• hr
  • en

Hotspots suradnici

TINA ETEROVIĆ ČUBRILO

Tina EteroviĆ Čubrilo

Članica Zbora turističkih novinara Tina Eterović Čubrilo, dugogodišnja predsjednica Zbora turističkih novinara i aktualna predsjednica hrvatskog FIJET-a i potpredsjednica Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET CROATIA

Tina Čubrilo Eterović radila je kao urednica na 1. programu Hrvatskoga radija od 1970., 20 godina je bila politički komentator i izvjestitelj, a od 1992. radila je kao specijalizirana novinarka i urednica emisija o turizmu i putovanjima. Autorica je brojnih dokumentarnih reportaža, suradnica u specijaliziranim časopisima i urednica portala FIJET-Hrvatska. Jedna je od troje osnivača Sindikata novinara Hrvatske, a od 1996. – 2014. bila je predsjednica Zbora turističkih novinara.

Dobitnica je nagrade Zlatno Pero Hrvatskog novinarskog društva 1996. za dokumentarne reportaže, nagrade Europske federacije turističkih novinara (Lecce, Italia) za unapređenje međunarodne suradnje i toleranciju i dvije nagrade FESTO, Europske federacije turističkih novinara za doprinos profesionalnom unapređenju turističkog novinarstva i ukupni doprinos u novinarstvu.

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na RZ-u od 1970, gdje je pratila gospodarstvo, rad Sabora i Vlade 1980–90. Od 1991. prati turistička zbivanja kao novinarka i urednica u emisijama Turizam plus i Kultura putovanja. Za dokumentarne emisije Svjedočanstva nagrađena je na Tjednu radija u Ohridu 1989, a za dokumentarne reportaže Poznati Hrvati u svijetu pomažu domovini Zlatnim perom HND-a 1995.

HELENA VARENDORFF

Okusi banner

Helena Varendorff je osnivačica portala Okusi.eu. Kao slobodna novinarka i fotograf surađivala je s više hrvatskih i europskih medija kao što su npr. Die Presse, The Economist Group i Cosmopolitan. Autorica jedne kuharice te food blogerica, obožava tržnice i putovanja na kojima može kušati nova jela i namirnice i želi svoju strast prenijeti i na čitatelje portala. Seriju Heleninih izvrsnih tekstova o tržnicama i europskim kavanama predstavili smo nedavno i našim čitateljima.

ANA BIŠKO

ana-bisko-okusi-avatar-250x250
Korčulanka koja se preko Zagreba, Milana i Amsterdama vratila u Zagreb. Povjesničarka umjetnosti, muzeolog, blogerica, copywriter, lektorica, prevoditeljica i predavač… Najviše voli ići okolo, jesti okolo i posjećivati muzeje okolo. Specijalizirala se za vođenje društvenih mreža te digitalni marketing a svojim kreativnim otočkim blogovima kao vanjski suradnik, potpomaže i doprinosi dinamici portala.
Budući da možeš curu s otoka, ali ne i otok iz cure Ana većinom kuha domaću spizu: ribu, blitvu, lešo meso, salsu od pamidori, slanutak, paštu-fažol… Od kolača radi samo rožatu.

ELA VRSALOVIĆ

slika 1

Ela Vrsalović,  prof. engleskog jezika i sociologije, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Za sebe kaže da više voli kuhati nego predavati. Ljubav prema kužinavanju odvela ju je nekom drugom pravcu. Prekvalificirala se za kuhara u školi Oliva allegra i trenutno završava program usavršavanja za Menadžera hrane i pića na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Dogodine planira upisati i studij Gastronomije. Zajedno sa sestrom vodi konobu Bokuncin u Sutivanu. Ovo im je treća sezona i guštaju u svakom trenutku. Kuhanje je Elina strast, kuharice najdraža literatura a šetnja među bancima voća, povrća i sira na pazaru omiljena šoping ideja.

ANA MARIJA CICARELI

IMG_1871.jpeg

Voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaj
Interligo d.o.o.
interligo@interligo.hr

Anamarija Cicarelli, diplomirana ekonomistica turizma, dolazi iz obitelji koja se bavila iznajmljivanjem, vođenjem pansiona, kasnije i apartmana još od 60-ih godina prošlog stoljeća te se smatra jednom od pionira turizma na srednjodalmatinskim otocima. Od ranog djetinjstva uključena je u obiteljski posao. Osim formalnog i neformalnog obrazovanja u turizmu, Anamarija je radila dugi niz godina u turizmu na organizaciji raznih događanja u zemlji i inozemstvu, organizaciji izleta, jednodnevnih i višednevnih, prezentaciji hrvatskog turizma u inozemstvu… Sve to vrijeme vodila je i vlastite smještajne jedinice. Danas je vlasnica agencije za savjetovanje u turizmu „Interligo“, autorica više knjiga na temu obiteljskog smještaja te autorica i voditeljica brojnih edukacija u svim djelovima Hrvatske.

IVA SOLAREVIĆ JELIČIĆ, prof

iva_main

Kreatorica Wellbeing koncepta Solar Spirit, koji se bavi čovjekom kao multidimenzionalnim bićem i kao takvom mu pristupa u procesu balansiranja duh-tijelo sustava. Kroz tehnike meditacije, razgovora, opuštanja, yoge refleksije i osvještavanja podržava pojedinca u kreiranju zdravlja te kreativnog i radosnog življenja.
Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje 2001. upisuje i poslijediplomski znanstveni studij. Praktični, teoretski i znanstveni rad usmjeren je na razvoj wellness programa za poboljšanje kvalitete življenja.
U objavljenim stručno-znanstvenim radovima bavi se problematikom utjecaja stresa na psiho-fizičko zdravlje, te razvija zdravstveno-preventivne programe koji osim fizičkih pokreta i vježbanja, zahtijevaju potpunu svjesnost vježbača.
Baza istraživanja jest povezanost i međusoban utjecaj uma, duha i tijela, njihovo osvještavanje i usklađivanje, te postizanje cjelovitosti i sklada.
Više o Ivinom radu potražite na web adresi –  SOLAR SPIRIT