Aktivni odmor

NOVALJA Kraljica outdoor turizma jedna je od najpoželjnijih destinacija ljeta!

Otok Pag drugačiji je od svih ostalih jadranskih otoka, a posebnim ga čini surova priroda, ponosna u svojoj neobičnoj ljepoti.

Stjenovito okruženje, ponegdje zaraslo u makiju, smilje i kadulju dodaje mu notu tajanstvenosti. Gledajući ga osjećat ćete se kao u nekom nestvarnom svijetu, jer krš koji kao da se spaja s nebom i morem. Jaka bura aktivno je sudjelovala u formiranju pejzaža pa se tu pretežno nalaze stijene i kamenje.

Osim poznatih plaža, otok Pag ima još jedan, jako važan turistički adut – outdoor projekt. Turistička zajednica grada Novalje iznimno je ponosna na njega, jer on je rezultat  udruživanja turističkih zajednica otoka Paga. Vrijednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta te osiguralo potporu od 150.000 kuna, a  zbog svoje atraktivnosti smatra se najzanimljivijom otočnom outdoor platformom s neograničenim razvojnim potencijalom.  

Naime povezane su četiri standardne aktivnosti (bike, trail, climbing, kayaking), koje se održavaju u jedinstvenom okruženju paške prirode i postaju jedan od ključnih segmenata, na kojem će se turizam ovog otoka razvijati i to u nekoliko smjerova. Sezona će se kalendarski produžiti na najmanje osam mjeseci te omogućiti razvoj niza djelatnosti na otoku, povezanih s hotelijerstvom, gastronomijom i specifičnom poljoprivredom. Uspjeh projekta Pag Outdoor rezultat je zajedničkog udruživanja otočnih turističkih zajednica TZG Novalje, TZG Paga, TZO Kolan, TZO Povljana i TZM Stara Novalja na razvoju projekta.  

Mjesečev otok, kako od milja zovu Pag, će kroz ovaj projekt postati i jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji u ovom slučaju nudi svojim  gostima sve razine uzbuđenja – od obiteljskih druženja u prirodi do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja. Koordinatori i inicijatori projekta, TZ grada Novalje – Pag Outdoor u suradnji s hotelskim kućama ovoga ljeta bilježe povećanu prodaju aranžmana za aktivni odmor! Vođene ture kajakarenja, biciklizma, nordijskog hodanja i traila po stazama otoka Paga u suradnji s lokalnim turističkim dionicima Pag Outdoor čine prepoznatljivim otočnim projektom.

UTRKA LIFE ON MARS, PAG ISLAND TRAIL

Metajna, 02.10.2021.

Ako ste se ikada pitali, baš kao i David Bowie u poznatoj pjesmi “Life on Mars”, postoji li život na tom planetu, a zanima vas kako bi mogla izgledati površina Marsa, nešto nalik tome možete vidjeti kod Novalje. Vrlo živopisna trail staza čak se i zove Life on Mars, a sastoji se od 15 km prohodnih i označenih staza, različitih dužina i zahtjevnosti. Tu su četiri prstena, svaki duljine od 4 do 8 km. Na njoj su utisnuti tragovi paške bure, s  prekrasnim pogledom na morsko plavetnilo i obližnje otoke.  

default

Staza prolazi kraj najljepših paških plaža. Prilagođena je brojnim ljubiteljima outdoor aktivnosti, od istinskih zaljubljenika s brojnim kilometrima u nogama, do početnika koji tek otkrivaju tajne i ljepote boravka u prirodi. Njome mogu prošetati obitelji, no i utrkivati se profesionalni sportaši. Piroteskno ribarsko mjesto Metajna je upravo zbog ove staze (uz prelijepu plažu Ručica), postala prepoznatljiva i kao poželjna trail destinacija te se prošle godine ovjenčala i hrvatskim Outdoor Oscarom u kategoriji “Najbolja outdoor turistička infrastruktura”. Među glavne prirodne atrakcije na stazama ubrajaju se paške plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline, koje se često nalaze na stranim listama najljepših plaža na svijetu. Iznad mjesta Metajna nalaze se i penjačke staze Stogaj i Zamak. 

Izgrađena cesta do Paškog trokuta — eZadar.hr

PAŠKI TROKUT

No, Novalja se ponosi još jednom pješačkom stazom dugom gotovo 2 km, na istočnom dijelu otoka, podno Velebita. Tu je otkriven neobičan trokut, površine 500m2, u čijem se središtu nalazi kamen drugačijeg oblika od onog izvan trokuta, a mistične i neobične pojave u doba njegovog otkrivanja privukle su mnogobrojne ljubitelje ufologije na Paški trokut. Istraživanja govore da je obrađen prije 12 000 godina a mnoge teorije upućuju na tragove svemirske letjelice u obliku trokuta.

Više: visitnovalja.hr

Piše: Hana Klain, Foto: Tz Novalja