Aktivni odmor

Kad ni lito, ča se čini u Stivanu?

Život na otoku svima je primamljiv ljeti, a dosta ljudi se pita što mi tu uopće radimo zimi i kako možemo živjeti na otoku zimi kad nema toliko ljudi, događanja, shopping centara i sličnog. Pitanja poput ˝Kaj vi tu radite prek zime?˝ ideja su za organizaciju jesenjskih i zimskih aktivnosti da pokažemo svima kako nam je na otoku lijepo i kako u biti imamo puno toga za raditi, kako i dalje uživamo u blagodatima mora, maslinika, šuma, čistog zraka, bilja, …

Pridružite nam se i uživajmo u našem otoku i svemu što nam daje.

1.       ˝Je bilo sriće?˝ // 25.10.2020.

U nedjelju 25.10 održan je drugi po redu lignjolov. Natjecanje naziva ˝Je bilo sriće?˝ održano je u u smanjenom obujmu zbog epidemioloških mjera.

Lovilo se od uvale Duboka do uvale Deralo. Sudjelovalo je 20 ekipa. U konobi Bokuncin održano je vaganje ulova i proglašenje najboljih.

Najbolji je osvojio poklon bon od 1000,00 kn + diplomu, drugoplasirani poklon bon od 500,00 kn  + diplomu, i nagrada za 3 mjesto je bila poklon bon od 200,00 kn + diploma.

Po povratku u porat ispred konobe ˝Bokuncin˝ sve natjecatelje je dočekala topla krem juha od domaćeg sezonskog povrća sa našeg Brača i vrući čaj od biljaka ubranih po otočkim poljima.

2.       Protegni noge i uberi divje zeje sa Tijom // 31.10.2020.

Jeste li ikad jeli divlje zelje? Nama je na pjatu ˝svako malo˝. Sad imate prilike naučit brat vi koji ne znate kako, a ko će vas bolje naučit nego naša Tija Mlinac.

Zamislite samo kako šetate našom prekrasnom prirodom, poljskim putevima i berete divlje zelje koje kasnije spremate kao ukusan i zdrav obrok za svoju obitelj. Potpuno besplatno, a zdravo i ukusno.

Boravak u prirodi obnavlja našu energiju i preplavljuje nas osjećajem potpune sreće i unutarnjeg mira.Najnovija istraživanja pokazala su kako promatranje prirodnih ljepota u nama izaziva osjećaj divljenja koji pak potiče našu mentalnu aktivnost. Upravo se u zelenilu naš mozak najbolje oporavlja od svakodnevnog stresa.

„Divje zeje” ili „mišanca” zapravo je korov – maslačak, cikorija, kozja brada, kostriš, koromač, divlji luk, divlja mrkva, … 

 Najbolje je u razdoblju prelaska iz jeseni u zimu pa sve do ranog proljeća. Kod nas se od davnina kuha u vodi i začinjava maslinovim uljem, a danas je divlje zelje sve popularniji prilog u brojnim restoranima. Divlje zelje bogato je klorofilom, vlaknima, mineralima i vitaminima, najviše vitaminom C i karotinom. Izuzetan antioksidans koji čisti organizam i ima blagotvoran učinak na jetru. Naveli smo sasvim dovoljno razloga da se odmaknete od ekrana, duboko udahnete i zakoračite u zeleno prostranstvo mira i po povratku doma – okusa.  

3.       Bicikle na sunce, Bk Grma nastupa //  08.11.2020.

Tradicionalna biciklijada BK Grme za roditelje, djecu i sve zainteresirane priko mista do biciklističkog odmorišta na Tatinji.

Marendu i sokove nam sprema Ela iz konobe Bokuncin – samo zdravo i samo domaće, bračko, ubrano u našim vrtlima i poljima. Cidit ćemo mandarine, naranče, limune i šipke, guštat ćemo u pitama od sezonskih namirnica a sve to uz more, u igri i druženju.

4. Čije uje je boje? // 22.11.2020.     

Zlato u tekućem obliku, složili bi se mnogi, još jedna od glavnih tema – jesu urodile, jesu popadale, jel pala kiša, jesu se osušile, koliko je ko ubra, koliko su ulja dale,…

S maslinama je uvik veselo – triba se rano dignit, ić u polje i brat. Nekome je tlaka, nekome je gušt ali virujemo da sa godinama svima postane lik za dušu i bijeg od stresa.Poseban je gušt sist ispod masline i marendat – to najbolje znaju berači.

Ako niste nikad bili u masline – vrime vam je.

O berbi maslina i maslinovom ulju nemamo baš ništa novoga za reć osim da svak ima neki svoj način kako i kad bere, kako pravi ulje. A mi ćemo vidit čije uje je boje!

Sve aktivnosti osmišljene su na otvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Detaljan plakat i sve informacije o pojedinom događanju objavljivati ćemo nekoliko dana prije na društvenim mrežama TZO Sutivan i oglasnim pločama u mjestu. U slučaju vremenskih neprilika događanja će se odgoditi i o tome ćete svi biti obaviješteni.

www.visitsutivan.com

Facebook: https://www.facebook.com/visitsutivan