Aktualno

SREDNJA DALMACIJA U ZELENOJ ZONI Joško Stella ” Turisti stižu u sve većem broju, vjerujem da ćemo se pokazati kao odgovorni domaćini”

Srednja Dalmacija dugo je čekala trenutak kada će ponovno moći gostima pokazati svoju domaćinsku dobrodošlicu i radost  turističkog boravka u srcu Jadrana. Kraj svibnja i početak lipnja, konačno su donijeli turističku živost u naša mjesta i gradove. 


Nakon što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) početkom lipnja cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone i smjestio u žutu zonu, od ponedjeljka je s liste rizičnih područja Hrvatsku skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch.

Splitsko-dalmatinsku županiju taj je institut stavio u zelenu zonu uz Istarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju te još nekoliko kontinentalnih županija u Hrvatskoj.

Istovremeno je cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, ali putuju kopnenim putem.


Budući se ECDC-ova karta baš kao i mišljenje njemačkog instituta Robert Koch smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste, stvoreni su ključni preduvjeti za uspješnu sezonu u Srednjoj Dalmaciji već na početku lipnja jer gosti koji dođu u našu regiju na odmor po povratku sa Jadrana ne moraju više u samoizolaciju.

“Naši domaćini u hotelima, kampovima, marinama i obiteljskom smještaju, baš kao i ugostitelji, tijekom zimskih mjeseci i proljeća educirali su se i pripremili za post-covid sezonu, spremni prihvatiti sve željne odmora, sigurnosti i opuštanja. Za njihov potpuni užitak organiziraju se brojne manifestacije na otvorenom, sportske aktivnosti, utrke, sajmovi, izložbe i festivali koji su nakon jednogodišnje stanke, ponovno naše trgove i ulice obojali veselim bojama glazbe, događanja i turističke živosti. Sve to prati sve veći broj avio-linija prema Splitu i Braču iz Europe te značajno zanimanje inozemnih partnera za poslovanje sa Srednjom Dalmacijom. Na našim bliskim i tradicionalnim tržištima za koja je Splitsko-dalmatinska županija dominantno autodestinacija, pokrenuli smo komunikacijsku kampanju predstavljanja Srednje Dalmacije putem društvenih mreža i You Tube kanala, a promovira nas i Google Ads (Adwords).
U sklopu promotivnih aktivnosti smo sa medijskim kućama i predstavništvima HTZ-a u inozemstvu ugostili turističke novinare i agente te im na licu mjesta pokazali koliko se mirno, opušteno i sigurno mogu odmarati u našoj regiji. Bili smo domaćini grupi od 30 novinara iz Češke, Mađarske i Slovačke koji su stigli prvim promotivnim vlakom Regio Jet-a iz Praga kako bi prenijeli dojmove o turističkom Splitu i Srednjoj Dalmaciji i objektivnu sliku epidemiološke situacije u našoj županiji.
Sa optimizmom, ali oprezno i odgovorno u svakom segmentu poslovanja, vjerujem da ćemo se kao domaćini svakom našem gostu pokazati u najboljem svijetlu” – kazao je direktor Turističke zajednice Joško Stella.