Aktualno

Poduzetništvo i obiteljska poduzeća – izazovi i prilike

Zagreb, 1.lipnja 2017.g.- danas je održana konferencija Poduzetništvo i obiteljska poduzeća- izazovi i prilike u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer Stiftung ,Hrvatske gospodarske komore – Europske poduzetničke mreže, Hrvatske udruge poslodavaca i Alpha Grupe Hrvatska.

U Hrvatskoj je preko 16.950 poduzeća u većinskom vlasništvu generacije 55+, odnosno čak 31 %. Ukupan broj zaposlenih u tim poduzećima iznosi 179.000 što čini udio od 18,9 % u ukupnim prihodima. Prijenos poslovanja s generacije na generaciju u Hrvatskoj  je postao sve veći problem što zbog emotivne komponente što zbog tehničkih razloga i nedostatka takvih praksi i pomalo patrijarhalnog mentaliteta u Hrvatskoj. I dok u Hrvatskoj nema dovoljno uspješnih prijenosa vlasništva u drugim zemljama Europske unije (Njemačka, Austrija) postoje i pravni propisi te prakse koje omogućavaju uspješan prijenos upravljačkih prava na drugu, a već i na treću i četvrtu generaciju o čemu je govorio dr.sc. Peter Adler, izmiritelj koji radi sa njemačkim, austrijskim i hrvatskim poduzećima.
Na današnjoj konferenciji je gđa Mirela Alpeza u ime CEPOR-a koji se kao krovna organizacija bavi upravo ovom problematikom upoznala sa stanjem u Hrvatskoj gdje se vlasnici poduzeća u obiteljskom vlasništvu suočavaju sa raznim izazovima u prijenosu upravljačkih prava i podjeli vlasničkih udjela. S druge strane dr.sc. Peter Adler nam je iznio situacije s kojima se on susreće kao izmiritelj i osoba koja djeluje kao „tampon zona“ u kompliciranim obiteljskim situacijama.


U raspravi su svoje poglede iz različitih kutova iznijeli vlasnik koji želi prenijeti upravljačka prava svojim nasljednicima – g. Topčić (TIM Kabel), nasljednici koji su uspješno preuzeli upravljačka prava – g. Pojatina (Olival) i Ida Perović (Profi laboris) te nekoga koga o tek čeka prijenos upravljačkih prava i vlasništva– Filip Galeković (PPS Galeković).
Predsjednik Zaklade g. Lange je istaknuo važnost prepoznavanja ove teme kao bitne za gospodarstvo jedne zemlje posebno ako znamo da su BMW, Danone, IKEA, Barilla, Fiat i slične velike firme zapravo obiteljske firme.
Vlatka Cikač, odvjetnica i medijatorica je istaknula važnost iskrene komunikacije među vlasnicima i nasljednicima i kao jedno od mogućih rješenja predložila Kodeks u kojem bi se dogovorili uvjeti, pravila i načini za vlasnike i nasljednike u procesu nasljeđivanja i upravljanja.
Konferencija je donijela nove uvide u složene procese nasljeđivanja i prenošenja upravljačkih prava i dala svjež doprinos ovoj tematici koja će nadamo se postati zastupljenija u medijima na korist svih vlasnika i njihovih nasljednika, ali i na uspješno gospodarstvo koje u preko 90 posto čine upravo obiteljska poduzeća.

Alpha Grupa je dio kompanije Noble Manhattan Coaching iz Velike Britanije, jedne od 3 najveće svjetske kompanije koja se bavi business i life coachingom. Alpha grupa je posebno osmišljena za direktore  i vlasnike malih i srednjih poduzeća kao platforma za rješavanje svakodnevnih poslovnih izazova s kojima se vlasnici malih i srednjih poduzeća susreću.
Metoda po kojoj Alpha group provodi postupak rješavanja pojedinačnih slučajeva je  strukturirana i licencirana te iskušana na velikom broju poduzetnika u 26 zemalja svijeta te je značajno pridonijela njihovom rastu i razvoju do najboljih poduzeća u njihovoj branši. Osnovna pravila grupe kojim se vode članovi su: međusobno poštivanje, otvorenost i iskrenost, povjerljivost.

fotografije: Alpha Grupa Hrvatska