Aktivni odmor

DALMACIJA STORYTELLING DESTINACIJA Putevima antike upoznajte slavnu prošlost Srednje Dalmacije

This post is also available in: English

U svakom kutku Dalmacije ispod svakog kamenčića stoji priča koju tek treba otkriti…

Splitsko-dalmatinska županija može se upoznavati na različite načine, projekt Dalmacija Storytelling vodi vas na putovanje kroz antičko vrijeme, dokaz nekadašnjeg burnog povijesnog razdoblja ovog podneblja.

Kročili su njime carevi, vojnici rimskih legija, brojni hodočasnici, ljudi koji su tražili sebi bolje mjesto za život i zato je ovo područje mamac za turiste koji vole iz sadašnjosti na tren otputovati u povijest.



Projektom Dalmacija storytelling destinacija  oživljavaju se baštinski likovi u muzejima i na važnim baštinskim lokalitetima te kreiraju se tematske interpretacijske šetnje. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i Europi, u okviru kojeg su kreirane 23 tematske interpretacijske šetnje i  oživljeno 16 baštinskih likova. 

DOŽIVITE DAŠAK ANTIČKIH VREMENA

Zašto ići u Rim, kada doživjeti povijest rimljana možete i ovdje! Centar im je bio u Saloni, starom rimskom gradu nadomak Splita. Salonu ne zovu tek tako antičkim draguljem, njena povijesna građa pokazuje svu mudrost graditeljstva svog vremena, isto tako i Dioklecijanova palača i rimski logor Tilurij.

U ovom članku donosimo tri interpretacijske ture koje izvode licencirani vodiči u ulogama Priske, Kusije Valerije i Don Frane Bulića, koji će zainteresirane turiste provesti kroz putovanje u prošlost.


Interpretacijska tura: S duhom Priske po Palači

O caru Dioklecijanu se dosta zna, o njegovoj životnoj družici manje. Carica Priska bila je Rimljanka iz patricijske obitelji. Zajedno s Dioklecijanom živjela je u istoimenoj palači. Cijeli je život bila uz cara, savjesno je ispunjavala obveze rimske supruge, rodila mu kćerku, pratila ga na službenim večerama, vodila kućanstvo palače.

Palača se gradila 10 godina i 305.g. poslije Krista je useljena, sagrađena je 8 km od tadašnje rimske metropole, Salone. Palača je tada bila čudo od carske palače, izgledala je kao rimski logor i kao luksuzna vila.



U pratnji carice Priske, ova tura vas vodi u obilazak najvažnijih djelova palače, Srebrnih i Željeznih vrata, Peristila, Vestibula, katedrale – nekadašnjeg carevog mauzoleja, … Jupiterovog hrama. Njen najvažniji dio odvija se na Peristilu, tadašnjem ceremonijalnom trgu, koji je povezivao ulaz u Mauzolej, ulaz u Jupiterov hram i na jugu, ulaz u Dioklecijanov stan. Dioklecijan i Priska se pojavljuju na balkonu, on ima purpurni plašt, optočen draguljima i biserima, po uzoru na istočnjačke careve, perzijske. Podiže desnu ruku i viče „Ave”!

Zatvorite oči i zamislite ove zidove prekrivene pozlaćenim mozaikom, zamislite skulpture u nišama i svod. Koja raskoš je to bila! Je li možete zamisliti tu atmosferu, jutro, sunce dopire iz ovog istočnog otvora i obasjava suprotni zid (pozlaćeni mozaik), pa se ta svjetlost reflektira po cijeloj prostoriji?!

Interpretator: Alemka Krivić

Interpretacijska tura: Priča o Tiluriumu

Rimski legijski logor Tilurij smjestio se na sjeveroistočnom dijelu visoravni iznad Trilja, na desnoj obali rijeke Cetine , kao jedno od najznačajnijih vojnih središta rimske provincije Dalmacije – tabor VII. rimske legije.

Prostire se na oko 12 ha površine, a u današnje je vrijeme antička naseobina prekrivena središnjim dijelom sela Gardun, koje se nadvija ponad Trilja. Logor je smješten na strateški vrlo značajnom položaju budući nadmorskom visinom dominira okolicom i tako omogućuje kontrolu komunikacija preko rijeke Cetine. 

Sustavno se arheološki istražuje od 1997. godine. Istraživanja su rezultirala impozantnim ostacima arhitekture i brojnim pokretnim nalazima, te su u susjednom mjestu Vojnić pronađene i dvije rimske nadgrobne stele. Jedna je pripadala Luciju Kusiju Anharenu, oslobođeniku koji je preminuo u dobi od svega 20 godina, a na čijem se liku temelji interpretacijska šetnja Muzeja triljskog kraja u Trilju.

Projekt izvodi licencirana vodička Sanja Budić Leto u ulozi Rimljanke Kusije Valerije koji će zainteresirane turiste provesti kroz priču o logoru i legionarskoj svakodnevici iz ženske perspektive.

Ova storytelling tura će na inovativan i zanimljiv način predstaviti način života antičkog vremena, povijest i kulturu toga doba te će zasigurno biti nezaboravan doživljaj i vrijedan izvor novih spoznaja, kako za turiste tako i za naše sugrađane.

Interpretator: Sanja Budić Leto

3. Interpretacijska tura: Don Frane Bulić

Kostimirana interpretacijska šetnja počinje na ulazu u Muzej gdje don Frane Bulić, odnosno interpretator, govori o povijesti Muzeja, uz poznatu anegdotu o nabavi novca za gradnju zgrade. Don Frane je bio u audijenciji kod Cara te mu je ispričao o problematici zastarjele zgrade Muzeja.

Car je nakon toga napisao potvrdu o dodjeli financijskih sredstava. Ali bitno je koji će pečat staviti Car na taj dokument. Ako stavi mali pečat, Ministar će dati nekakav iznos, ali ako stavi veliki, onda Ministar mora dati puni iznos. Kada je Car napisao potvrdu, posegnuo je za malim pečatom, ali ga je don Frane preduhitrio i dodao mu veliki pečat. Car se nasmiješio i stavio veliki pečat.

Posjećuje se lapidarij i razgledavaju kameni spomenici. Don Frane je uspio otkupiti za Muzej sarkofag Valerija Dinenta i njegove supruge, jedini neopljačkani sarkofag u Saloni (današnjem Solinu). Don Frane spominje još jedan sarkofag – Sarkofag Dobrog pastira. Kada se gradila zgrada, prvo je dao postaviti sarkofag, a tek onda je podigao kulu tako da se sarkofag ne bi mogao odnijeti.


INTERPRETATOR: Nino Švonja


Foto: Dalmacija Storytelling, Goran Dedić, Tz grada Splita





This post is also available in: English