Gastro

Gastro putovanje Dalmacijom – istinski raj za sva čula

This post is also available in: English

Dalmatinci vole govoriti o Dalmaciji u superlativima, no, tko bi im mogao zamjeriti? Jer, osim božanstvenog krajolika i kulturne baštine koju ljubomorno čuvamo, postoji još nešto dostojno kićenja raskošnim epitetima. Da biste saznali što, dovoljno je zaviriti u kužine starih konobi, u teče vrijednih dalmatinskih žena, u kamene uličice gdje se sa svakog kantuna širi miris ribe s gradela…Pogađate, odlučili smo Vas odvesti na još jedno atraktivno putovanje, koje je prije svega – ukusno! Ukoliko ste gurmanski nastrojeni, zavirite u našu gastronomsku „zemljopisnu kartu“, i otkrijte raj za čula gdje god da se u Dalmaciji nađete!

Dubrovnik je jedan od naših najljepših i najznačajnijih kulturnih centara, a njegovu veličanstvenu raskoš dostojno prati i gastronomska ponuda. Osim rafiniranog okusa kamenica koje se od davnina uzgajaju u Malostonskom zaljevu, ovdje možete uživati i u klasičnim mesnim specijalitetima ispod peke, te neobičnim ali ukusnim jelima iz neretvanske doline kao što je brujet od žaba! Za desert se zasladite rozatom – dalmatinskom verzijom francuske crème brûlée, kotonjatom – slasticom od dunja ili pak arancinima. Zaokružite ukusan obrok vrhunskim vinom – bilo da odaberete dingač i postup s Pelješca, pošip i grk s Korčule ili pak dubrovačku malvaziju iz Konavla, Vaše je zadovoljstvo zagarantirano!

Split, poseban i specifičan poput same carske palače, oborit će Vas s nogu istančanim okusom pašticade, te osvojiti jednostavnim ali ukusnim specijalitetima kao što su viška, hvarska i komiška pogača. Splitsko-dalmatinska županija obuhvaća i područje Cetine i Sinja, pa ugodite svom nepcu arambašićima – malim sarmama s goveđim mesom, ili pak buzarom od riječnih rakova! Prijat će Vam i vina vugava i Plančić sa otoka Hvara, ili pak neobična mješavina crnog vina s ovčjim ili kozjim mlijekom – takozvana smutica!

Područje najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada Šibenika diči se vrhunskim, priznanjima ovjenčanim pršutom, a sparite ga sa sirom iz mišine! Počastite se i ukusnom srdelom ili tunom na gradele, a obavezno kušajte i soparnik, spravljen od tijesta punjenog mješavinom maslina, smokava i maslinovog ulja! Obrok obavezno zaokružite čašom crnog vina – primoštenskog Babića, ili pak nekom od slastica kao što su kolači od bajama ili skradinska torta! Slasno voće žižule također je ukusan desert, a kako sadrži obilje vrijednih hranjivih tvari, gosti ne pitaju za cijenu!

Bijeli grad Zadar dočekat će Vas čašicom maraschina, likera od autohtone višnje maraske koja se po količini suhe tvari izdvaja od bilo koje druge vrste višnje u svijetu! Posebna delicija je i nadaleko poznat paški sir – paške se ovce u nedostatku „običnog“ bilja hrane onim aromatičnim, te tako proizvode jedan od najukusnijih i najcjenjenijih sireva! Kušajte i ukusan riblji brujet, ili pak ninski šokol – specijalitet koji svoj izvrstan okus duguje kombinaciji mirodija i kvalitetnog svinjskog mesa.

Krenite na putovanje Dalmacijom, vođeni božanstvenim okusima i mirisima…!

Tekst: DHS magazin

This post is also available in: English