Aktualno

Jelsa okreće svoj pogled k zvijezdama

Općina Jelsa mogla bi postati prva Hrvatska međunarodno priznata Zajednica tamnog neba!

MALA ŠKOLA ASTRONOMIJE ZA OSNOVNOŠKOLCE

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza i Turističke zajednice općine Jelsa od 5. do 7. listopada u svečanoj dvorani Općine Jelsa održala se trodnevna Mala škola astronomije za učenike od 2. do 4. razreda osnovne škole koju je pohađalo 12 učenika.  Školu je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol., a tijekom ta tri dana učenici su kroz Bojanku Sunčevog sustava prošli sva tijela u Sunčevom sustavu te po prvi puta u životu kroz teleskop motrili Mjesec, Jupiter, Saturn i Mars.

SASTANAK O PRVOJ HRVATSKOJ ZAJEDNICI TAMNOG NEBA I PARKU TAMNOG NEBA NA HUMCU

U ponedjeljak 5. listopada u Općini Jelsa je održan sastanak na kojem su prisustvovali glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, zamjenica načelnika općine Vlatka Buj, predsjednik općinskog vijeća Ivan Grgičević i direktorica Turističke zajednice Marija Marjan. Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti da Općina Jelsa postane prva Hrvatska međunarodno priznata zajednica tamnog neba (Dark Sky Community) kroz uvođenje i provedbu mjera i aktivnosti za zaštitu od svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog noćnog neba te pokretanju aktivnosti oko proglašenja etno sela Humac Međunarodnim parkom tamnog neba.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja Općine Jelsa, Turističke zajednice Jelsa i Hrvatskog astronomskog saveza oko pripreme potrebne dokumentacije i hodograma daljnjih aktivnosti, postavljanja kamera Hrvatske meteorske mreže i uređaja za mjerenje kvalitete noćnog neba na Humcu te edukativnih programa za djecu i građane. Prva aktivnost provedena u suradnji sa Hrvatskim astronomskim savezom bilo je javno promatranje teleskopima krajem kolovoza, a suradnja se nastavila organizacijom Male škole astronomije za osnovnoškolce. Buduće aktivnosti vezane za astronomiju i uvođenje najviših standarda zaštite od svjetlosnog onečišćenja i očuvanja noćnog neba koji spadaju u koncept ekološki osviještenog i održivog turizma, usmjerit će pogled Općine i Turističke zajednice Jelsa k zvijezdama u smjeru stvaranja astroturističke ponude, a astroturizam iako relativno mala grana u turizmu, jedna je od najbrže rastućih u svijetu te se ističe posjetom gostiju u pred i posezoni što može pozitivno utjecati na produljenje ukupne turističke sezone.

U JELSI OBILJEŽEN SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA

Javnim promatranjem teleskopima za građane i turiste u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i Turističke zajednice općine Jelsa u utorak 6. listopada na rivi ispred zgrade općine u Jelsi je po prvi puta obilježen Svjetski tjedan svemira koji se svake godine održava u periodu od 4. do 10. listopada. Na promatranju se okupilo 50-ak građana i turista, a moglo se motriti Jupiter, Saturn i Mars, a osim motrenja, svi zainteresirani su mogli fotografirati Mjesec kroz teleskop vlastitim pametnim telefonom.

Što je to međunarodno priznata zajednica tamnog neba?

Zajednica tamnog neba je općina, grad ili slični politički entitet koji je pokazao izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljivanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba. U Europskoj uniji trenutno postoji samo jedna takva međunarodno priznata zajednica tamnog neba na području male lokalne samouprave koja upravlja otocima Møn i Nyord u Danskoj.

Što je to park tamnog neba?

Međunarodni park tamnog neba je određeno područje koje se odlikuje odličnom ili izvrsnom kvalitetom zvjezdanog noćnog neba i noćnog krajobraza i posebno je zaštićeno zbog svoje znanstvene, prirodne obrazovne i/ili kulturne i baštinske vrijednosti i/ili posjeta javnosti. U Hrvatskoj trenutno postoje dva međunarodno priznata parka tamnog neba Petrova gora i Vrani kamen, a Petrova gora kao prvi park tamnog neba u Hrvatskoj u opasnosti je da izgubi taj status radi lošeg upravljanja rasvjetom i postavljanja previsokog komunikacijskog tornja usred parka. Na Hrvatskim otocima trenutno nemamo niti jedan međunarodni park tamnog neba iako za to postoji veliki potencijal.

Više i foto: TZ Jelsa