Gastro

Hrvoje Zirojević i vrhunsko maslinovo ulje Atena na završnoj večeri festivala “Taste the Mediterranean Split”

Hvaljena gastronomska manifestacija 7. Festival Taste the Mediterranean Split održan je u hotelu Briig od 7. do  10. listopada, a kao i u svim prijašnjim izdanjima za svrhu je imao promociju  Mediterana, mediteranske prehrane i baštine, ali i neizostavno umrežavanje s dijeljenjem znanja.

Brojni chefovi kuhinja, ali i zaljubljenici u vrhunsku gastronomiju nisu propustili manifestaciju koja se ove godine podudarala s 10-om godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo iz tog razloga uvodni je panel bio posvećen važnosti ove, najzdravije svjetske prehrane u razvoju održivog turizma.

Gastronomski potencijal se u dugoročnim vizijama predstavlja kao važna privredna okosnica, a bitnu kariku u njegovom  održanju nose upravo chefovi kuhinja.

Neki od njih, magovi kulinarstva, nositelji Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau priznanja, nisu propustili ovakvo značajno okupljanje. A svoj su obol dali u gostovanjima u vodećim splitskim restoranima, i štovateljima vrhunskih delicija pružili nezaboravan užitak.

Među njima je jedno od vodećih mjesta zauzeo i splitski vrhunski chef Hrvoje Zirojević, gastronomski majstor koji je svojim delikatesama razmazio nepca brojnih poznatih svjetskih imena.

U gastronomskom putovanju pod njegovim kormilom sljubila su se vrhunska jela, spojena s probranim namirnicama i pojačana najboljom maslinovim dalmatinskim uljem. Chef Zirojevoić je u obilju onoga što Dalmacija nudi odabrao baš jedno, posebno, vrhunsko maslinovo ulje Atena. I njega kao zvijezdu večeri predstavio na posljednjoj festivalskoj večeri u restoranu Bokerija. Uz asistenciju  kolega  iz kuharskog tima domaćina.

Zirojević je ovo ulje predstavio kao zlato iz starogradskih zaštićenih maslinika, koji su svoj korijen utkali davno, još u  vremenu Grka. U rapsodiji okusa i lepezi tipova, ovo se ulje pokazalo kao točka na i chefovskim majstorijama.

-Uvijek biram samo najbolje, ono što će svojim okusom pojačati baznu namirnicu. Ovoga puta to je Atena ulje iz Starog Grada, spoj tradicije i umješnosti priprave.  U varijacijama okus Atena ulja u bijelom pakiranju Atena Premium, označava vrhunski proizvod masline s našeg škoja, koje se fantastično sljubljuje s jelima. Zeleno pakiranje, Atena Slavač, u sebi nosi malo umjereniju, laganiju notu. U svakom slučaju riječ je o vrhunskom proizvodu malih proizvođača koji su spojili tradiciju i kvalitetu i svoj proizvod predstavili u vrhunskoj ambalaži –  pojasnio je na predstavljanju Zirojević, nositelj titule Chefa godine 2019. Gault&Millau Croatia.

Večera u pet sljedova oborila bi, mnogi su se složili i najzahtjevnija nepca samih grčkih bogova. Na jelovniku su se našle marinirane srdele, tuna, njoki, kanoli punjeni sokovima mandarine, praćeni vrhunskom vinskom kapljicom.

I dakako, obogaćeni praćeni Ateninom notom, završnim touchem večere o kojoj se dugo pod Marjanom pričalo.

Ono po čemu će se pamtiti ovogodišnji Festival je spoj ekskluzivnog gastronomskog putovanja, koji se proširio na niz radionica, izložbi, okruglih stolova, te brojnih popratnih degustacija.

Foto: Goran Dedić