Aktualno

U Pučišćima i ove godine najveća je pijanistička kolonija u Europi

Na klavirskim radionicama Međunarodne ljetne glazbene škole do sada je sudjelovalo preko sto mladih pijanista. Brojni mladi ljudi iz zemlje i inozemstva pristigli su kako bi unaprijedili svoje znanje i pripremili se za nadolazeće koncerte.

Uz izvrsne profesore i brojne nadarene polaznike posebno treba istaknuti dolazak Mie Pečnik, Zvjezdana Vojvodića i njihove profesorice, izvrsne savjetnice, Ivanke Kordić iz Zagreba. Mia i Zvjezdan ove godine sudjelovali su dvanaestu godinu za redom i kao uvijek uvježbavali repertoar koji će odsvirati na velikim svjetskim pozornicama . Miu je već upoznala publika u dvoranama širom svijeta. Nastupala je u njujorškom Carnegie Hall-u, prošle godine sa Zagrebačkom filharmonijom u Kuvajtu, ove godine u Rimu, u Njemačkoj i održala nekoliko koncerata u Hrvatskoj usprkos pandemiji. Oboje pijanista čudo su od djeteta s gotovo svim prvim nagradama na svim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a veliki dio repertoara odvježbali su upravo na ljetnoj školi u Pučišćima.

U svojoj dugogodišnjoj tradiciji škola je postala jedna od najvećih međunarodnih edukativno – kulturno – turističkih projekata u Europi glazbeno odgojivši više od 8000 polaznika. Kroz 80 glazbenih događanja godišnje, Pučišća su postala prepoznatljiv  brand turističke i kulturne destinacije, a Hrvatska svrstana na svjetsku kulturnu mapu. Upravo su brojni polaznici ove međunarodne glazbene škole kasnije upisali studij glazbe, postigli velike uspjehe i sada su prisutni, kako u diskografiji, tako i na značajnim mjestima u glazbenim institucijama.

Posebnost projekta Međunarodne glazbene škole Pučišća i Jazz radionica Bol su radionice u kojima je zastupljen svakodnevni individualni rad kao i skupno muziciranje polaznika iz Hrvatske i svijeta, različitih dobnih granica, različite glazbene naobrazbe, na raznim instrumentima – čak i onima iz renesansnih i baroknih razdoblja koji nisu prije viđeni u Hrvatskoj, a programe vodi 50 profesora iz prestižnih akademija iz zemlje i inozemstva.

U sklopu ove međunarodne platforme za usavršavanje znanja i razmjenu iskustava, u međusobnim aktivnostima prezentira se nasljeđe regionalne kulturne baštine, usvajaju se znanja iz EU i svijeta, a sve to doprinosi promicanju glazbene kulture kao prostora za nove kreativne ideje u regiji. Ponuđene izvedbe domaćih autora i prezentacija kulturne baštine Hrvatske koje se odvijaju u suradnji s općinom Pučišća i Centrom za kulturu Bol posebna su atrakcija inozemnoj populaciji turista koja se upravo radi ovakvih programa svake godine u sve većem broju vraća na Brač.

Međunarodna ljetna glazbena škola jedna je od najdužih ljetnih kulturnih tradicija na otoku Braču. Srpanj i kolovoz prepuni su nevjerojatne glazbe koja dolazi iz središta Pučišća! Uz rad, sudionici ovog edukativno-kulturnog projekta imaju priliku koristiti sve blagodati Mediterana, kupati se, sunčati i uživati na pitoresknim plažama gdje nerijetko spontano zapjevaju i zasviraju poneseni bračkim ljetom.