Aktualno

Brač je prvi otok koji će imati energetski akcijski plan i plan prilagodbe klimatskim promjenama

Zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač jedan je od najvažnijih energetskih razvojnih dokumenata koji će jedinicama lokalne uprave i samouprave na otoku Braču omogućiti što skoriju energetsku neovisnost putem fotonaponskih energana, donijeti nova radna mjesta te ojačati kapacitete lokalnih vlasti za sufinanciranje svojih energetskih projekata putem natječaja Europske unije, zaključak je konferencije za novinare održane u povodu dvodnevnih radionica koje se u Supetru na Braču.

Radionice za predstavnike jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Brača, ali i druge zainteresirane javnosti, 10. i 11. lipnja organizira Splitsko-dalmatinska županija u sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint strategies for Climate Change Adaption in costal areas – Joint_SECAP koji se provodi u okviru prekograničnog programa suradnje Interreg V A Italy Croatia Cross-border Cooperation Programme 2014-2020.

Voditelj projekta Martin Bućan kazao je kako je Brač prvi otok koji će imati energetski akcijski plan i plan prilagodbe klimatskim promjenama. – Ovdje se radi o edukaciji i jačanju kapaciteta jedinica lokalne uprave i samouprave te o nadopćinskom pristupu međusobne suradnje jednog grada i sedam općina otoka Brača u identifikaciji određenih mjera na koje će se oni prijaviti kasnije, kada se objave natječaji za financijske instrumente EU, istaknuo je Bućan i dodao kako su predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave posebno zainteresirani za prilagodbu klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede, zdravstva, vatrogastva, zaštite obalnog pojasa, energetske obnove javnih objekata i zgrada, modernizacije javne rasvjete, ali i osvještavanja građana kako održivo gospodariti energijom i svim ostalim resursima otoka Brača.

Pročelnik Upravnog odjela SDŽ za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić ocijenio je kako je za izradu Zajedničkog akcijskog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač ključna bila analiza postojećih stanja koja se događaju uslijed klimatskih promjena.

– Iz te analize smo mi kao stručne službe dobili podatak da je ovo područje najbolje za proizvodnju električne energije od sunca putem fotonaponskih energana. Primjenom tih analiza, ove smo godine objavili javni natječaj iz programa sustavnog gospodarenja energijom na području SDŽ za instaliranje fotonaponskih energana na području naše županije. Prijavilo se 47 takvih projekata i mi ćemo ih sufinancirati  do razine 50%, odnosno do 20.000 kuna do 5,5 kilovata i 30.000 kuna do 10 kilovata. Smisao je da time mi sufinanciramo ljude koji instaliraju te fotonaponske energane jer idemo ka energetskoj učinkovitosti, ali i povećanju radnih mjesta što se tiče uslužnih djelatnosti, pojasnio je Katavić. Posebno je istaknuo kako je Zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač primjenjiv i za sve druge hrvatske otoke jer je na svima njima slična klimatska situacija.

Dosadašnji pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, novoizabrani zamjenik župana,  Stipe Čogelja podsjetio je kako Splitsko-dalmatinska županija dugi niz godina radi na prilagodbi klimatskim promjenama i energetskoj neovisnosti, posebno otoka jer su to projekti budućnosti koji će biti izdašno financirani od strane EU.

– Ovakvi i slični projekti sutra će značiti podizanje životnog standarda i otvaranje novih radnih mjesta na našim otocima, u priobalju i posebno dalmatinskom zaleđu u koje bi se trebale početi vraćati obitelji i obnavljati demografska slika, poručio je Čogelja.
Prema njegovim riječima, Splitsko-dalmatinska županija do sada je uložila više od 12 milijuna kuna u energetsku obnovu , odnosno fotonaponske mreže obiteljskih kuća za 500 njenih građana.

– Pozivamo sve građane da se informiraju, da načelnici općina otoka Brača komuniciraju s građanima i iskažu im sve prednosti koje im može ponuditi ovakav oblik funkcioniranja njihovih kućanstava. To je budućnost naše županije i mislim da će od toga imati neposrednu korist oni i mi kao društvo, zaključio je Čogelja.

Načelnik općine Sutivan Ranko Blažević zahvalio je Splitsko-dalmatinskoj županiji što je uvrstila otok Brač u ovaj program i što je to prvi otok koji će ovim programom dobiti jasan plan kako biti energetski neovisan i kako se što prije i što bolje prilagoditi klimatskim promjenama koje dolaze.

(izvor: dalmacijadanas)