Aktivni odmor

U Bolu na Braču svjetski biciklistički kup – XCM Bluesun Epic utrka!

Vrhunski turističko-sportski događaj – biciklistička utrka svjetskog kupa XCM održava se 5. svibnja u Bolu na Braču i to pod nazivom Bluesun Epic utrka. Bol postaje biciklistička meka rekreativaca, ali i profesionalnih biciklista iz svih krajeva svijeta, a očekuje se kako će na toj svjetskoj utrci sudjelovati više od 150 biciklista iz mnogih država. Organizatori Bluesun Epic utrke su Biciklistički klub Spalatum i Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije predvođen njegovim predsjednikom i koordinatorom za razvoj cikloturizma SDŽ-a Denisom Špadinom, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Park u Splitu.

Utrku prati turistička tvrtka Bluesun hoteli, a Dino Sokol, regionalni direktor Bluesuna je tom prigodom istaknuo kako je cikloturizam posebno zanimljiv oblik turizma, a 1080 kilometara biciklističkih staza na otoku Braču su potencijal koji obvezuje na razvitak tog oblika turizma te će se i dalje projekt razvijati u suradnji te hotelijerske tvrtke s tamošnjom turističkom zajednicom i Općinom Bol. I sada je više od 900 bicikala spremno za iznajmljivanje što je više nego što Bol ima stanovnika.

Image may contain: 4 people, indoor

Epic, Master i Recreation utrke

XCM Bluesun Epic utrka održat će se u tri faze i to u EPIC utrci na 110 kilometara, zatim MASTER UTRCI NA 50 kilometara te RECREATION utrci, namijenjenoj najmlađima, na 10 kilometara. To je ujedno i humanitarna utrka Rotary kluba, a prikupljena financijska sredstva odlaze za pomoć djeci slabijeg imovinskog stanja. Očekuje se kako će sljedeće godine na XCM-u sudjelovati do 1000 natjecatelja iz svih dijelova svijeta, a u planu je da cijela utrka dobije obiteljski karakter tj. da se natječu i obitelji s djecom.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

To respektabilno sportsko-turističko događanje ne bi se moglo organizirati da nije bilo vrijednih osoba iz Saveza općine Bol te Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i njenog direktora Joška Stelle. Upravo TZ Splitsko-dalmatinske županije sufinancira sve biciklističke utrke na području te županije koje su izazvale interes kod turista, pa je taj oblik turizma postao najbrže rastuća grana turizma te ujedno doveo do razvitka i cijele destinacije. Svemu tome pridonijela je suradnja svih sudionika u turizmu – od hotelijera, lokalne samouprave do TZ Splitsko-dalmatinske županije i same županije.

Stella je naglasio kako već četiri godine traje suradnja TŽ Splitsko-dalmatinske županije i Biciklističkog saveza SDZ-a. „Da je razvitak cikloturizma prepoznat u našoj županiji dokazuje i više od 20 hotela certificiranih za takav oblik turizma. Zbog toga, ali i mnogih drugih promotivnih aktivnosti poput promo videa na Youtoube kanalu na kojem se Vincenzo Nibali, prvak biciklističke utrke Giro di Italia vozi Hvarom i Bračom i promovira naše otoke, povećan je i broj dolazaka cikloturista u razdoblju predsezone, ali i same sezone u turistička mjesta na područja Splitsko-dalmatinske županije“, rekao je Stella.

Brojni događaji u razdoblju predsezone

„Nakon brojnih događanja u razdoblju predsezone u Bolu, poput akcije čišćenja podmorja, zatim tradicionalnog prvosvibanjskog crossa, natjecanje u surfingu i ostalih sportsko-turističkih događanja, XCM Bluesun Epic utrka samo je nastavak uspješnih turističkih događanja u našem mjestu. Možemo biti ponosni jer će se ova utrka održavati i u sljedeće dvije godine s obzirom na to da je ugovor o organizaciji potpisan do 2020. godine“, rekao je Markito Marinović, direktor Turističke zajednice Općine Bol.

Na presici su nazočili i Tihomir Marinković, načelnik općine Bol i Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

No, organizatori XCM Bluesun Epic utrke nisu stali na tome! Naime, na utrci Lago di garda Bike, promoviraju se biciklističke staze u Dalmaciji. U rujnu će se održati Cosmo bike sajam na kojem će se promovirati biciklističke staze Splitsko-dalmatinske županije, te pritom najaviti dvije biciklističke utrke koje će se održati potkraj ožujka 2019. godine u Jelsi na otoku Hvaru.

Kako bi se svi ti događaji odvijali na najbolji mogući način poradilo se i na obnovi Zračne luke Bol. U projekt produljenja piste aerodroma sa prijašnjih 1440 na 1760 metara investirano je šest milijuna kuna, a investicija je bila nužan korak da bi se prilagodilo potrebama avioprijevoznika. Cjelokupnu investiciju osigurala je hotelska kuća BlueSun, omogućivši time da na pistu zračne luke slijeću mlazni zrakoplovi do 150 sjedala uključivo zrakoplove Airbus 319, Boeing 737-300, Foker 100, CS 100-300, koji mogu Brač povezati sa cijelom Europom.

Sve više turista na Bol dolazi zrakoplovom

Najave su da će se uvođenjem novih zrakoplovnih linija, uspostaviti i dodatne morske linije, Bol-Jelsa, pa će tako bračka zračna luka postati od strateške važnosti za Hvar i Brač. Da je tome tako, dokaz je prošlogodišnje povezivanje s europskom metropolom Bruxellessom. Direktor Turističke zajednice Općine Bol Markito Marinović je naglasio kako će utorkom zrakoplov povezivati Brač i Zagreb i obrnuto, a od 27. ožujka preleti će biti dva puta tjedno.

Image result for bol bike

Od 27. travnja Brač se povezuje sa slovenskom metropolom Ljubljanom. leti se također na linijama Brač-Rotterdam te Leipzeig. „Ove godine očekujemo od 45.000 do 50.000 putnika koji će letjeti na zrakoplovnim linijama prema Braču što će dodatno pridonijeti povećanju broja turista u našem turističkom šampionu“, zaključio je Marinković.

 

www.bol.hr

 

Foto: Tz Bol, Big Blue Sport Croatia