Aktualno

Općina Jelsa ulaže preko 100 miljuna kuna u infrastrukturne projekte

Usprkos globalnoj ekonomskoj krizi i pandemiji , u aktualnoj i narednoj godini u Općini Jelsa priprema se dovršenje ili start čitavog niza projekata. Impresivni su i iznimno poboljšavaju kvalitetu života Općine, koja se ovo ljeto percipirala kao turistički boom. Cilj je jasan, planovi konkretni i kako načelnik Nikša Peronja kaže, nastavak planiranog ide u svom zacrtanom pravcu.

-Svaki korak je bitan, cilj, plan, rad, organizacija, i ostvarenje ciljeva. Mi u Općini Jelsa trudimo se koračati krupnim koracima, a tako ćemo i nastaviti – veli načelnik Peronja.

Nastavlja se nizom iznimno važnih infrastrukturnih projekata, među njima onim uređenja i popločenja jelšanske rive ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Tu je i  projekt modernizacije javne rasvjete na led, kojim je zamijenjeno 1200 rasvjetnih tijela. Kroz investiciju od tri milijuna kuna dugoročno je postignuta ušteda dvije trećine troškova struje.

Ne staje se samo na tome, kroz projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna u Vrboskoj se izvode radovi na mostu, a kroz investiciju od 1,5 milijuna kuna uredit će se i novi glavni trg.

-U Vrboskoj slijedi i projekt novog Ribarskog muzeja, investicija vrijedna 2,5 milijuna kuna, uz to i gradnja novih 30 grobnica, a uređeno je i športsko i dječje igralište. Uz taj muzej uređuje se i onaj u Pitvama. Tu je planiran Vinogradarski muzej, investicija teška 5,5 milijuna kuna, čije se dovršenje očekuje u narednoj godini. U pitoresknim Pitvama predvođeno je i uređenje glavnog trga, projekt za kojeg će Općina izdvojiti  500 tisuća kuna. Naravno, brinemo se i o najmlađima, a pokazuje to otvaranje prvih jaslica u dječjem vrtiću Jesla, područnom vrtiću Svirče  za što je izdvojeno 700 tisuća kuna – saznaje se iz Općine Jelsa.

Zablistat će i Vrisnik s novim trgom,  upravo je dovršena prva faza uređenja,  a tu je i milijun kuna težak projekt uređenja Društvenog doma u Jelsi za udruge i glazbenu školu.

Etno eko selo Humac, atrakcija za brojne domaće i strane goste dobit će elektrifikaciju i javnu rasvjetu za što je predviđeno dva milijuna kuna.  A investirat će se i u digitalizaciju kina i razglasnog sustava kroz milijun kuna vrijednu investiciju. Uz nju će ići i ona za sportska dječja igrališta. Tome već svjedoči uređeno športsko i dječje igralište u Svirčama. Tu je i uređeno športsko igralište u centru Jelse, investicija u sportski centar Pelinje, kroz uvedeno automatsko navodnjavanje nogometnog igrališta, te  najave gradnje montažne sportske dvorane za razne treninge,  pilates, borilačke vještine…

-Općina investira i u groblje i mrtvačnice,  uređeno je i izgrađeno 30 novih grobnica  u Jesli, za gradnju  10 grobnica i mrtvačnica u mjestu Svirče planirano je  milijun kuna, a imamo i projekt  gradnja mrtvačnice u Zastražišćama. Općina investira i u okoliš i upravljanje otpadom, vrlo je važna i sanacija prve faze deponija,  investicija teška sedam  milijuna kuna. Slijedi  druga faza uz čekanje građevinske dozvole u sveukupnoj vrijednosti od 12 milijuna kuna. Izvode se radovi na prvom reciklažnom dvorištu u Hvaru, investicija je teška  3,5 milijuna kuna. Za projekt luke Zavala dovršena je projektna dokumentacija, čeka se investicija u županijske  lučke uprave, a bilježi se  Projekt šetnice uz more u Jelsi – vele u Općini.

Važni se radovi rade i na  vodoopskrbi od Jelse do Poljica, kroz 20 milijuna kuna težak projekt. A tu je i onaj aglomeracije Vrboska – Jelsa odvodnja, težak  300 milijuna kuna. Konačno će na svoje doći i žitelji gdinsjkih i zastražišćkih uvala koje čeka elektrifikacija. Općina je dovršila projekt, dokumentaciju ustupila u HEP-u,  i radovi se očekuju uskoro. Ulaže se i u cestovnu infrastrukturu,  novi ulaz u Jelsu je projekt koji se već djelomično izvodi, dovršena je projektna dokumentacija za novu trasu ceste od Velega bora do tunela Pitve Zavala. Izrađena je projektna dokumentacija  za rotor na glavnom ulazu u Jelsi, raskrižje za ulaz prema Domu zdravlja, a napravljen je i idejni projekt tunela ukupne dužine 800 metara na dionici  Pitve – Zavala.

-Bilježimo i nastavak dovršetka projekta dokumentacije od Poljica do Sućuraja, skupa s infrastrukturom vode i struje u trupu ceste, te tunela Drvenik Ravča. Za taj dio posla uskoro se očekuju  dozvole.  Nabavljena su tri vatrogasna vozila, u   četiri godine je zadnje bilo navalno, a vrijednost  ove investicije je 2,5 milijuna  kuna. Imamo i  projekt uređenja stare ambulante u Jelsi. Riječ je o nedavno darovanoj nekretnini od strane RH, za koju se  izrađuje  projektni zadatak za natječaj arhitektima. Možemo samo opet ponoviti  ‘Forca Jelsa’- vele u Općini Jelsa.