Aktivni odmor

“BROČKO ULJE ZA VRIDNE LJUDE“ Bračani pokrenuli akciju doniranja maslinovog ulja zdravstvenim djelatnicima u Kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj!

Riječ je o humanitarnoj akciji koja je pokrenuta na inicijativu stivanskog entuzijasta i avanturista Ive Ljubetića Šteke i bračkih maslinara u koordinaciji sa svim bračkim Turističkim zajednicama i Općinama.

Maslina je na otocima oduvijek smatrana svetim stablom. Bila je i ostala simbol života, mira, snage, plodnosti i postojanosti, a ljubav između čovjeka i masline na ovim je prostorima neraskidiva stoljećima.

Njezino dragocjeno ulje bilo je ključno za egzistenciju generacijama dalmatinskih obitelji, lišće i komina othranili su stoku, kvalitetno drvo ugrijalo ognjište, a plodovi se nalazili na svakome stolu.

Mali je broj Bračana koji nije na neki način vezan uz maslinu. Gotovo svaka obitelj posjeduje maslinik koji se obrađuje generacijama i ostvaruje prihod ulja dostatan za osobne potrebe. U želji da Bračanin daruje ono najvrijednije što je sam svojim rukama proizveo, maslinovo ulje je dar od srca.

Upravo je na toj emociji osmišljena i pokrenuta humanitarna akcija “Bročko uje za vridne jude“, kojom Bračani žele u božićno vrijeme darivanja navući osmijeh zadovoljstva onima kojima je to u ovo vrijeme najpotrebnije.

Nije bilo potrebno puno vremena da se u ovoj zajedničkoj akciji ujedine svi bračkih maslinari i pod vodstvom Ive Ljubetića Šteke, svojih Općina i Turističkih zajednica, zajednički osmisle plan kome će darovati svoju proizvedenu zlatnu kap.

Šteka je jedan od začetnika ideje o Svjetskom prvenstvu u branju maslina, koje iz godine u godinu dobija sve šire obzore.

Jednoglasno je donesena odluka da će prikupljeno ulje biti donirano zdravstvenim djelatnicima u Kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj, odnosno vrijednim ljudima koji u njima rade, pogotovo u ovim izazovnim vremenima pandemije COVID – 19.

Akcija će trajati u vremenskom periodu 30.11. – 4.12.2020, kad će svi brački maslinari imati priliku u informacijskim centrima Turističkih zajednica dostaviti svoju količinu maslinovog ulja. Nakon toga će koordinacijski tim združiti količine te ih poslati na adrese bolničkih centara. Nadamo se da će naši darovi mnogima uljepšati božićno vrijeme i donijeti im dašak Dalmacije i otoka Brača na njihov blagdanski stol.

Foto: Tz Supetar, Tz Postira, Tz Sutivan
Autor: Ana Bedalov, Sanja Grgić Curić