpoželjnija hrvatska outdoor destinacija, kojoj su u stjecanju takvog epiteta back ground dale i fascinantne prirodne atrakcije.

Pritom se ponajviše misli na nevjerojatne pejzaže nalik mjesečevima, raritetnim prirodnim kulisama koje služe i kao idealne staze za najvažniju pašku outdoor manifestaciju, utrku Life on Mars.

Life on Mars 2019 - Visit Novalja

Oni su zapravo bili začetak uvezanog programa outdoor aktivnosti  koji su otok u globalnom smislu pozicionirali kao top destinaciju za ljubitelje aktivnog turizma. Poglavito cikloturizma, te trailsa, trkačko-pješačkog turizma. 

Svjesne važnosti potencijala koje otok zbog svoje prirodnih posebitosti nudi, otočke ujedinjene snage su napravile poseban razvojni plan s fazama koje će se detaljno izgrađivati i postupno širiti tijekom ove i naredne tri godine. Nastao je tako projekt ‘Jedan otok i jedna zajednička vizija‘, s ciljem udruživanja i brendiranje otoka Paga kao destinacije outdoor turizma.

Takve prirodne osobitosti nisu prošle neopaženo ni kod filmskih mogula koji su u nadrealnoj kulisi pronašli savršenu scenografiju za kadrove iz svojih uspješnica. Jeste li od onih koji vole posjećivati lokacije na kojima su se snimali i poznati filmski uradci? Ako jeste evo vam odlične prigode za još jednu filmsku poziciju, recimo onu na  plažama Novalje koje je direktor fotografije Danni Moder, suprug Zgodne žene, glumice Julije Roberts odabrao za snimanje filma ‘Ibiza’.

Novalja Archives - Croatian Hot Spots

Na plaži Zrće snimio je kadrove i s poznatim glumcem iz HBO-ovog serijala Game of thrones, Richardom Maddenom koji je u prve tri sezone utjelovio Robba Starka. Vizure Paga oduševile su i  Oskarovca Gabriela Salvatoresa, koji ih je za vječnost ubacio u svoj novi road movie ‘Strangers in Paradis’.

Pag je bio upravo Idealna kulisa za snimanje svjetski poznate serije The Terror na fantastičnim lokacijama paškog surovog kamenjara Paških vrata koju je producirao Oscarom nagrađeni redatelj i producent – genijalni Ridley Scott najpoznatiji po filmovima poput Thelma & Louise, Alien, Blade Runner, Black Hawk Down te Gladiator, za kojega je osvojio Oscara i Zlatni globus za najbolji film.

A na malom platnu u oko tvoraca reklamnih kampanja upali su i ostali paški biseri, i kao rezultat toga imamo fantastične svjetske kampanje za najpoznatiji globalni modni magazin Vogue. A svi znamo da tamo gdje ide Vogue idu svi, tim više što je modni almanah Novalju i otok Pag izabrao za treći modni editorijal.

Nakon  ukrajinskog i latinoameričkog Vogue-a, paški je ambijent otkrio i sestrinski portugalski, a iza njih stoji upravo mladi fotograf Jakov Baričić, poznato ime u hrvatskoj i svjetskoj modnoj industriji. Zašto Pag, zašto baš plaže Ručica i Beriknica u Metajni? Zato, otkriva to i direktorica Turističke zajednice grada Novalje, Marina Šćiran Rizner, što je ona, isto kao i ostale paške plaže među najljepšima  i najatraktivnijima u Hrvatskoj.

A što odabire Vogue primjećuje i ostali magazini tipa Elle, Harper Bazzar i ostali.. A  onda i brojne kampanje, primjerice za glasovite brandove nalik Rimčevim automobilima, BMW-u, Porscheu, Mercedesu, Hondi, limitiranim američkim Triumph motociklima, te japanskom Canonu koji su Pag, plaže, krajolik oko Paškog mosta i vedute iz Lunjskih maslinika ubacili u svoje reklamne kataloge.

I njih, a s njima i Pag odveli u čitav svijet. I kada je Pag otišao u svijet, eto još jednog dobrog razloga da svijet dođe i u Pag. I da na licu mjesta okusi, oćuti, omiriše, uživa u onom najboljeg što ovaj otok ima.

