Aktualno

Trilj – posjetite prijestolnicu vrhunske gastronomije i Bluesa!

IME KOJE ZUNZI. On je naš skriveni dragulj, a na domaću turističku mapu ucrtan je – odavno! No, kako i ne bi bio, pitaju se svi koji su makar jednom uživali u tamošnjim izletima do Grabskih mlinica, raftingu i kanuingu, na obiteljskim gospodarstvima, u posjetu impozantnoj ergeli konja, na povijesnim lokacijama poput kule Nutjak, utvrde Čačvina, ili pak rimskog vojnog logora Tilurija!

Zunzi Trilj i u najugodnijim sjećanjima gastro nomada, koji su se sladili tamošnjom uistinu nevjerojatnom trpezom. U njoj naime ruku pod ruku idu krš i rijeka, a nepca miluju kukuruzni kruh i kruh ispod peke, maslac na starinski način, uštipci, raštika, pura, čuvena triljska juha od pivca, triljska šiša, kaštradina, juneći jezik u toču ili pak brudet od žaba!

A ona jela u kojima se još ćuti dašak antike da ne spominjemo – od rimskog kruha Libuma sa ovčjim sirom i lovorovim lišćem, pa do pastrve s rimskim preljevima, te okruglica koje pored kravljeg sira i meda sadrže maslinovo ulje i mak! Pa ipak, iako ove delicije ostavljaju bez daha, jedna od najsofisticiranijih triljskih poslastica upravo je – ona glazbena, nedavno održana početkom srpnja!

TRILJ JE PRAVI THRILL. Jeste li znali da u Trilju u samom srcu sezone možete čuti najsofisticiranije blues ritmove, i to iz kuhinje najzvučnijih svjetskih glazbenih imena?

Ove je godine meni Thrill Blues Festivala bio naročito atraktivan za glazbene sladokusce, prvog dana festivala mogli ste posjetiti edukativnu radionicu ”Blues at School” i predavanje o počecima i razvoju bluesa, predstavljanje čokoladne ploče u popodnevnim satima, a za večernje sate je bio predviđen ”Welcome jam”. Glavno jelo svakako je bio centralni program u subotu 3. srpnja u Gradskom parku Trilj, uveličan nastupom karizmatičnog Big Daddy Wilsona i njegovih Goosebump Brothersa, koji kao što im samo ime kaže, stvaraju tako dobru glazbu da se naježiš (eng. goosebumps – trnci, op.a.)!

Francuski blues virtuozi Same Player Shoot Again, čija inspiracija počiva na izvrsnom poznavanju afroameričke kulture, također su prodrmali Cetinsku krajinu sjajnim ritmovima, baš kao i naši slovenski susjedi Wacky Blues Professors, jedna od najkvalitetnijih perjanica tamošnje scene. Domaće boje branili su bendovi Sunnysiders, Ozone i D’Bluz, a prvom livanjskom blues bendu 4 Hombres & Flowery, upravo je ovaj festival dao značajan vjetar u leđa!

Provjerite i Vi zašto ovdje itekako pristaje dobra stara latinska poslovica Nomen est omen (ime je znak, op.a.) – budući da ova riječ u engleskom jeziku označava uzbuđenje, ushit i radost, slobodno možemo reći – Trilj je pravi Thrill!

Za sve informacije posjetite www.visittrilj.com ili kontaktirajte Tz Trilj na info@visittrilj.com

Foto: Tz Trilj