Aktivni odmor

ŠIBENSKI DRAGULJ Posjetite impresivnu tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku

Ne propustite posjetiti Tvrđavu sv. Nikole – ponosnog morskog čuvara Šibenika i UNESCO-ov biser u zaštićenom prirodnom području Kanala sv. Ante u Šibeniku.

Tamo gdje kopno ljubi more, dinamični grad i specifični mediteranski krajolik zadivljujućeg Šibenika žele toplu i srdačnu dobrodošlicu svim svojim posjetiteljima.

Smješten na brežuljku okruženom dojmljivim povijesnim utvrdama s pogledom na blistavo plavetnilo jadranske obale i impresivno kameno zdanje – Tvrđavu sv Nikole, Šibenik nudi pregršt povijesnih i kulturnih doživljaja svima koji posjete njegove suncem okupane obale.

Tvrđava sv. Nikole je jedinstveni spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime. Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana.

Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća.

Od polovice lipnja 2019. je otvorila svoja vrata za posjetitelje.

Kako do tvrđave?

Brodska vožnja započinje na šibenskoj rivi prema unaprijed utvrđenoj satnici, na relaciji od mula „Krke“ do Tvrđave sv. Nikole i traje pola sata.

Razgledavanje tvrđave uz projekt proširene stvarnosti

Razgled tvrđave je organiziran uz mogućnost korištenja audiovizualnih mobilnih vodiča na više jezika, koji pružaju uvid u život na tvrđavi i građevinama koje su se ondje nalazile, na točno određenim točkama. Točke proširene stvarnosti nalaze se na raznim lokacijama na tvrđavi kao što su prostorija koja je služila za pranje i kupanje, zatvor, barutana, terasa…

cijenu ulaznice je uključen: prijevoz brodom, pratitelj na brodu i tvrđavi, razgledavanje uz višejezični mobilni vodič i upoznavanje sa povijesnim i prirodnim znamenitostima “Kanala sv. Ante” tokom vožnje.

Ulaznice možeš kupiti ovdje

Korisne informacije

Tijekom vožnje kroz Kanal sv. Ante, posjetitelji će moći upoznati povijesne i prirodne znamenitosti dijela značajnog krajobraza „Kanal-Luka“ u Šibeniku.

Za više informacija obratite se djelatnicima službe turizma Javne ustanove Priroda.

RASPORED VOŽNJE I KUPOVINA ULAZNICA