Aktivni odmor

Bol prvi uvodi Bike Storytelling staze i jača outdoor turizam!

 
Outdoor turizam već je za vrijeme pandemije dobio veliki zamah, no interes za boravak na zraku uz bavljenje sportskim aktivnostima sve je traženiji oblik odmora. Primijetivši sve veću potražnju za biciklističkim i pješačkim stazama Turistička zajednica Bola već je pred koju godinu uredila svoje biciklističke staze i otvorila ih mnogobrojnim zaljubljenicima u aktivan odmor.

Isto tako prošle je godine pokrenuta kampanja Naše bolske priče u okviru koje je snimljeno 11 kratkih promotivnih videa,  od kojih su u dva predstavljene pješačke i biciklističke staze. No, ovoga puta Turistička zajednica Bola, na čelu s gospodinom Markitom Marinkovićem, a u suradnji s Denisom Špadinom, predsjednikom Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije napravila je još jedan korak naprijed.

Osmislili su i to prvi na svijetu novitet u cikloturizmu i realizirali ga u roku od svega nekoliko tjedana, što je svojevrstan fenomen za našu zemlju. Dvije bolske cikloturističke staze, duljine 66 kilometara, u okviru projekta Bike Storytelling prve su na svijetu dobile velike info ploče s ispisanim legendama.

No, to nije sve, naime skeniranjem QR koda posjetitelji mogu poslušati legende na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Za sada su staze, barem u audio dijelu prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, no za njih se priprema i jedan poseban jesenski projekt.

Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, najavio je i suradnju s Udrugom slijepih i slabovidnih istoimene županije, postavljanje markera i opisa na Brailleovom pismu. Posebno je ponosan, jer su mu se već javile dvije austrijske regije zainteresirane za ovaj novitet u cikloturizmu.

Doista je lijepo biti uzor razvijenim turističkim središtima, zar ne? Ovo je samo jedan od “recepata” kako uspješno produžiti turističku sezonu, no poznavajući Bol neće nas začuditi još inovativnih projekata.

Autor: Hana Klain