Aktualno

Zaključak Odbora za turizam i gospodarstvo Vele Luke “Na razini općine ne postoji dijalog poduzetništva i lokalnih vlasti”

15.03.2021.

U konferencijskoj sali hotela Korkyre u Veloj Luci, okupljena je građanska inicijativa za osnivanje Odbora za turizam i gospodarstvo Vele Luke.  

Svrha osnivanja Odbora za turizam i gospodarstvo  je poticanje turističkog i gospodarskog rasta Vele Luke.


Na samom početku okupljanja sudionicima se obratio župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, koji je zajedno sa svojim zamjenikom Joškom Cebalom posjetio Velu Luku povodom početka ugradnje dizala u Domu zdravlja “dr. Ante Franulović” u Veloj Luci i Blatu, čija ukupna vrijednost radova iznosi oko 1.500.000 kuna financiranih iz EU fondova i sredstava županije.  U obraćanju prisutnima župan je predstavio strateške županijske projekte te projekte za razvoj poduzetništva u županiji.

Organizatorica skupa je Maja Zlokić, kandidatkinja HDZ-a za načelnicu Općine Vela Luka, stručnjakinja za marketing i urednica portala hotspots.net.hr i Croatia Hot Spots magazina.

„Cilj inicijative je veća integracija lokalnih obrtnika i poduzetnika u turizam jer smatramo da do sada to nije dovoljno iskorišteno. Kad se poduzetništvo na pravi način integrira u turizam onda postaje generator razvoja destinacije. Turizam nije samo iznajmljivanje apartmana, uređenje javnih površina niti naplata boravišne pristojba. Turizam je zajedničko promišljanje, planiranje i djelovanje. To je  jedini način da turizam na pravi način zaživi i da cijela zajednica od toga ima koristi. Zbog toga smo danas pozvali i predstavnike ostalih branši, ne samo iznajmljivače i hotelijere. Lokalna vlast se najvećim djelom bavi samo statistikom noćenja i naplatom boravišne pristojbe, eventualno koordinacijom pojedinih događanja. Mislim da su ovakva okupljanja i dijalozi s malim poduzetništvom okosnica razvoja destinacije, cilj  nam je da se u Luci živi kvalitetno tokom cijele godine a ne samo ljeta.“ kazala nam je osnivačica i predsjednica odbora, Maja Zlokić.

„Poduzetništvo je okosnica razvoja destinacije, na razini općine ne postoji dijalog poduzetništva i lokalnih vlasti“ – zaključak je održanog skupa. Nažalost lokalna vlast ne posvećuje dovoljnu pažnju poduzetništvu niti provodi adekvatne projekte. Projekt poduzetničke zone nije zaživio, nema novih radnih mjesta niti naznaka da bi se stvorilo povoljno okruženje za uspješno poslovanje, rast i razvoj Vele Luke. 

Nakon ovog neformalnog okupljanja građanska inicijativa će sagledati aktualne probleme s kojima se susrećemo i zaključke uputiti lokalnoj vlasti, nadležnim državnim institucijama i lokalnom Tz-u.

Na sastanku je odlučeno da će se Odbor sastajati minimalno 4 puta godišnje, sa zadaćom predlaganja aktivnosti vezane za  turizam i gospodarstvo, u okvirima ovlasti neformalne organizacije, analize stanja u turizmu i gospodarstvu, organizacije posebnih radionica i događanja… angažirat će se za kvalitetniju komunikaciju s javnim službama,  djelovat prema državnim poduzećima…

Odbor se sastoji od predstavnika, hotelijera, ugostitelja, obrtnika, poduzetnika, prijevoznika, privatnih iznajmljivača, predstavnika kampa, marine, općinskih institucija te osoba zaslužnih za razvoj turizma Vele Luke, odnosno 18 aktivnih članova iz svih važnijih grana gospodarstva općine.

Prva radionica će se održati već idući tjedan 26.03.2021. na temu Turizam i razvoj situacije tijekom sezone 2021., kroz koju ćemo obraditi teme: Važnost marketinga u pružanju usluga smještaja i kako odgovoriti na potrebe turista COVID 19 pandemije, turist corona vremena, politika cijena i održivost smještajne jedinice tijekom sezone.Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Na prvom sastanku smo zainteresirane članove obavijestili o ideji okupljanja, ciljevima i aktivnostima, nakon toga zamolili smo ljude da ispune anketu i da iznesu svoje probleme i prijedloge vezano za pripremu ljetne sezone, s naglaskom na 3 točke: prometnu povezanost, ponuda lokalnih OPG-ova u ugostiteljstvu, privatni iznajmljivači – poteškoće u pripremi sezone.

Rasprava je pokrenuta s temom koliko ovakav raspored vožnje trajekata i katamarana odgovara domaćem stanovništvu, a koliko turistima. Rasprava je išla u smjeru koliko je sadašnji vozni red neprilagođen potrebama lokalnog stanovništva i da bi trebalo krenuti u inicijativu prema lokalnoj vlasti i Jadroliniji da se trajektna linija pomakne za raniji sat polaska, sa sadašnjih 6:15 sati, na 5:30 sati, polazak katamarana pomakne sa kasnije sate, sa 5:30 na 8 sati ujutro i po povratku trajektna linija pomakne za kasniji sat odnosno sa sadašnjih 14 na 17 sati.

U drugoj raspravi poveli smo temu s ugostiteljima postoji li način da lokalna vlast/tz  osigura prostor za prodaju proizvoda lokalnih opg- ova ili bar tokom ljetnih mjeseci štand na kojem će se izmjenjivati ponuda lokalnih opg-ova.

Ugostitelji su komentirali da bi inicijativa da svaki objekt ugostiteljstva ima na meniju ponudu jela tradicionalne luške kuhinje bila odlično prihvaćena i tu smo dobili zeleno svijetlo da i na tom području krenemo u planiranje aktivnosti. Tradicionalna luška kuhinja i jela nedovoljno su promovirana i apsolutno nezastupljena u ponudi naših lokalnih restorana. Neki od sudionika su iznijeli odlične ideje i prijedloge menija.

Kako se privatni iznajmljivači pripremaju za nadolazeću, po svemu sudeći neizvjesnu sezonu, bila je tema treće rasprave. Njihov odgovor je bio da s lošom infrastrukturom, manjkom suradnje s lokalnom TZ i Općinom u smislu upoznavanja s aktualnim zakonskim propisima oko ulaska stranih državljana u hrvatsku, ulaze u ovu sezonu. U tu svrhu organiziramo radionicu 26.03.2021.

Provedena anketa o stanju u gospodarstvu Vele Luke ukazala je na manjak turističkih sadržaja, nezadovoljstvo postojećom turističkom infrastrukturom i komunalni nered.

Sudionici skupa su odgovorili na anketu u kojoj su poduzeća i obrti ukazali na probleme i iznijeli prijedloge kako se može poboljšati poslovanje u njihovoj branši i odraditi kvalitetnija priprema sezone. Kao glavne nedostatke u destinaciji naveli su: lošu infrastrukturu, komunalni nered, neuređenu šetnicu od škole prema Vrancu, nedostatak ljetnih manifestacija, nedostatak sadržaja za turiste, nedostatak društvenih prostora…