Aktualno

Devetnica Gospi od Suza u Pleternici

Utjeha i smiraj i ove godine prožeti će idiličnu Pleternicu kada će tisuće vjernika potražiti utjehu i zagovor Gospi od Suza, kroz poznatu vjersku manifestaciju koja će biti održana od 23.do 31.kolovoza u Pleternici.
Devetnica je štovanje i iskaz pobožnosti koju je u ovoj župi prije 63 godine pokrenuo bivši župnik msgr. Ljudevit Petrak, a nastavlja ju provoditi preč. Antun Ćorković.

Okupljanje vjernika počinje 23.kolovoza u četvrtak, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz pleterničku župnu crkvu sv. Nikole, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne BiH. Vrijeme prije misnog slavlja predviđeno je za duhovni pred program s molitvom svete krunice u crkvi uz Gospin lik, ispovijed hodočasnika ili uplatu molitve za svoje najmilije. Misno slavlje svakoga dana započeti će u 19,00 sati, a ovogodišnju Devetnicu predvoditi će fra Ivan Matić iz Samobora.
Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan Gospe od Suza u petak 31. kolovoza predvoditi će msgr. dr. Đuro Hranić nadbiskup i metropolit. Pri završetku svete mise slijediti će euharistijska procesija sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća u zajedništvu duša vjernika s Marijom, euharistijskom Ženom.Procesija i veličanstven prizor procesije kao završnice večernjeg  misnog slavlja ključni je element Devetnice a duhovni mir  otkriva se u pjesmi Mariji u fascinirajućem okruženju tisuća zapaljenih svijeća. Tijekom svake večeri, nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi, a  brojni će posjetitelji na ovome čudesnom mjestu molitve, susreta, mira, praštanja i tišine ponovo pronaći oprost svojih grijeha i duhovni mir.

Višednevni boravak u Pleternici osim posjete Svetištu Gospe od Suza pruža i mogućnosti obilaska različitih zanimljivih sadržaja poput tradicijskog restorana Etno kuće Bello ili Restorana Klas s bogatom ponudom domaćih slavonskih kulinarskih delicija. Ljubitelji prostranstva i prirode svoje će mjesto pronaći na Ranču Čondić kojim upravlja istoimena obitelj. Naići ćete na 20 hektara prostranstva koje je bogato  šetnicama kroz šumu s 15 različitih vrsta drveća, 15 vrsta životinja i 3 akumulacijska jezera, a na livadama ranča možete napraviti prekrasni obiteljski piknik.Za djecu i mlađe posjetitelje jedna od zanimljivosti u ponudi je svakako i Kukuruzni labirint, jedinstven u Hrvatskoj, kao mjesto zabave, učenja i razonode. Cesta ruža i vina u dužini od oko šest kilometara čarobni je spoj kulture, enologije i prirode, a proteže se do vidikovca „Bačva“ gdje je moguće kušati vrhunska vina pleterničkog podneblja.

Bogatstvo sadržaja Pleternice možete vidjeti gotovo u svakom njenom kutku.  Tokom cijele godine, svoje doživljaj možete nadopuniti šetnjom na Cesti ruža i vina, spoju kulture, enologije i prirodnih ljepota čiji je početak u centru Pleternice s dužinom od 3,5km.

Osim u samoj Pleternici gdje ponudu smještaja gostima pruža Apartman Slavonska kuća i Klas prenoćište, ljubiteljima robinzonskog turizma na raspolaganju je i Koliba bećara, kućica za odmor stotinjak metara udaljena od Svetišta. U tišini obiteljskog imanja OPG-a Šoch noćenje gostiju moguće je i u Brodskom Drenovcu, dok je u obližnjoj Ratkovici, naselju nadomak Pleternice u Ankinoj kući s dva apartmana uz boravak gostiju omogućen i prihvat kućnih ljubimaca. Odvojite stoga dio svoga slobodnog vremena za posjetu Svetištu Gospe od Suza, kako bi uz molitvu i zajedništvo osjetili radost življenja, gostoljubivosti i ljepote koju vam Pleternica, njezini žitelji i ovaj dio Slavonije mogu pružiti.
Važno je napomenuti da je Pleternica i ciklo destinacija čije puteve i prirodne ljepote možete obići i na svome biciklu te odmor pronaći također u bike  objektima.

Biti dijelom ove svečane pobožnosti  može vas ispuniti spokojem i približiti vas nedokučivoj misteriji na jedan poseban način. Posjetite Pleternicu i uronite u potragu za sobom i mirom koji pruža jedinstveno pleterničko svetište. Dobro došli!

Želite li znati više o pleterničkoj ponudi, posjetite poveznicu.

www.tz.pleternica.hr

Facebook Turističke zajednice Grada Pleternice

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

fotografije: arhiv TZG Pleternice i TZ Požeško – slavonske županije