Aktualno

Dalmacija Storytelling destinacija INTERPRETACIJSKA ŠETNJA S PETROM HEKTOROVIĆEM VODI NAS KROZ NJEGOV ŽIVOT I DJELOVANJE

This post is also available in: English



Ova kulturno – interpretacijska šetnja, provodi se u sklopu projekta Dalmacija Storytelling destinacija. Posvećena je Petru Hektoroviću. Vodi nas u prošlost kako je prst sudbine doveo Petra Hektorovića na Tvrdalj, te kako je u Tvrdalju ispisao svoju kamenu knjigu. Zatim nam ukazuje koji su razlozi potakli Hektorovića da napiše svoje slavno djelo „Ribanje i ribarsko prigovaranje, koji mu je bio omiljeni kolač, kako je bilo živjeti u Starom Gradu u vrijeme epidemije kuge, što sv. Rok znači za Stari Grad i koja je bila Petrova uloga u tome. Priča nam i o njegovoj unuci Juliji i slavnom Tintorettu.

Interpretacijska tura o renesansnom pjesniku Petru Hektoroviću, priča je o osobi koju je iznjedrilo vrijeme buđenja i renesanse na otoku Hvaru. U kolopletu vrlina i sposobnosti, otkriti ćemo, on pliva snažno i snalažljivo poput riba u njegovom ribnjaku. Tvrdalj, djelo Ribanje i ribarsko prigovaranje, crkva sv. Roka i sv. Petra mučenika, tematska je linija koja prati njegov život, djelovanje i smrt.

Paprenjak je bio omiljeni Hektorovićev kolač


„Na Tvrdalju mom, koji me posvoji” započinje priča o životu slavnog renesansnog pjesnika i plemića Petra Hektorovića.
Ona nam otkriva detalje prilika iz života hvarske sredine u 16.st te, kako je ispod grimiznog plašta ovog drugačijeg plemića, a opet pravog predstavnika renesanse, kucalo srce čovjeka koji je volio, razumio i cijenio ljude bez obzira na stalež i pripadnost.

Obilazak lokaliteta storytelling ture:

  • TVRDALJ
    Polazišno mjesto storytelling ture o Hektoroviću je lako uočljivo pročelje ljetnikovca Tvrdalj. Pred samim objektom gosti dobivaju dojam veličine zdanja uz koju se nadovezuje priča o ništa manje slavnom pjesniku. Kroz glavna drvena vrata ulazi se u „portego”, predvorje s bačvastim svodovima, brojnim starinskim škrinjama i atraktivnim prostorom WCa iz 16.st. Izlazeći na južnu stranu ulazi se u samo srce Tvrdalja, pravi mikrokozmos u kojem su sva Božja bića dobrodošla.
    Naš domaćin, dobri duh Tvrdalja, teleportira nas u oazu mira i tišine, kojim dominira pravi blješteći smaragdni ribnjak, uokviren kamenim arkadama i natpisima sa svake strane svijeta.
    Pogled prema sjeveru otkriva zanimljivu konstrukciju kule altane, golubinjak i repčar. Odatle idemo u „gizdavi” perivoj. Tamo gdje se pod odrinom nalazi kamena ovalna trpeza, slijedi interpretacija putopisnog spjeva RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE. Na tom mjestu, pod odrinom i za kamenim ovalnim stolom, za vedrih je dana Hektorović primao prijatelje, te uživao s njima pjevajući bugarštice gosteći se starogradskim paprenjacima uz bićerin prošeka. Prolazeći od perivoja hodnikom prema zapadu, dolazimo do etnografske zbirke sa eksponatima tipične hvarske kuhinje i konobe u kojoj se nekad okupljala na blagovanje obitelj Hektorović.

  • KOD CRKVE SV. ROKA
    Ova crkva idejno je vezana uz lik i djelo Petra Hektorovića koji je izradio nacrte, financirao izgradnju, te oporučno osigurao sredstva za njen dovršetak. Ovu crkvu izgradio je i poklonio svome gradu i svojim pučanima u potrebi bez kojih ne bi dovršio svoju kamenu simfoniju, svoj Tvrdalj. Naime, u vremenima pandemije kuge, ljudi su se utjecali sv.Roku za pomoć, stoga je Hektorović više plemenit nego plemić, odlučio svojoj zajednici na vlastitom posjedu podići crkvu s imenom upravo toga sveca. Gradeći Tvrdalj,
    Hektorović je izgradio prijateljstvo sa pučanima i na taj način im se zahvalio.

  • POD LIPAMA CRKVE SV. PETRA MUČENIKA
    Ova crkva je mjesto posljednjeg počivališta Petra Hektorovića i njegove majke Katarine. Nad glavnim vratima crkve je natpis o nemilim događajima 1571.g kada Turci napadaju sva veća mjesta otoka Hvara pa i Petrov Tvrdalj u Starom Gradu. Muzej dominikanskog samostana koji se nalazi u sklopu crkve, čuva jedinstvenu Tintorettovu oltarnu sliku koja je nekada krasila grob i oltar obitelji Hektorović. Motiv na oltarnoj pali „Oplakivanje Krista” krije jednu zanimljivost, te je zbog toga nezaobilazna točka svakog posjetitelja.

Ovime završava interpretacijska šetnja i tematska linija koja je pratila život, djelovanje i smrt Petra
Hektorovića.

Interpretatorica: Klaudija Gamulin

foto: interpretatorica, Tz grada Starog Grada

This post is also available in: English