uncategorised

Kalafati – duša dalmatinske brodogradnje

This post is also available in: English

Na području današnje Hrvatske, prvi nacrt broda pronađen u Grapčevoj špilji na otoku Hvaru star oko 4700 godina.  Galija je bila jedan od najzanimljivijih brodova u Srednjem vijeku na obalama Sredozemlja, pokretana je veslima i jedrima, a duljina joj je dosezala i do 50 m.  Od njezine prvobitne forme razvila se kasnije, u 19. stoljeću, forma manjeg broda, Gajeta i Leut.

08

DRVENA BRODOGRADNJA NA OTOKU MURTERU
Otok Murter smatraju jednim od najljepših otoka na Jadranu. Ovaj otok uživa status jadranskog centra drvene brodogradnje. Uz korčulansku otok Murter imao je najstariju brodogradnju na Jadranu. Još je 1848. godine otvoreno u to vrijeme vrlo moderno brodogradilište, a tradicija brodogradnje održala se i do danas. Već stoljećima kalafati – stari dobri majstori drvene brodogradnje, po starinski izrađuju drvene leute, kaiće, bracere i gajete.
Betinska gajeta u trenutku nastanka imala je namjenu transportnog broda, dok je korčulanaka gajeta bila ribarica, često samo na vesla. Osim za plovidbu gajete su služile i kao teretni brodovi za prijevoz, stoke, maslina i grožđa s otoka na kopno. Brod je u originalnoj izvedbi dug 6 i širok 2,5 metara, a visok 70 ak centimetara po sredini. Gajete, leuti i kaići pomagali su stoljećima murteranima kako bi prehranili svoje obitelji. Na otoku Murteru postoji gotovo pet malih obiteljskih brodogradilišta u kojima i danas vrsni brodograditelji ručnim alatom grade čvrste tradicionalne drvene brodove.

Ovim prilogom želimo našim posjetiteljima ukazati na važnost očuvanja prelijepog kalafatskog zanata i drvene brodogradnje. Njegovanje i razvoj tradicijskih zanata kao što je drvena brodogradnja veliki je turistički i ekonomski potencijal  za razvoj dalmatinskih otoka. Sve se više nastoji valorizirati drvena brodogradnja i brodovi  kao oblik turističke atrakcije koja nije vezana za određeni dio sezone (posjet škveru, vožnja gajetom na manifestaciji latinsko idro i sl.)

drvena brodogradnja

Manifestacija Latinsko idro. održava se početkom listopada i  podsjetnik je na jedan način života, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje.

Foto: Tz otoka Murtera

This post is also available in: English