Aktivni odmor

Pet razloga zašto je Bol kulturno odredište 

Image result for pustinja blaca

U središnjem dijelu južne strane otoka Brača, podno Bolske krune i Vidove gore nalazi se Bol. Pretpostavlja se da je naziv nastao od latinskog  Vallum koji je značio zemljani bedem. Kroz protekla stoljeća Bolom su vladali razni vladari pa čak i omiški gusari. Najznačajniji kulturni napredak Bol je doživio za vrijeme francuske vladavine u 19. stoljeću. Danas je Bol eminentno turističko odredište  bogate kulturne ostavštine. U nekoliko sljedećih redaka vodimo vas na pet kulturnih atrakcija koja će zadovoljiti ukuse ljubitelja kulture…

Image result for bol dominikanski samostan

  • Dominikanski samostan

S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, u svečanom miru uzdiže se dominikanski samostan. Muzej koji se nalazi u njemu raspolaže s bogatom arheološkom zbirkom te raznim vrijednim predmetima i slikama. U samostanskoj kolekciji najveću pozornost privlači oltarska slika Gospe s djetetom i svecima. Uz to, u muzeju se nalazi vrijedna kolekcija kamenih spomenika.

Image result for bol zmajeva Å¡pilja

  • Zmajeva špilja

Zmajeva špilja nalazi se u blizini sela Murvica, na južnim padinama Vidove gore. Naziv je dobila po reljefu zmaja. Nekada je ta špilja bila hram i utočište glagoljaškim svećenicima za koje se pretpostavlja da su kasnije osnovali Pustinju Blaca. Zmajeva špilja obiluje reljefima na kojima se vidi monaški život svećenika u 15. stoljeću. Inače, špilja je dužine 20 metara, a podijeljena je u četiri prostorije. Do danas su u špilji zadržani slavenski mitovi o vukodlacima, vilama, vješticama i morama kao i o Orkomarinu, jednookom divu koji živi u njoj. Dođite i uvjerite se.

  • Kuća u kući

Zaštićeni spomenik kulture koji svakako morate pogledati. O toj se atrakciji malo zna, a uz nju je vezana i legenda. Priča kaže kako je u unutarnjoj kući živio čovjek imena Marko kojeg su mještani zbog njegove naravi zvali „Marko sila“. Pored njegove kuće zemlju je imala obitelj Vuković. Sinovi iz te obitelji su odlučili izgraditi veliku palaču, ali im je smetala Markova kuća. Kako Marko nije htio prodati svoju kuću, oni su na silu počeli graditi palaču – Paloc. Napravili su vanjske zidove oko Markove kuće, namjeravajući ju s vremenom srušiti. No, to se nikada nije dogodilo jer su svi poginuli u morskoj havariji. S obzirom da nitko od njih nije imao djece, Marko je dalje nastavio živjeti u svojoj kući. Ali, ni on nije imao djece i danas je ta „Kuća u kući“ ili „Paloc“ kulturna atrakcija koja privlači sve veći broj turista.

Image result for bol crkva

  • Središte Bola

Među kulturnim znamenitostima nalazi se i samo središte mjesta. Uz morsku luku oblikovana je urbana jezgra Bola gdje se nalaze barokni ljetnikovac, loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj se nalazi galerija umjetnina, zatim župna crkva, pjaceta i Kaštil. Sve su te građevine napravljene na način da se stilski uklapaju u skladnu cjelinu sklopova kuća izvorne pučke arhitekture.

Image result for pustinja blaca

  • Pustinja Blaca

Nekadašnji samostan i astronomski opservatorij danas je muzej, a nalazi se između Bola i Milne. Sam naziv nema veze s pustinjom već govori o ljudima samotnjacima koji su svoj život posvetili molitvi i duhovnosti, a živjeli su na tom području. Do pustinje Blace dosta se teško dolazi, ali, vjerujte, vrijedna je svakog koraka.

Image result for bol centar

logotipi-1024x375 hr 

www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol