Aktualno

PUTUJ LOKALNO Upoznajte najljepše utvrde Dalmatinske Zagore!

Zeleno srce Srednje Dalmacije, Dalmatinska Zagora riznica je bogate povijesti i neispričanih priča

Krenuli ste u obilazak u unutrašnjosti Srednje Dalmacije i pitate se što se sve tamo krije. Garantiramo vam da tu možete odmoriti dušu u prekrasnim prizorima autentičnih utvrda koje bdiju nad zelenim poljima i povijesnim gradićima ali možete se i prepustiti adrenalinskim pustolovinama. Na vama je da izaberete…

Područje današnje Splitsko-dalmatinske županije bilo je zanimljivo ljudima još od davnina, a današnje sačuvane utvrde svjedočanstvo su prošlih vremena.

Povijesne utvrde u programu turističkih agencija

Bilo da se penjete do kliške utvrde, obilazite atrakcije antičkog grada Salone ili dolazite do tvrđave Prozor u Vrlici, Nutjaku u Trilju, Kamičaku u Sinju ili Topani u Imotskom vratit ćete se u prošlost i na trenutak osjetiti kako su nekada tamo živjeli narodi. Svratite i do Gradine u Vrgorcu čime će se zaokružiti kulturno-povijesna ponuda Dalmatinske zagore.

Upravo je razgledavanje starih utvrda dio programa koje nude turističke agencije na području Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko – dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj imala Strategiju razvoja kulturnog turizma, a dosad je valorizirano 69 povijesnih zdanja, među koje se ubrajaju tvrđave, kule i utvrde, a taj broj još uvijek nije konačan. To je prvi korak u stvaranju novog i atraktivnog turističkog proizvoda. Kako biste lakše pronašli ono što vas zanima, te kako bi što kvalitetnije prezentirali ovu vrijednu baštinu, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije na čelu sa direktorom Joškom Stellom u suradnji s povijesničarom i arheologom Ivanom Aldukom 2014. god izdala je kulturno-turistički vodič „Tvrđave Splitsko-dalmatinske županije“. U tom se vodiču nalaze utvrde iz cijele županije, a naglasak je na najbolje sačuvanim povijesnim zdanjima, posebice tvrđavama iz kasnog srednjeg vijeka i tursko-mletačkih ratova.

Za vas smo u ovom članku izabrali najljepše utvrde Dalmatinske Zagore.

PREPORUKA: Smartphone koristite samo za fotografiranje, krenite u pustolovinu i uživajte!

Related image

Kliška tvrđava – turistički dragulj na kojem se snimala Igra prijestolja

Da Split sa svojom okolicom ima važnu ulogu u kulturnom turizmu prepoznali su i producenti planetarno popularne serije Game of Thrones koji su, među brojnim lokacijama izabrali Klis za snimanje scena iz te serije te pokrenuli svojevrsni filmski turizam. Priče o kliškoj povijesti obišle su svijet, a strancima je nevjerojatno kako se na samo desetak kilometara od Splita nalazi zdanje koje svojim izgledom – na kamenoj klisuri između planina Mosor i Kozjak, izaziva strahopoštovanje.

Image result for kliška tvrđava hot spots

Želite li razgledati utvrdu tada se pripremite na nekoliko sati obilaska tog velikog zdanja koje se sastoji od zidina, prolaza, kula, stepenica i ulica. Nemojte se obeshrabriti i zastati na pola puta, jer, vjerujte, kada dođete na vrh zastat će vam dah od predivnog pogleda na Split i splitski arhipelag. Ne naziva se kliška utvrda bez razloga – „hrvatski Camelot“.

Image result for prozor vrlika

Tvrđava Prozor naseljena još u prapovijesti

Jedna od utvrda koja će zaokupiti vašu pažnju zasigurno je utvrda Prozor u Vrlici koja je bila naseljena još u prapovijesti. Danas se do nje dolazi pješačkim putem za oko 20 minuta i to od vrličke pravoslavne crkve do vrha, ali postoji i nešto dulji put koji vodi od ceste Vrlika-Drniš.

