Aktualno

DALMACIJA STORYTELLING DESTINACIJA Omiški gusari nekada su vladali većim dijelom Jadranskog mora i bili su strah i trepet svih tadašnjih flota

This post is also available in: English



Koja je razlika između gusara i pirata? Gdje se u Dalmaciji nalazi gusarska kula? Samo su neka od zanimljivih pitanja čije bi odgovore mogli pronaći u Omišu.
Licencirani turistički vodič Senka Vlahović interpretatorica je baštine u Dalmacija Storytelling projektu te vaš pratitelj kroz ovu kulturno turističku turu.

Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima.

OMIŠ – KULTURNO POVIJESNO SREDIŠTE
S koje god strane prilazili staroj jezgri ovog grada, iz pravca Splita ili Makarske, s mora ili kanjona rijeke Cetine, vjerujem da ćete, bilo da je prvi put ili tko zna koji po redu, zapanjeno i opčinjeno promatrati brda koja se pomalo zastrašujuće nadvijaju nad njim. Na jednom od tih brda, Omiškoj Dinari, iznad krovova kuća ističe se kula nekadašnje utvrde koja za razliku od mnogih utvrda na našoj obali priča malo drugačiju priču.

GUSARSKA UTVRDA
Riječ je o gusarskoj utvrdi čija kula danas dominira vizurom starog dijela grada – Mirabeli ili kako se još naziva Peovici. Omiš je okružen brdima, smješten na ulazu u kanjon te uskom obalnom pojasu, s malim poluotokom ispred i obrambenim kanalom koji je prolazio na mjestu današnje Jadranske magistrale, imao sve predispozicije neosvojivog grada. Stoga i ne čudi što su Omišani dominirali ovim dijelom Jadranskog mora dvjestotinjak godina.

Mirabela je izgrađena početkom 13. stoljeća u vrijeme kada su u Omišu stolovali knezovi Kačići. S kule se pruža prekrasan pogled na Brački kanal, otok Brač i rijeku Cetinu pa je služila u vojnu i obrambenu svrhu kao promatračnica i svjetionik.



GUSARI I PIRATI
Otkad je vijeka i čovjeka, dodala bih i plovidbe, na vodenim se putovima osim prijevozom bavilo i ratovanjem, otimanjem i pljačkom. Hrvatski jezik za ove aktivnosti poznaje dvije inačice, piratstvo i gusarstvo. Pirati su napadali i pljačkali isključivo za svoju korist, dok su gusari djelovali i pod zaštitom države pod kojom su bili, uglavnom kako bi joj namaknuli dodatne prihode, ali i uništavali suparničke brodove. Omišane su u to doba prozivali i piratima i gusarima, ovisno o tome koja je strana bilježila zbivanja, a onda i tumačila povijest. Isto tako, važno je naglasiti da u to vrijeme nitko nije mogao odoljeti pljačkanju i otimanju tuđih brodova kada mu se za to pružila prilika, tako da je ta djelatnost bila sastavni dio srednjovjekovnog života na moru.

KNEZOVI – GUSARI
Omišani su tijekom 12. i 13. stoljeća bili moćna pomorska sila pod vodstvom knezova Kačića. Ovi izuzetni pomorci i ratnici, bili su i sjajni brodograditelji, ali i trgovci. Zabilježeno je da su svojim poznatim brodicama na vesla, Omiškim strijelama, znali doploviti i do obala juže Italije, Apulije. Iako su plovili po tankoj liniji između piratstva i gusarstva, knezovi Kačići i Omišani prvenstveno su štitili svoj kraj kako na kopnu, tako i na moru.Vojna i obrambena kula Mirabela/ Peovica s ostacima kaštela upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro.


GUSARSKA BITKA

Snažni gusari ožive u uprizorenoj “Gusarskoj bitki” svakog ljeta 18.08. na pličinama kraj Omiša, donoseći priču o knezovima Kačićima, koji su u 12. i 13.stoljeću vladali ovim junačkim gradićem na Cetini.  I njihovoj 24. godina dugoj uspješnoj borbi protiv mletačkih osvajača.

Izazov je naći se oči u oči s kostimiranim potomcima nekadašnjih omiških gusara, nekada najstrašnijim ratnicima Sredozemlja. Neviđena je atrakcija ući u njihovu igru, ukrstiti s njima mačeve, pokušati im pobjeći iz zarobljeništva.

Svi koji bi osobno željeli posjetiti mjesto s kojeg su omiški gusari budnim okom promatrali okolicu više informacija mogu saznati na http://www.omis.hr/…/Tvr%C4…/tabid/251/Default.aspx

Priču i fotografije donosi: Senka Vlahovic, licencirani turistički vodič i interpretatorica baštine u DSD projektu

This post is also available in: English