Aktivni odmor

POSTIRA, OTOK BRAČ Održano 4. Svjetsko prvenstvo u branju maslina – Izrael i Poljska najbolji!

U najneizvjesnijoj berbi do sada, dobili smo čak dva svjetska prvaka u branju maslina: predstavnici Poljske i Izraela nabrali su točno jednaku količinu maslina i tako podijelili prestižan naslov.

Postira, Brač, 7.-10. listopada – Na ovogodišnjem izdanju svjetskog prvenstva u branju maslina nastupilo je deset četveročlanih timova, među kojima su najviše uspjeha imali timovi iz Poljske i Izraela. U neizvjesnom natjecanju, vaga je pokazala točno 48,6 ubranih kilograma za svaki tim, s kojima su Poljaci i Izraelci  zasluženo podijelili naslov svjetskih prvaka.

Samo 1,4 kg manje u kašetama je donijela reprezentacija Južnoafričke republike, popravivši svoj prošlogodišnji plasman za jedno mjesto, dok je treći bio tim iz Rusije s ubranih 43,4 kilograma ploda iz stoljetnog maslinika sv. Josipa.

„Nismo očekivali pobjedu već na našem prvom nastupu“, izjavila je kapetanica izraelskog tima Ortal Elbaz. „Konkurencija je bila vrlo jaka i svi su žarko željeli pobijediti. Pa ipak, ovo je zaista natjecanje na kojem je najvažnije sudjelovati. Atmosfera je prekrasna i prijateljska, a domaćini fantastični. Unaprijed se veselimo sljedećoj godini.“

Našem drugom prvaku, Poljskoj, ovo je već drugi nastup. „Oduševljeni smo pobjedom!“, iskreno kaže glasnogovornica tima Magdalena Bakowska. „Prošli put smo zauzeli sedmo mjesto i jedini nam je cilj bio popraviti rezultat. Pobjeda je nadmašila sva naša očekivanja!“ Kapetan tima Karol Podborozny otkrio nam je tajnu njihovog uspjeha: „Iako u Poljskoj nemamo masline, imamo puno vrijednih ljudi. Mislim da je u tome tajna. Ali vrlo smo ponosni što dijelimo titulu s maslinarskom velesilom kao što je Izrael.“

Hrvatska „zvjezdana“ reprezentacija, koju su ove godine činili kapetan-roker Neno Belan, pjevačica Zorica Kondža, glumica Nives Ivanković i proslavljeni alpinist Stipe Božić, zauzela je sedmo mjesto u ukupnom poretku.

„Zamislite, ovo mi je prvi put da berem masline“, izjavila je naša pjevačka diva Zorica Kondža. „Fantastično mi je vidjeti sve te razdragane strance u masliniku, kako uživaju i druže se, ali vrlo ozbiljno shvaćaju natjecanje. Zaista predivan doživljaj!“.

Na ovom jedinstvenom maslinarskom prvenstvu koje se, nakon jednogodišnje COVID pauze, sada održalo po četvrti put, nastupilo je deset timova. Dosadašnji svjetski prvaci, Crnogorci, morali su u zadnji čas otkazati nastup zbog samoizolacije članova tima. Ipak, na Brač je stiglo dvoje članova pobjedničkog tima, podržati događaj i podijeliti par savjeta zainteresiranim napadačima njihovog naslova. „Predviđam vrlo neizvjesnu borbu“, proročki je izjavio dosadašnji svjetski prvak Ivan Mirković. „Za pobjedu je najvažnije odabrati dobra stabla i  biti potpuno fokusiran na uspjeh. Ali i pažljiv prema krhkim maslinovim granama.“

Na natjecanju kojem je osnovni cilj promocija otočkog i postirskog maslinarstva, kao i druženje, razmjena iskustva i upoznavanje maslinarske tradicije različitih zemalja, sudionici se nadmeću u dvije discipline. Ona najvažnija je tradicionalno ručno branje u sakete, tj. maslinarske pregače, dok nakon toga timovi u kvizu pokazuju svoje znanje o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. U ovoj potonjoj disciplini, najuspješnijim se pokazao međunarodni tim digitalnih nomada, sastavljen od članova iz Engleske, Walesa, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država/Japana te s trenericom iz Australije.

„Ova nagrada pokazuje da nam glave bolje rade nego ruke“, našalio se Rob Schubert iz Nizozemske, dok trenerica Tanya Polegubich dodaje: “ Ma peto mjesto je odlično za nekoga tko nikad do sad nije brao masline. Ovo je zaista bilo fantastično iskustvo za sve nas, postali smo pravi tim.“

Organizacijski tim također može biti zadovoljan postignutim uspjehom. Prvenstvo koje već četvrti put organiziraju Turistička zajednica i Općina Postira te postirska Poljoprivredna zadruga, ponovo je oduševilo sve sudionike.

„Uvijek se jako veselimo ovome događaju, a ove godine smo se zbog prošlogodišnje pauze veselili duplo“, rekla je Ivana Jelinčić, direktorica TZ Postira. „Silno smo ponosni što gostima iz cijelog svijeta možemo pokazati naš savršeni spoj poljoprivrede i turizma, i uključiti ih u priču koju naše mjesto živi tokom cijele godine. Neki od njih već se tu kod nas osjećaju kao kod kuće i svojom dobrom energijom pridonose ovom jedinstvenom događaju.“

A koliko je događaj jedinstven i uspješan, pokazala je i prestižna nagrada međunarodne organizacije Creative Tourism Network za najbolje kreativno iskustvo u turizmu 2019. godine. U konkurenciji od čak 160 prijavljenih projekata iz cijeloga svijeta, Svjetsko prvenstvo odnijelo je prvu nagradu, koju su koju vrijedni Postirani primili na svečanoj dodjeli u Madridu početkom 2020. „Kreativnost smo oduvijek smatrali našim najjačim adutom. Sretna sam što i ova prestižna nagrada to potvrđuje i potiče nas da sljedeće godine budemo još kreativniji i još bolji!“, zaključuje Ivana Jelinčić, sretna što se zajedno sa svojim sugrađanima sada može na miru posvetiti onome u čemu su Postirani najbolji: branju maslina.

Rezultati:

  1. Poljska / Izrael                                   48,6 kg
  2. Južnoafrička republika          47,2 kg
  3. Rusija                                     43,4 kg
  4. Francuska                              43,0 kg
  5. Digitalni nomadi                   41,6 kg
  6. Slovenija                                39,6 kg
  7. Hrvatska                                30,2 kg
  8. Slovačka                                 29,6 kg
  9. Mađarska                               25,0 kg