Image result for prozor vrlika

Po svojoj sačuvanosti spada među najznačajnije srednjovjekovne utvrde u unutrašnjosti Dalmacije. S tvrđave se pruža dojmljiv prizor na Vrličko polje, Peručko jezero te na sam grad i okolicu.

Related image

Nutjak kod Trilja

Tvrđava Nutjak sagrađena je nizvodno od Trilja, na rubu manje kamenite visoravni koja se uzdiže visoko nad desnom obalom Cetine.

Image result for nutjak trilj

Već sam pogled na tu neobičnu utvrdu, koja se nalazi na samoj litici izaziva niz emocija – od strahopoštovanja do divljenja. Do utvrde se dolazi putem od zaseoka Živaljići.

Image result for nutjak trilj

Kamičak – zaštićeno kulturno dobro

Jedan od najvažnijih simobola Sinja je utvrda Kamičak. koja se nalazi u središtu toga grada, nasuprot crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Kamičak, to zaštićeno kulturno dobro, je s pripadajućom vojarnom za konjicu povezan s današnjim Alkarskim dvorima.

Image result for kamičak sinj

Današnji izgled dobio je 1980. godine kada je obzidan i pošumljen borovima. Na vrhu utvrde nalazi se zvono s natpisom – Od groma i zla vremena oslobodi nas Gospodine – što vjerojatno potječe od vjerovanja da zvonjava zvona ili pucanje mužara rastjeruje oblake i tuču.

Image result for kamičak sinj

Sinjska tvrđava Grad

Sinjska tvrđava Grad diže se na kamenoj uzvisini iznad starog ilirskog Osinija. Prvo se razvila kao tvrđava kraljevskog župana, a kasnije postaje utvrđeni grad cetinskih knezova. U dokumentima se prvi put spominje u XIV. stoljeću. Bila je utočište puku i vojnicima kod turskih najezdi, čuvala i štitila nejake, opirala se osvajačima.

Crkvica koja je danas na Gradu sagrađena je 1887., na dvjestotu obljetnicu dolaska cetinskoga puka iz Rame. Simbolizira zavjet, čvrsti savez i odanost, koji Cetinjane stoljećima vežu uz Majku Božju. Putem koji vodi od podnožja do crkve na tvrđavi smješteno je 14 postaja križnoga puta. Svaka postaja rad je nekog od najpoznatijih hrvatskih umjetnika.

Topana je omiljeni vidikovac

Smještena na klisuri iznad Modrog jezera nalazi se utvrda Topana, jedna od najznačajnijih srednjovjekovnih fortifikacijskih objekata u unutrašnjosti Dalmacije.

Image result for topana imotski

Zanimljivo je da je tvrđava dobila naziv po posebnoj kuli s platformom za topove, poznatijoj kao topana. Danas je tvrđava ustvari vidikovac s koje se pruža nezaboravan pogled na sve krajeve svijeta. U ljetno doba na njoj se održavaju razna kulturna događanja.

Image result for topana imotski

Vrgorac Gradina – na raskrižju putova

Vrgorska tvrđava Gradina nalazi se na raskrižju putova od primorja prema kontinentu. Njene najstarije dijelove sagradili su srednjovjekovni velikaši koji su upravljali ovim područjem, a kasnije nadogradili muslimanski upravitelji. Posjetite ovu tvrđavu i Vrgorac, grad u kojem je rođen jedan od najvećih hrvatskih pjesnika – Tin Ujević.

Image result for vrgorac gradina

Posjetite svjedoke burne povijesti u dalmatinskom kraju, a za mjesto svoga boravka izaberite neki od obiteljskog smještaja na području Dalmatinske Zagore. Turizam je procvao u Dalmatinskoj Zagori čemu svjedoči sve veća potraga za luksuznim vilama koje osvajaju udobnošću i elegancijom. Nekadašnje stare kamene kuće naših predaka danas su luksuzne vile od kojih mnoge imaju bazene kako bi svojim gostima pružile maksimalnu udobnost.

Image result for vrgorac gradina

www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva turističkih zajednica Splitsko – Dalmatinske županije