5 otočkih bisera

A ima brojne fantastične lokacije, pet destinacija Novalju, Pag, Kolan, Staru Novalju, Povljanu. Pet bisera koji su odličnom strategijom u sklopu originalnog projekta odlučiti otok brandirati kao globalnu cjelinu. Zajednički su nastupili na inozemnim sajmovima, skupa su pokrenuli  manifestacije poput veslačke regate ‘Osmerci na Pagu’ i ‘Pag na meniju’.

Rezultiralo je to i  potpisivanjem zajedničkog sporazuma svih TZ otoka Paga i brendiranju destinacije kroz outdoor turizam.

NOVI PROMO VIDEO

Na tržišteije pušten i zajednički turistički uradak, film koji je u prvi plan izbacio neke od najvažnijih otočkih akvizicija. Otok Pag se prezentirao svojom UNESCO zaštićenom paškom čipkom, predivnom vizurom stare jezgre grada Paga koja podsjeća na Dubrovnik, narodnom nošnjom, paškim tancem, i gastronomskom atrakcijom baškotinima Benediktinskog samostana sv.Margarite.

Film je prezentirao  i neprikosnovene  gastronomske delikatese, paški sir, ali i vizure paške solane, biciklističku stazu ‘Zagrljaj kamena i vjetra’ koju je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, staze za nordijsko hodanje. Pokazao je samo ono što se već znade, da je Pag više od svega, cjelina okusa, mirisa destinacije, savršeno mjesto za odmor i nezaboravno iskustvo. 

A za one koji vole aktivnost ovdje se nudi puno toga, manifestacije poput veslačke regate Osmerci na Pagu i Pag na meniju.

DCIM\100MEDIA

Prekrasne plaže, fantastičnu, netaknutu prirodu idealnu za bicikliranje, trčanje, trail, nordijsko hodanje, šetanje, veslanje, kajakarenje, surfing ili pak jahanje na konjima u drevnim Lunjskim maslinicima.. 

Tu su i nagrađeni kampovi Straško i Šimuni, bogata kulturna baština, galerije koje s ponosom pokazuju nasljeđeno bogatstvo,  ornitološki rezervati, podvodno nalazište amfora kod Šimuna, zaštićeno područje šume Hanzina, Lunjski maslinici, Rimski vodovod…

Onaj tko dođe na Pag teško će se od njega odvojiti. Jer između ostalog tu ga čekaju uvala Ručica s dugačkim pješčanim plažama uokvirenim golim stijenama koje se strmo pružaju u more. Ili brojne plaže koje se prostiru uzduž cijelog otoka. Može se uživati u pogledu na suhozide, popeti na vidikovce, guštati u jezeru Segal u kojem se nalazi ljekovito blato.

Neki će se odlučiti za promatranje ptica u ornitološkom rezervatu,  brojne će privući i glasoviti Paški trokut, mjesto s  predajom o vanzemaljskim civilizacijama koje su možda baš tu ostavile svoj trag. Ali svi će uživati u nevjerojatnoj gastronomskoj ponudi ovoga otoka, glasovitoj, najboljoj janjetini na svijetu, onoj u kojem se osjeća okus vjetra, soli, mora.

U soli koju će doma ponijeti kao suvenir, u domaćem ulju, baškotinima sestara Benediktinki, njihovim posebnim slasticama kao što su štrike, kolacići, skuti, medu, aromatičnim likerima, paškoj travarici I siru koji je više od gastronomskog doživljaja, što je davno stekao status savršenstva koji svoje mjesto nalazi i na svjetskim trpezama.

Jeste li možda za sir  s kaduljom, ili onaj od spoja ovčjeg i kravljeg mlijeka koji je višestruko nagrađivan na raznim sajmovima u zemlji i svijetu? Ili možda za sir s paprikom?

Svakako vam preporučujemo i sir sa zelenim i crnim maslinama,  skutu kao rapsodiju okusa, te praline s paškim sirom koje se također kući mogu ponijeti kao originalni otočki suvenir.

Sve je to Pag, spoj tradicionalnog, modernog, budućeg, prepoznatljivo i spremnog da vas uvuče u svoje škoje. Znate kako se kaže: Kada uroniš prst u more povezan si s cijelim svijetom. Tako vrijedi i ovo: Kada doživiš Pag, osjetiš život. On čeka da ga zgrabite punim plućima.

Više:
www.visitnovalja.hr
www.tzkolan-mandre.com
www.tzgpag.hr
www.tzstaranovalja.hr
www.visitpovljana.eu

Foto: arhiv TZ otoka Paga

This post is also available in: English