Aktualno

POSTANI INTERPRETATOR KULTURNE BAŠTINE Tragom čipkarske niti do Paga i Lepoglave PRIJAVE za besplatni seminar 17. veljače

Kako čipka povezuje Varaždinsku i Zadarsku županiju i može li biti tema zajedničke kulturne
rute?
Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 17. veljače 2022. od 10.00 do 15.00 sati u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

Istinski hrvatski suvenir koji na prelijep i jedinstven način čuva i predstavlja hrvatsku tradiciju

Ukoliko tražite nešto više od uobičajenih turističkih tura, slijedite trag čipkarske niti, jer će vas ova zaštićena nematerijalna baština odvesti u dva predivna mjesta u kojima se njeguje čipkarstvo. Čipka ili „bijelo zlato“ smatra se da svoj korijen vuče iz prastare Mikene.



PAŠKA ILI LEPOGLAVSKA, KOJA JE LJEPŠA?

Čipkarstvo se u Hrvatskoj njeguje još od srednjeg vijeka počelo s pavlinskim svećenicima u Lepoglavi odnosno sa sestrama benediktinkama na otocima Pagu, prvotno čipkom su se ukrašavali vjerski prostori i uveličavali obredi, da bi potom postale dijelom crkvene, a kasnije i tradicijske odjeće i obuće, jer časne sestre nesebično su prenijele vještine pletenja niti čipke na običan puk. Osim čipke iz Lepoglave koja je na glasu kao izrazito fina i raznovrsna, posebno je na cijeni ona paška, bogata u dekoracijama, ali i zbog činjenice da se plete tankim koncem.

Na ovom seminaru predstaviti ćemo uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, otkriti tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Dijana Katic, Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka. Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.


Prijava za webinar je otvorena do srijede 16. veljače 2022. godine do 16 sati na:

https://forms.gle/3As85LbKuPaAF3Mn8

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.

Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge



Foto: Tz grada Lepoglave, Tz grada Paga