Aktivni odmor

Wow, pogled na Mars nikada nam nije bio bliži!

SANACIJA PENJAČKE STIJENE STOGAJ

Za Pag Outdoor smo već čuli a osim kamenitih mjesečevih ruta otoka Paga koje vas zovu na trčanje, kajakarenje ili bicikliranje, penjanje na Stogaj stara je ali u novom ruhu, nova atraktivna adrenalinska lokacija!

Stara, jer je tamo od pamtivijeka i snažne bure a u narodu kažu i potresi oblikovali su okomito postavljenu stijenu koja svojom vizurom gordo stoji u gnijezdu metajnarskog Kanjona!

Još 90-ih stijena je zapela za oko malobrojnim hrvatskim i slovenskim penjačima koji su postavili spitove a zub vremena ne štedi nikoga tako ni ovu gordu ljepoticu. Dotrajalost spitova i sidrišta zamijenjeni su novima za nove „hvatače visina“ te su sanacijom obuhvaćena 2 penjačka smjera na jugoistočnoj strani tornja ujedno i najatraktivnijih zbog lakoće pristupa samome vrhu.

Prvi sanirani smjer, „Stigma“, sastoji se od dvije dužine klasificirane težine 5b i 5a čija ukupna dužina iznosi 60m. Drugi sanirani smjer „La Vida Loca“ sastoji se od tri dužine označene težine: 5b, 5c i 5a te ukupne dužine isto kao prethodno 60m. Uz navedeni smjer sanirana je i varijanta prve dužine naziva „Halfmoon“ težine 5b i dužine 25m.

Kako bi se spust učinio sigurnijim i lakšim, ali i olakšalo kretanje samim vrhom stijene izgrađeno je glavno sidrište u obliku kratke Via ferrate (ugradnja ankera) dužine 20m. Izgradnjom navedenog sidrišta riješio se problem sidrenja na kršljivom vrhu te se omogućio ugodniji boravak na samom tornju stijene što ga ujedno čini privlačnijim za turiste.

Turistička zajednica grada Novalje u cilju povećanja sigurnosti penjača provela je u suradnji Quadruvium d.o.o iz Istre sanaciju najugroženijih penjačkih smjerova a u pripremi su i projekti novih!

Platforma Pag Outdoor sada pored popularnog traila, bicikliranja i kajakarenja poziva vas na penjanje po Stogaju i nudi na dlanu, spektakularan pogled na Mars!

Foto: Tz Novalja