Aktivni odmor

Bol – turistička meka za hedonistički i aktivni odmor!

This post is also available in: English

Ljubav je bol, a Bol je na Braču, simpatična je uzrečica koja i ovoga ljeta poziva sve ljubitelje šetnje, biciklizma, enogastronomije, ali i svih ostalih oblika turizma u to pitoreskno mjesto, koje već godinama po ocjeni Hrvatske turističke zajednice nosi titulu najbolje male destinacije na Jadranu.

Nekadašnje obitavalište vinogradara, ribara i pomoraca danas je prava turistička meka, koju posjećuju i mnogi turisti iz mondenog svijeta. I dok je Bol stvoren za sve vrste hedonističkog, vrhunskog odmora, prije svega zbog jedne od 40 najljepših plaža na svijetu – Zlatnog rata, to mjesto nudi i mnoge mogućnosti aktivnog odmora.

Svi vi koji volite biciklirati ili pak planinariti te umjesto dva kotača koristiti vlastite noge, posjetite Vidovu Goru koja se nalazi na 778 metara nadmorske visine. S nje se pruža predivan pogled na arhipelag – otoke Hvar, Korčulu i Vis. Prošetajte bolskim šetnicama ili se provozajte quadovima kroz posebne cestice za ta prometala. Sve je popularnije nordijsko penjanje pa krenite iz Murvice i nastavite laganim usponom do samostana Silvio i Stipančić u kojima se nalaze kamene grobnice. Nastavite li dalje doći ćete do Zmajeve Špilje u kojoj su mnogi reljefi, uklesani triptisi i neobični likovi.

Elitno tenisko odredište

Na već spomenutoj plaži Zlatni rat, osim uobičajenog uživanju na suncu, možete se baviti kiteboardingom i windsurfingom i sve to zahvaljujući idealnim atmosferskim uvjetima i postojanom vjetru maestralu. Ako pak više volite istraživati morske dubine tada svakako posjetite neki od mjesnih ronilačkih centara koji nude tečajeve i programe zarona za početnike, ali i profesionalce. Svi oni „mirniji“ turisti sigurno će uživati u plivanju, vožnji čamcima, pedalinama, gondolama i kajacima. No, i ljubitelji skijanja na vodi te jet-skia doći će na svoje. Osim tenisom i windsurfingom po čemu je Bol najpoznatiji kao i ostalim sportovima na moru, u tom mjestu još možete zaigrati mali nogomet, okušati se u rukometu, omjeriti snage u košarci, skakati na trampolinu, zamijeniti „veliki“ tenis stolnim tenisom te uživati u odbojci na pijesku.

Zašto je zapravo Bol prepoznat kao elitno tenisko odredište? Tamo se već godinama održava WTA Croatia Bol Open, jedini profesionalni teniski turnir za žene u jugoistočnoj Europi, koji obećava tjedan vrhunskog tenisa i zabave na jednoj od najljepših lokacija na svijetu. Sve se održava u BlueSun teniskom centru. Upravo su BlueSun hoteli i ostali objekti iz sastava te tvrtke prepoznati kao vrhunski smještajni kapaciteti, visoke kvalitete usluge.

Uz vrhunski tenis, zagarantiran je i odličan zabavni program pa se tako ne samo tijekom održavanja teniskog turnira već i tijekom cijeloga ljeta u Bolu održavaju razne zabavne manifestacije, a nastupaju i eminentni svjetski DJ-evi.

Iz šutljivog kamena teče kapja vina

Uz vrhunsku gastronomiju isprobajte i vrhunska vina Vinarije Stina. Što je zapravo stina? To je jedinstveni bijeli kamen, simbol i ukras otoka Brača. Jednostavna i surova u svojoj ljepoti, oduvijek je bila izvor inspiracije za mnoge bračke umjetnike pa je tako svoje mjesto našao i u  vinogradarstvu. Stina označava trud i upornost da iz šutljivog kamena poteče kapja vina pa tako i Vinarija nosi naziv Stina koje karakteriziraju vrhunska vina.

I, na kraju, vratimo se ponovno na Zlatni rat. Legenda kaže kako se na 600 metara dugoj pješćanoj plaži Zlatni rat nalazi kamen sreće u obliku puževe kućice. Tko ga nađe – dočekat će ga velika sreća! Stoga, krenite na put jer nikada ne znate gdje će vas dočekati zrnce sreće.

This post is also available in: English