Hot Spots destinacije

28. Bolsko lito kulturom i zabavom obogaćuje još jednu turističku sezonu u Bolu!

 

Naše popularno turističko odredište Bol na Braču uz prekrasne plaže i jedinstveno prirodno okruženje pogodno za relaksaciju i sportove, svojim gostima nudi i pregršt kulturnih i zabavnih programa čitavoga ljeta. Manifestacija kulture i zabave Bolsko lito, ove se godine održava po 28. put, u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol, a svojim programima od lipnja do konca rujna turističku ponudu obogaćuje kulturnim i zabavnim sadržajima.

Svake srijede na bolskoj rivi održavaju se Bolske litnje noći uz domaće zabavnjake i autentičnu gastro ponudu na štandovima uz more. Ove su godine Bolske litnje noći osnažene najmlađim snagama i nastupima dječje folklorne skupine iz Bola, s ciljem predstavljanja najmlađih domaćih autora i izvođača.

Svakog utorka u crkvi Dominikanskog samostana na programu su koncerti iz Ciklusa klasičnih koncerata koje posebno rado posjećuju strani turisti. Svakog tjedna na programu su kazališne predstave za odrasle i djecu. Djeca će ovog ljeta vidjeti predstave „Grga čvarak“, „Ribar Palunko i njegova žena“ i mnoge druge. U najluđoj noći 5. kolovoza za Bolsku fjeru Boljane i goste zabavljat će zvijezda dalmatinske zabavne glazbe Zorica Kondža.

Od glazbenih programa posebna je poslastica koncert slovenskog rock glazbenika Zorana Predina, također u kolovozu. Za ljubitelje klapske pjesme na programu su koncerti bolske klape  „Braciera“ i splitske klape „Contra“.

U galeriji Doma kulture, mjestu gdje priliku imaju izlagati mladi autori, te umjetnici prijatelji Bola, svaka dva tjedna otvara se nova izložba čime Bolsko lito dokazuje kako u svoje programe uz glazbu i teatar, uključuje i likovnost. Ovoljetni programi posebni su i zbog prisutnosti domaćih glazbenika iz Bola, muške i ženske klape, mandolinskog orkestra i dječje klape čime Bol pokazuje raznolikost i kreativnost vlastitih umjetničkih potencijala. Konac kolovoza rezerviran je za jazz koncerte Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća izvedbama na otvorenom, ispred župne crkve u centru Bola. Kao samostalni dio Međunarodne škole Pučišća bit će organizirane jazz i salsa radionice otvorene za sve zainteresirane.

Uz svoje programe, Bolsko lito je otvoreno kao platforma gostujućim manifestacijama i festivalima. U lipnju je u sklopu Bolskog lita održan Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima u Bolu, kao i kulturni festival „Imena“ koji na originalan način povezuje književnost, glazbu, ples i iće&piće. Sredinom srpnja, ove se godine održava 5. festival umjetničkog filma i video umjetnosti „Drugačiji film“, koji je prethodnih godina nosio naziv „Lovely days“. Posljednji vikend su srpnju rezerviran je za 6. po redu festival Graffiti Na Gradele, omiljeno mjesto okupljanja street art umjetnika i mlađe publike.

Na programu Bolskog lita su i projekcije nezavisnih i europskih filmova Kina Mediteran čiji je cilj revitalizacija kina u manjim, posebno otočkim sredinama u Dalmaciji. Sredinom rujna u Bolu se održava veliki 10. Međunarodni brački ljetni karneval, s gostima iz Hrvatske i inozemstva, koji je Brač stavio na kartu međunarodnih karnevala Europe.

Prvi vikend u rujnu na programu Bolskog lita je pjesničko okupljanje „Odvalimo se poezijom“ koje će okupiti lokalne pjesnike s područja Bola, Brača i Dalmacije. Bolsko lito i ove je sezone osiguralo niz različitih programa, za sve generacije, iz svih grana umjetnosti, nastojeći predstaviti Bol i kao mjesto kvalitetne kulturne i zabavne ponude.

www.bol.hr

Foto: Tz Bol