Aktivni odmor

Jahanje u prekrasnom ambijentu Sinja i okolice, iskustvo je koje si morate priuštiti!

This post is also available in: English

KONIČKI TURIZAM U DALMATINSKOJ ZAGORI

BILO DA STE PROFESIONALAC, ILI PAK POČETNIK, jahanje u prekrasnom, pitoresknom ambijentu Sinja i okolice iskustvo je koje si jednostavno morate priuštiti! 

Može li se, za ljubitelja konja, išta mjeriti sa jahanjem kroz prostrano i impozantno Sinjsko polje?

Možda je to, eventualno, nastup na čuvenoj Alci, kada su sve oči uprte u alkare, koji bez obzira na ljetnu sparinu i tradicionalnu odoru natopljenu znojem, poneseni pljeskom i divljenjem gomile (a dakako, i dalmatinskim dišpetom!), ponosno galopirajući na svom rasnom grlu, gađaju famoznu sridu?

Image result for sinjska alka

Želite li se makar na trenutak osjećati poput njih, ili samo uživati u interakciji s ovom lijepom, plemenitom i društvenom životinjom, konjički sportovi u idiličnom ambijentu Sinja i okolice naša su najtoplija preporuka.

Naime, pored Alke i fešte Velike Gospe, Sinj je od konja naprosto – neodvojiv, i to već stoljećima! Sama Alka traje gotovo 3 stotine godina, a grad je bio domaćinom brojnim domaćim i međunarodnim galopskim i preponskim turnirima. Ključna godina za Sinj bila je 1979., kada je za potrebe Mediteranskih igara u Splitu izgrađen sinjski Hipodrom, koji je danas drugi po veličini hipodrom u državi. 

ALKA KAO INSPIRACIJA. Odlučite li se na razgled okolice grada i rijeke Cetine na konju uz pratnju profesionalnog vodiča, važno je napomenuti da su konji predviđeni za jahanje izrazito mirni i školovani, a vodiči posjeduju visoku stručnost i adekvatne licence.

Konjički klubovi Alkar, AlamoMustang i Sveti Mihovil, i niz manjih privatnih ergela koje su iznjedrile neka od najboljih i najtrofejnijih grla konja, općenito postižu fantastične rezultate na natjecanjima širom Hrvatske, te čuvaju tradiciju konjogojstva i konjičkog športa u Sinju.

Pored svojih natjecateljskih i uzgajivačkih aktivnosti, ovi klubovi nude i niz sadržaja za razne skupine posjetitelja, poput rekreativnog jahanja i organizacije društvenih konjičkih susreta.

Kako Alka nikog ne ostavlja ravnodušnim, sve je više djece i mladih koji žele savladati makar prve korake jahanja, pa su i škole jahanja vrlo aktivne i tražene. Jahanje se može prakticirati i u obiteljskim izletištima na širem sinjskom području – 20.000 metara četvornih zelene površine koja uključuje koral za konje, pašnjak, livadu, sportski teren, zog za balote, trim stazu i restoran, obećava odista prvorazredno iskustvo!

KAKO FUNKCIONIRA TERAPIJSKO JAHANJE? Svaki od konjičkih klubova na širem području Sinja, u svojoj ponudi ima i usluge terapijskog jahanja, koje je pokazalo izniman učinak kod osoba s invaliditetom ili razvojnim smetnjama. Naime, osim što su izrazito društvene životinje, konji ujedno percipiraju i odražavaju podražaje ljudskog tijela, a podražaj njihanja, koji se s konjskih leđa prenosi na jahača, nalik je ljudskom hodu. Učenjem odgovarajućeg ponašanja u kontroliranim uvjetima, korisnik terapijskog jahanja razvija jedinstvenu povezanost s velikom i snažnom životinjom, što ima iznimno blagotvoran učinak na njegovo samopouzdanje, koncentraciju i strpljenje. Za provođenje ovih djelatnosti dobro udresirani i ujahani konji od posebne su važnosti.

PONUDOM NE ZAOSTAJU NI VRLIKA I TRILJ. Cijenite li lijep krajolik, bit ćete oduševljeni terenskim jahanjem po vrletima planine Svilaje i okolice, ili pak rubovima Sinjskog polja, podno planine Kamešnice i na području od izvora rijeke Cetine do Vrlike.

Ove su aktivnosti, baš kao i škola jahanja, jahanje za početnike s vodičem, te terapijsko jahanje za potrebite osobe, dostupne u Vrlici i Trilju. Nama se svidjela i sve traženija jahačka tura Trilj, koja započinje na konjušnici “Galop” u neposrednoj blizini hotela Sv. Mihovil. Dva sata jahanja uz mirni tok Cetine pruža nezaboravno iskustvo, a ne sumnjamo da ćete među 18 prekrasnih, pitomih konja koje posjeduje ova konjušnica, zasigurno pronaći svog ljubimca.

Photo: www.dalmatia.hr , archive of Tourist boards of Split Dalmatia County, HC Mustang, HCAlkar

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr

This post is also available in: English