Aktivni odmor

ZELENA OAZA Posjetite vrgorsko polje Jezero – inovativni, zeleni, cikloturistički trekking raj

Vrgorsko se polje, poznato i pod imenom Polje Jezero, razvija u zanimljivu i inovativnu cikloturističku odnosno outdoor izletničku destinaciju. 

Polje Jezero zanimljiv je prirodni fenomen nastao ljudskom rukom. To, danas plodno zeleno polje kojim prolazi rijeka Matica te koje povezuje sjeverni dio grada Vrgorca s rubnim dijelovima grada Ploča na jugu, nastalo je isušivanjem nekadašnjeg pravog jezera, kako bi se stvorio poljoprivredni potencijal u inače škrtom kraškom krajoliku.

Postupak isušivanja omogućila je gradnja tunela koji Polje spaja s Baćinskim jezerima iznad Ploča. No Polje Jezero i danas je dinamični krajolik koji rijeka Matica često potapa kada nabuja u proljeće, osobito na njegovom krajnjem jugu.

Vrgorsko polje ispresječeno je dobrim makadamskim putevima, a cijeli je lokalitet, u vizualnom kontrastu, okružen stjenovitim uzvisinama koje plodnost i zelenilo samog polja čine još privlačnijima. U tom labirintu puteva i staza nastala je inovativna cikloturistička destinacija zasnovana na tzv. „junction“ principu.

Zbog specifičnosti lokaliteta, na njemu nisu trasirane fiksne rute nego je mapirana i posebno dizajniranim stupovima i usmjerivačima, označena mreža „čvorišta“ odnosno raskršća koja omogućavaju potpunu fleksibilnost u planiranju dužine, trase i intenziteta vožnje. Ovakav sustav uz to omogućava osmišljavanje nadgradnji na samu mapu čvorišta; nadgradnji u obliku dodatnih sadržaja poput, primjerice, tematskih igri, ili kakvih drugih suvremenih oblika pružanja dodane vrijednosti temeljnoj cikloturističkoj ponudi.

Za bicikliste je ovo pravi trekking raj u kojem će uživati svi oni koji vole lagane vožnje u labirintu vinograda, voćnjaka, kamenih brežuljaka nekadašnjih jezerskih otoka i vijugavog toka rijeke. Trekking raj u ovom slučaju podrazumijeva i izdašnu popratnu ponudu, prije svega gastronomsku, koju nude brojni OPG-ovi, što, imajući na umu da se radi o najvećem vinogorju u Hrvatskoj te o „domovini“ slavnog vrgorskog pršuta, ni ne čudi.

Više: vrgorac.info