Aktualno

NAJBOLJE OD HVARA Festival „Wine, olive & heritage festival“ u Jelsi na Hvaru potkraj lipnja!

2. Wine, olive & heritage festival 2021. održat će se u Jelsi na otoku Hvaru od 24. do 27. lipnja ove godine u organizaciji Turističke zajednice općine Jelse.

Nakon prošlogodišnje pauze,  ove će se godine manifestacija „Wine, olive & heritage festival“ predstaviti  u četiri dana i uz domaće sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina. U prvom je planu  promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara.

Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ koja baštini „skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora  i stabilnog ekološkog sustava“. Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike nauče nešto novo. Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini.

Festival započinje u četvrtak 24. lipnja organiziranim tematskim obilaskom Zastražišća, te posjetom OPG-a Ante Mateljan Babić i Grgo Lučić. Navečer su planirani Dani poezije i vina te kratki dokumentarni film o životu na otoku osamdesetih godina 20.st.

U petak i subotu, 25. i 26. lipnja, organizirani su tematski obilasci najpoznatijih hvarskih vinara i uljara s degustacijama  (Vina Carić, Vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, vina Bojanić, vina Bell’Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić.)

Festival se službeno otvara u središnjem Jelšanskom parku u petak u 19h. Ondje se priprema  Gastro show ugostitelja s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacija otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Predviđena je degustacija maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara. Navečer su na programu predavanja o  otočnim proizvodima kao temelju mediteranske prehrane, o mediteranskoj  prehrani kao načinu života  te predstavljanje slastičara lokalnih slastica i dodjela nagrada najboljim slastičarima otočnih slastica.

U subotu, nakon obilazaka vinarija, program u središnjem parku počinje u 19h, ponovno  uz   hvarske specijalitete te prezentaciju otočkih proizvoda,  degustaciju maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara. Panel diskusiju s vinarima „Izvorna vina i vina za turizam“, moderirat će eno-gastro novinar Tomislav Stiplošek.   

U nedjelju 27.06.2021. predviđen jeWINE & SAIL“-  izlet sa starim jedrenjacima udruge Lantina, a navečer  u 20 sati je promocija knjige pjesama Nela Vrkljan

Službene oznake festivala: #najbojeodHvara #JelsaWOH  #eatlocal

Detaljni program pročitajte na: https://tzjelsa.hr/hr/dogadanja/wine-olive-heritage-festival/

Izlet u vinarije naplaćuje se 200kn.  Prijave na Info@tzjelsa.hr

Organizator festivala je TZO Jelsa
Trg Tome Gamulina 1
21465 Jelsa,  otok Hvar
www.tzjelsa.hr
Info@tzjelsa.hr