Aktivni odmor

HVALE VRIJEDAN PROJEKT Odobrena potpora za održavanje Eko akcije Novalja u proljeće 2021. godine.

Ovogodišnje izdanje Eko akcije bit će usmjereno na promociju Novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora.

Turistička zajednica Grada Novalje u rujnu 2020. godine prijavila je projekt EKO AKCIJA NOVALJA 2021 na FLAG natječaj za dodjelu potpore za provedbu operacija u okviru Mjere 2.B.1. – Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana. LAGUR-a TRAMUNTANA (LAGUR – lokalna akcijska grupa u ribarstvu) ribarstveno je područje koje obuhvaća pet jedinica lokalne samouprave: gradove Novalju, Rab i Senj te općine Karlobag i Lopar.

Sredstva iz natječaja su namijenjena za sufinanciranje planiranja, organiziranja i provedbe različitih aktivnosti povezanih s promocijom održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja, poput ekoloških akcija (čišćenja podmorja), edukacija, sajmova, koncerata i drugih javnih događaja.

Krajem godine doneseni su i rezultati natječaja u kojem je odobrena potpora za održavanje Eko akcije Novalja u proljeće 2021. godine.

Tradicionalna manifestacija Eko Novalja kojom se organizira čišćenja podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja, svake godine privuče veliki broj ronioca iz cijele Hrvatske koji se spremno odazovu na sudjelovanje. Uz zanimljive radionice, zabavni program i bogatu gastro ponudu akcija privlači veliki broj zainteresiranih sudionika koji kroz sve aktivnosti nauče puno o značaju zaštite podmorja i priobalja, a pri tom se povezuju i uživaju u akciji.

Ovogodišnje izdanje Eko akcije bit će usmjereno na promociju Novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Suradnja ova dva sektora biti će sve značajnija za daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije te je i sudjelovanje na ovom natječaju korak u pravom smjeru.

 Akcijom čišćenja podmorja Novalje 2021. želi se ukazati na značaj ribarstvene i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijesti i poduprijeti prilagodbu klimatskim i drugim okolišnim promjenama.

Cilj ovog projekta će se,  uz trud vrijednih ronioca ostvariti i kroz edukativne radionice za sve uzraste. Kroz radionice namijenjene odraslima pružiti će se osnovne informacije o akvakulturnim mogućnostima na ovom području te potencijalima akvakulture. Akvakultura je organizirani uzgoj ribe i drugih plodova mora uz razne intervencije uzgajivača. Edukacijom i inputima struke nastoji se i kroz ovaj projekt osigurati da njen potencijalno štetni utjecaj bude minimiziran te da uzgoj ribe i plodova mora bude ekonomski, socijalno i ekološki održiv.

Oni najmlađi sudionici Eko akcije Novalja 2021. će se pak na svojoj radionici upoznati s dobrobitima i nutricionističkim vrijednostima ribe, a naročito s vrstama koje obitavaju na području novaljskog akvatorija i kroz zabavne aktivnosti naučiti što to znači baviti se ribarstvom i uzgojem ribe.

Eko akcija Novalja 2021. imati će opet i svoj zabavni program te bogatu gastronomsku ponudu za sve sudionike i posjetitelje.

Dodatne informacije o LAGUR-u Tramuntana i FLAG-u

Područje LAGUR-a TRAMUNTANA (LAGUR – lokalna akcijska grupa u ribarstvu) ribarstveno je područje koje obuhvaća pet (5) jedinica lokalne samouprave (JLS): gradove Novalju, Rab i Senj te općine Karlobag i Lopar. Prostorni obuhvat LAGUR-a TRAMUNTANA je 1.160,39 km2. Na tom području živi 21.090 stanovnika (gustoća naseljenosti – 36.99 st/km2). Na području LAGUR-a TRAMUNTANA registrirano je 18 iskrcajnih mjesta, od kojih je najznačajnije iskrcajno mjesto Novalja sa 2.316 tona ribe (2016.). Na području LAGUR-a registrirano je 814 ribarskih brodova i brodica u gospodarskom ribolovu. Najzastupljenije vrste u ulovu su glavonošci (hobotnica, muzgavac, sipa i lignja), bijela riba (oslić, pišmolj i trlja blatarica) te rakovi (škamp).

Predmet FLAG natječaja bio je dodjela javne potpore za provedbu aktivnosti u okviru odobrene Mjere 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja (u daljnjem tekstu „Mjera 2.B.1.“) LRSR s ciljem održavanja promotivnih aktivnosti sa svrhom jačanja i iskorištavanja prednosti koje se odnose na okoliš u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, uključujući i operacije za ublažavanje klimatskih promjena za vrijeme provedbe LRSR za nositelje projekata koji imaju sjedište/prebivalište unutar ribarstvenog područja FLAG-a.