Aktualno

U Bolu ljeto puno umjetnosti: završilo 27. Bolsko lito, još traje BolSoul festival

Iz Bola na Braču još se ne daju zadnji turisti iako smo već zašli u listopad i jesenje dane. U Bolu je upravo u tijeku BolSoul 2016, međunarodni festival soul i jazz glazbe koji se u bračkoj turističkoj prijestolnici ove godine održava po drugi put. Festival traje do 15. listopada, a na njemu nastupaju eminentni britanski i američki glazbenici kao što su  Glenn Jones, Cool Million,  Carmichae Musiclover uz još dvadesetak izvođača i DJ-eva.

karneval-bol-2016-mario-247


Ipak, ljetna se priča privela kraju. U Bolu je završilo i 27. Bolsko lito, manifestacija kulturnih i zabavnih događanja.

Svima koji su bili u Bolu ovoga ljeta, u albumu ostaju sjećanja na dobre večeri bogate kulturnim i zabavnim događanjima, novim susretima i iskustvima. Bolsko lito i ove je godine organizirao Centar za kulturu Općine Bol, pretvorivši Bol u mjesto u kojem se biraju događanja.

karneval-bol-2016-mario-233


Tri i pol mjeseca kvalitetnih programa obuhvatila su sve načine umjetničkog i zabavnog izričaja.

Svakoga utorka u crkvi Dominikanskog samostana održavali su se klasični koncerti koje su posebno dobro posjećivali strani turisti što govori da jezik kvalitetne glazbe svi jednako prepoznaju. Nastupima su se istakli južnokorejski “Trio moment” i gitaristički trio “Alegrias” iz Njemačke, uz ostale hrvatske i slovenske glazbenike.

bol1_2016

U bolskom kazalištu pod vedrim nebom Teatrin “Dva ferala” najviše su domaći gosti uživali u kazališnim predstavama od kojih su se po posjećenosti istakle predstave “Miris lovine” kazališta Moruzgva i “Ne plaćamo, plaćamo” u izvedbi Histriona.

bol10_2016

 U istom je kazalištu uživala najmlađa publika vidjevši predstave “Veliko putovanje malog puža” Produkcije Z iz Splita,  “San Ivanjske noći” Zaprešićkog kazališta za mlade, predstavu “Školski krug” šibenskog kazališta Virko, kao i izvedbe ostalih hrvatskih kazališnih skupina za djecu.

karneval-bol-2016-mario-151

 

Ponedjeljkom navečer održavale su se Bolske litnje noći, sa domaćim zabavljačima i domaćom hranom na štandovima na rivi. U najluđoj i najposjećenijoj bolskoj noći, na dan 5. kolovoza kada je Bolska fjera, proslava Gospe od sniga, zaštitnice Bol, na rivi je nastupao Petar Grašo.

bol7_2016

Jako su posjećeni bili i koncerti bolske nagrađivanje muške klape Braciera, kao i koncert splitske klape Contra. Posebnim jazz interpretacijama na koncertu “Sevdah i Panonika” istaklo se dvoje mladih izvođača, pjevačica Zrinka Posavec i pijanist Zvjezdan Ružić.

bol_2016

U galeriji bolskom Doma kulture izlagalo je više od deset umjetnika. Centar za kulturu Općine Bol posebnu priliku daje domaćim i neafirmiranim umjetnicima od kojih su neki i svoje prve izložbe imali  upravo u bolskom Domu kulture.

bol3_2016

Uz bogat program, Bolsko lito ugošćuje i druge tematske festivale, kao što su “Imena” koji spaja različite umjetničke forme, književnost, glazbu i likovnost, potom “Lovely Days”, festival umjetničkog filma, “Graffiti na Gradele”, festival grafita, te Festival dalmatinskih klapa u Omišu, koji nastupe debitanta svake godine prepusti Bolu.

karneval-bol-2016-mario-251

U rujnu su Boljani i gosti uživali u maskama i karnevalskoj povorci Međunarodnog ljetnog bračkog karnevala.

Karnevalske grupe iz okolnih zemalja i hrvatskih gradova zašarenile su bračka mjesta.  Za iduću godinu Centar za kulturu Općine Bol priprema nove programe iznenađenja, s novim dodatnim manifestacijama.

karneval-bol-2016-mario-206

Stoga, isplati se doći u Bol, mjesto u kojem nikada nije dosadno jer osim predivnih plaža i čistog, tu je i Bolsko lito!

Tekst: Sanja Baković
www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol, CZK Bol
logotipi-1024x375 hr