Aktualno

100.000 gostiju posjetilo Bol – provjerite zašto!

NAJBOLJA MALA DESTINACIJA NA JADRANU 2015. GODINE DOČEKALA 100.000-OG GOSTA!

Jedna od naljepših malih jadranskih destinacija sa prepoznatljivim amblemom Zlatnim ratom čiji je vijugavi srp obišao globus na brojnim razglednicama, selfijima, društvenim mrežama, plakatima i fotografijama, dočekala je svoj dan. Naime po prvi puta u povijesti turizma u Bolu, više od 100.000 ljudi je odsjelo u Bolu u ovoj godini.  Tom prigodom su nagradili sto tisućitog gosta u ime TZO Bol: Gđica Valentina Palajsa, računovođa Tehničke škole iz Karlovca, koja je prvi put u Bolu, a odsjela je u hotelu Elaphusa. Potvrda je to dugogodišnjeg predanog rada na brojnim sadržajima Bola kao i otoka Brača koji iz sezone u sezonu broji sve veći broj turista.

Time je jesen u Bolu dobila poseban svečani pečat a nedugo nakon završetka  najfinijeg svjetski soul festivala (sjetimo se jednog od najatraktivnijih glazbenih festivala u posezoni), pokazuje se da je Bol mnogo više od plažnog resorta. Tome u prilog svjedoče i brojne pohvale na renomiranim travelportalima – naime, destinacija je postala top odabir za aktivni odmor! Prigodne darove sretnoj posjetiteljici je uručio direktor TZO Bol, Markito Marinković.

Preporučamo posjetiti Bol uz pratnju nekog od stručnih vodiča. Bol je poznat po kvalitetnom stručnom kadru, čemu svjedoči i nagrada za najboljeg vodiča godine, koja je uručena boljaninu Zoranu Kojdiću, u akciji Ministarstva turizma – Čovjek ključ uspjeha u turizmu.

Bol je mnogo više od plažnog resorta, Bol je postao top destinacija za aktivni odmor, biciklizam, planinarenje, vodene sportove, nudi najbolji windsurfing u Hrvatskoj, ronjenje te je jedna od rijetkih lokacija u zemlji pogodnih za sve popularniji kite boarding, dok je ovogodišnji WTA Bol Open na velika vrata vratio svjetski tenis u Bol. Kulturne znamenitosti uključuju nevjerojatni dominikanski samostan iz 15.stoljeća i Zmajevu špilju u Murvici blizu Bola – hram i boravište franjevaca glagoljaša iz 15. st. sa reljefom zmaja po kojem je dobila ime.

I vi možete provesti jesen u Bolu: Hotspots preporuke za aktivni odmor u postsezoni

053

Planinarenje u Bolu – Posjetite Vidovu goru i Zmajevu špilju!

Nezaboravan pogled sa najvišeg vrha dalmatinskih otoka…Planinarite sa nama do najvišeg vrha svih jadranskih otoka, na Vidovu Goru, 778m nadmorske visine! Uspinjući se puteljkom okruženim mirisnim biljkama i začinima probuditi će se sva vaša osjetila, a ispred Vas će se stvoriti jedinstveni pogled na južnodalmatinske otoke. Sa svojim skrovitim špiljama, tematskim stazama, najvišim vrhom svih dalmatinskih otoka, zanimljivom florom i faunom i spektakularnim pogledom na susjedne otoke i obalu, Bol je postao savršena i jako popularna destinacija za pješačenje ili planinarenje u Hrvatskoj.

Drakonjina1

Nordijskim korakom do Zmajeve špilje

Nordijsko penjanje sve je popularniji sport koji čuva zdravlje i održava formu. Ovaj brdski izlet koji traje nešto manje od 4 sata, prava je avantura i doživljaj u svakom smislu. Počevši od malene Murvice koja je prva točka izleta, do samostana Silvio i samostana Stipančić koji čuvaju kamene grobnice pa do spektakularnog pogleda na Vis i Hvar dok se penjete- cijeli izlet protiče u znaku uzbudljive povijesti i nedokučive prošlosti ovog mjesta. Impresivna špilja čuva u sebi reljefne otiske zmajeve glave (po kome je dobila ime). Smatra se da su je nastanili svećenici iz Poljica, 1450 godine kada je stigao tu prvisvećenik Juraj Dubravić. Sama špilja obiluje fascinantnim reljefima, uklesanim triptisima, neobičnim likovima i svi posjetitelji kažu da se osjeti posebna vibracija davnih vremena, kada su junaci, vile i mitske životinje još prijateljevali s ljudima. Svakako posjetiti.

zmajeva-spilja-or-Dragons-Cave

Vinskim putevima otoka Brača

Brač je otok vina, maslina i ovaca! Šetajući atraktivnom bolskom rivom, malo tko će zaobići vinariju Stina, smještenu u samom centru ovog romantičnog mjesta. Mjesto je to kušanja vina, druženja i jednostavno uživanja. Stina je jedan od najsuvremenije uređenih i opremljenih vinskih podruma u Hrvatskoj, s bogatom tradicijom i prepoznata u svijetu. Podrum Bol, u kojem se proizvodi vino Stina, izgrađen je 1903. godine za potrebe članova Prve dalmatinske vinarske zadruge.

Ronjenje u Bolu

Svi zaljubljenici u ronjenje, u Bolu će doći na svoje. Posjetite neki od profesionalnih ronilačkih centara i uživajte u zabavi promatranja bogatog podvodnog svijeta na nevjerovatnim lokacijama bolskog podmorja.

Atop Vidova Gora

Bicikliranje u Bolu je nezaboravan doživljaj!

Doživjeti Bol u proljetnoj predsezoni, doživljaj je sam po sebi. Ali Bicikliranje u Bolu i na cijelom otoku Braču je nezaboravano iskustvo. Bilo da ste profesionalac ili želite uživati u laganoj vožnji biciklom, slušati šum mora na jednoj od najljepših plaža na svijetu – Zlatnom ratu, zaljubiti se u čarobne krajolike, osvojiti vrh Vidove Gore… bicikliranje u Bolu je izuzetna aktivnost koja će vas u cjelosti zaokupiti.

Kako velik broj pustolova – zaljubljenika u biciklizam čine individualci amateri koji ne koriste usluge agencija, infrastruktura – pješačke i biciklističke staze, putokazi i oznake – izuzetno im je važna. Svjesni su toga i u Turističkoj zajednici općine Bol koji su posljednjih godina u suradnji sa turističkim zajednicama otoka, Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije i Biciklističkim savezom županije razvili projekt biciklističkih staza. Povezuju njime ilirske, antičke i stare težačke putove u mrežu važnu ne samo nositeljima otočkog adventure turizma nego i razvoju destinacije u cjelini.

Bol-surfing

WINDSURFERI – ČEKAMO VAS

Već 30 ak godina, windsurferi pohode Bol. Bilo rekreacijski, bilo iz profesionalnih ponuda. Raskošna scenografija magičnog Zlatnog rata, pruža im savršene uvjete za taj privlačan adrenalinski sport kojeg podjednako vole i mlađi kao i stariji surferi. Nikad nije kasno za pravu avanturu a sve veći broj oduševljenih poklonika tog sporta, koji bez Zlatnog rata ne mogu zamisliti surfanje, to nam svakodnevno pokazuje.

 

BOL 2

Popis nautičkih i surf centara na linku.

www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol
logotipi-1024x375 hr